Foursquare: Tι είναι; Να το χρησιμοποιήσω ή όχι και γιατί;

«John just checked-in @ … » είναι το status update που εμφανίζεται στους φίλους μου στο Facebook και το Τwitter, κάθε φορά που χρησιμοποιώ το Foursquare για να δηλώσω σε ποιο εστιατόριο- club- καφετέρια- εταιρία βρίσκομαι. Πάνε περίπου 2-3 μήνες από τότε που άρχισα να βλέπω άλλους φίλους να το χρησιμοποιούν.

Οπότε πριν από ενάμιση περίπου μήνα έκανα κι εγώ registration στην υπηρεσία και ξεκίνησα τα “check-in”, όχι πάντα και παντού είναι η αλήθεια και αυτό θα το εξηγήσω παρακάτω. Μιας και διάφοροι φίλοι με ρώτησαν σχετικά με το Foursquare, θεώρησα καλό να γράψω ένα post για αυτό.

Τι είναι το Foursquare;

Πρόκειται για μία υπηρεσία geo-location, μέσω της οποίας έχετε την δυνατότητα να κάνετε check-in από το κινητό σας (αρκεί αυτό να μπορεί να συνδεθεί στο internet) σε διάφορα μέρη που επισκέπτεστε. Τα μέρη που θα συναντήσετε περισσότερο στο Foursquare είναι καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, club, μουσεία, μέχρι καταστήματα, εταιρίες, ακόμα και σπίτια! Αν επισκεφθείτε μία τοποθεσία για πρώτη φορά θα σας ζητηθεί να την καταχωρήσετε, ενώ αν υπάρχει ήδη καταχωρημένη από προηγούμενο χρήστη τότε θα χρειαστεί μόνο ένα κλικ για να δηλώσετε ότι είστε εκεί. Παράλληλα, άλλοι χρήστες της υπηρεσίας μπορούν να σας κάνουν “add”, όπως γίνεται και στο Facebook κατά κάποιο τρόπο. Έτσι, οι φίλοι σας θα ενημερώνονται για τα μέρη που επισκέπτεστε εσείς και εσείς θα ενημερώνεστε για το που βρίσκονται οι φίλοι σας.

Τι κερδίζω αν κάνω τα περισσότερα “check-in” σε ένα μέρος;

Ο χρήστης που έχει τις περισσότερες επισκέψεις (check-in) σε μια τοποθεσία ανακηρύσσεται “Mayor” (δήμαρχος) αυτής, ενώ μόλις κάποιος άλλος ξεπεράσει τον “δήμαρχο” αυτόματα ο προηγούμενος χάνει τον “τίτλο”, ο οποίος περνάει στον επόμενο. Στις χώρες του εξωτερικού αρκετά καταστήματα κάνουν εκπτώσεις στον Mayor, καθώς επίσης και σε όσους επισκεφθούν τη συγκεκριμένη τοποθεσία αρκετές φορές. Στην Αθήνα το Foursquare ξεκίνησε την λειτουργία του τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε όσο αυξάνονται οι χρήστες λογικά θα δούμε κι εδώ αντίστοιχες εκπτώσεις και προσφορές.

Υποστηρίζονται όλα τα κινητά;

Ναι, σχεδόν όλα, αρκεί το κινητό σας να έχει την δυνατότητα σύνδεσης με το internet. Αν δε το κινητό σας είναι iPhone, Android ή BlackBerry τότε τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα. Γιατί; Και για τα τρία κινητά το Foursquare διαθέτει ειδική εφαρμογή για download, που θα κάνει την χρήση του Foursquare παιχνιδάκι! Δείτε περισσότερες πληροφορίες κάνοντας κλικ στο κινητό που διαθέτετε: iPhone, Android, BlackBerry. Αν πάλι το κινητό σας είναι άλλο, αλλά μπορεί να συνδεθεί στο internet, κανένα πρόβλημα, απλά ανοίγετε τον browser του κινητού και πληκτρολογείτε την διεύθυνση mobile.foursquare.com και αυτό ήταν! Την αποθηκεύετε και στα bookmarks και πλέον έχετε άμεση πρόσβαση στο Foursquare όποτε το επιθυμείτε.

Ωραία τα θετικά. Τα αρνητικά ποια είναι;

Όλα καλά κι όλα ωραία μέχρι εδώ… Αλλά όπως όλες οι εφαρμογές – υπηρεσίες – whatever, εκτός από θετικά, έχουν κι αρνητικά σημεία ή για να το θέσω καλύτερα κάποια σημεία που πρέπει να προσέξουμε λίγο. Στην περίπτωση του Foursquare η απάντηση βρίσκεται απλά στην ερώτηση “Γιατί να ξέρει κάποιος ανά πάσα στιγμή πού βρίσκομαι”; Φανταστείτε ας πούμε στο Foursquare, εκτός από check-in σε club και εστιατόρια, να κάνετε και check-in όταν βρίσκεστε στο σπίτι ή το μαγαζί σας; Έτσι, εκτός από τους πραγματικούς σας φίλους, μπορεί κάποιος επιτήδειος να δει για παράδειγμα ότι φύγατε από το σπίτι σας και βρίσκεστε σε άλλη τοποθεσία, με τις δυσάρεστες συνέπειες που όλοι σκεφτόμαστε.

Τελικά να το χρησιμοποιήσω ή όχι;

Η απάντησή μου είναι “Ναι, αλλά με μέτρο”. Προσωπικά δεν κάνω “check-in” όπου κι αν βρίσκομαι και σχεδόν ποτέ τη στιγμή ακριβώς που πήγα, αλλά λίγη ώρα αργότερα, ή σε κάποιες περιπτώσεις λίγο πριν φύγω. Δεν έχετε, λοιπόν, παρά να το δοκιμάσετε κι εσείς και να μας πείτε τις εντυπώσεις σας!

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.