Η κινέζικη κατασκευάστρια Huawei επιδιώκει σε μερικά χρόνια να ξεπεράσει την Apple και την Samsung για να γίνει η No 1 κατασκευάστρια κινητών, και για αυτό από φέτος έχει αρχίσει να επενδύει εκατομμύρια στην ανάπτυξη καλών ναυαρχίδων και για την προώθησή τους. Για αυτό άλλωστε βλέπουμε παντού διαφημίσεις για το Huawei P9.
Το Huawei P9 είναι η φετινή ναυαρχίδα της Huawei με πολλά καλά χαρακτηριστικά και όμορφο σχεδιασμό. Αυτό το smartphone συνοδεύεται από την Plus έκδοση η οποία διαθέτει μεγαλύτερη οθόνη για όσους προτιμούν τα phablets, και από το Lite που κοστίζει σχεδόν τα μισά λεφτά από το P9. Ωστόσο, οι Κινέζοι καταρρίπτουν τα ταμπού σχετικά με τις “lite” εκδόσεις των συσκευών (συνήθως είναι αδύναμες και δεν έχουν σχέση με τις ναυαρχίδες) και προσφέρουν ένα κινητό που πραγματικά αξίζει τα λεφτά του και θυμίζει ναυαρχίδα, το Huawei P9 Lite.
Το λανσάρισμα του Huawei P9 Lite
Η Huawei ανακοίνωσε το P9 Lite στις 24 Απριλίου και το λάνσαρε επίσημα στην Ελλάδα στις 26 Μαΐου σε ένα ξεχωριστό event με καλεσμένους και εκπλήξεις.
Αυτή τη στιγμή έχει κυκλοφορήσει σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, σε χρυσό, λευκό και μαύρο χρώμα. Προορίζεται για όσους θέλουν ένα προσεγμένο κινητό, όμως δεν θέλουν να δαπανήσουν πολλά λεφτά για την απόκτησή του. Συγκεκριμένα, το βασικό μοντέλο κοστίζει €269,00 στην Ελλάδα. Υπάρχει και ένα μοντέλο με 3 GB μνήμη RAM αλλά δεν έχει έρθει στη χώρα μας.
Ο σχεδιασμός και η ποιότητα κατασκευής
Ο σχεδιασμός του Huawei P9 Lite είναι παρόμοιος με των υπόλοιπων κινητών της σειράς P9. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στο lite και τα premium μοντέλα. Για να διασφαλίσει την ανταγωνιστική τιμή, η Huawei αντί για ενιαίο αλουμινένιο σώμα έχει χρησιμοποιήσει αλουμινένιο πλαίσιο με πολυκαρβονική πλάτη. Παρότι έχει πλαστική “πλάτη”, το μεταλλικό πλαίσιο στα πλάγια δίνει μια αίσθηση πολυτέλειας όταν το κρατάς.
Για να διατηρηθεί η χαμηλή τιμή, οι Κινέζοι έκαναν αλλαγές και στο κομμάτι της κάμερας που βρίσκεται στο πάνω μέρος της “πλάτης” του P9 Lite. Πλέον δεν βρίσκουμε δύο κύριες κάμερες, και δεν είναι καν φτιαγμένη σε συνεργασία με τη Leica, όπως στη ναυαρχίδα. Πόσο καλή είναι η κάμερά του; Θα διαβάσετε στη συνέχεια.
Κάτω από το πλαίσιο της κάμερας συναντάμε τον αισθητήρα αναγνώρισης δαχτυλικών αποτυπωμάτων. Είναι ιδανικά τοποθετημένος λίγο πιο πάνω από τη μέση του κινητού για να το ξεκλειδώνετε χωρίς να ψάχνετε πού είναι. Το κινητό ξεκλειδώνει αμέσως και μάλιστα μπορείτε να καταχωρήσετε μέχρι πέντε διαφορετικά αποτυπώματα για να το ξεκλειδώνετε με διάφορα δάχτυλα ή για να μπορεί κάποιος άλλος να το ανοίγει.
Περνώντας στο μπροστινό μέρος, σχεδιαστικά είναι ίδιο με το Huawei P9. Ωστόσο, η εταιρία έχει αντικαταστήσει το Gorilla Glass 4 του P9 με ένα απλό γυαλί στη lite έκδοση για να χαμηλώσει το κόστος παραγωγής και συνεπώς την τιμή στην αγορά.
Στο κάτω μέρος του κινητού βρίσκουμε τη θύρα microUSB, καθώς και τα ηχεία. Παρότι τα ηχεία μοιάζουν στερεοφωνικά, παράγουν μονοφωνικό ήχο. Το jack 3.5mm για τα ακουστικά βρίσκεται στο πάνω μέρος του πλαισίου, ενώ η υποδοχή για τη κάρτα SIM και τη κάρτα μνήμης microSD είναι στα αριστερά. Ο χρήστης μπορεί να τοποθετήσει σε αυτή την υποδοχή είτε δύο κάρτες SIM είτε μία SIM και μία microSD με χωρητικότητα έως 128 GB για να αυξήσει τη μνήμη του P9 Lite.
Η οθόνη του Huawei P9 Lite
Το προηγούμενο έτος ήταν ασυνήθιστο τα μεσαίας κατηγορίας smartphones να διαθέτουν οθόνες με full HD ανάλυση. Το 2016 δεν έχουμε αυτό το πρόβλημα, οπότε η “μικρή ναυαρχίδα” των Κινέζων εξοπλίζεται με μια full HD οθόνη, δηλαδή έχει ανάλυση 1920×1080 pixels. Επιπλέον, χάρη στη τεχνολογία “InCell” δεν υπάρχει κενό ανάμεσα στην οθόνη και το γυαλί στο πάνω μέρος της συσκευής. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο φαίνεται πιο ωραίο, αλλά δεν υπάρχει και περίπτωση να μαζέψει σκόνη εκεί.
Η διαγώνιος της οθόνης είναι στις 5.2 ίντσες, και εφόσον έχει ανάλυση full HD η πυκνότητα των pixels είναι στα 424 ppi. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες του δεν θα παρατήσουν μεμονωμένα pixels με αυτή τη πυκνότητα. Μόνο άμα χρησιμοποιήσουν μεγεθυντικό φακό, ή άλλη συσκευή μεγέθυνσης, τα pixels είναι φανερά.
Η οθόνη αποδίδει καλά. Τα χρώματα είναι ωραία και τα μαύρα και τα λευκά καλά. Από τις ρυθμίσεις της συσκευής μπορείτε να “πειράξετε” την θερμότητα της οθόνης για να την προσαρμόσετε στις ανάγκες σας, και αυτό είναι ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό που ελάχιστα smartphones ή tablets διαθέτουν “από το κουτί.”
Οι γωνίες θέασης είναι επίσης καλές, καθώς και η ανάγνωση κάτω από τον ήλιο. Σε γενικές γραμμές, για ένα μεσαίας κατηγορίας μοντέλο, η οθόνη του Huawei P9 Lite δεν αφήνει χώρο για παράπονα.
Το λογισμικό του Huawei P9 Lite
Όσοι θέλουν “καθαρή εμπειρία” Android (stock), όχι μόνο θα απογοητευτούν από το EMUI UI του κινητού, αλλά ίσως τους αποτρέψει από την αγορά του. Η Huawei έχει προσαρμόσει τα πάντα στα γούστα της, κάνοντας το κινητό να θυμίζει περισσότερο ένα iPhone παρά ένα Android με Android 6.0 Marshmallow. Το Material Design απλά δεν υπάρχει στη σχεδιαστική γλώσσα της εταιρίας.
Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακό. Θέλει 1-2 μέρες να το συνηθίσεις αλλά στο τέλος θα σου αρέσει και ίσως μάλιστα το αγαπήσεις επειδή είναι απλό – για παράδειγμα δεν υπάρχει “συρτάρι” εφαρμογών (app drawer) και για αυτό είναι πιο γρήγορη η εύρεση εφαρμογών, και το κέντρο ειδοποιήσεων είναι μάλλον το καλύτερο που έχουμε δει σε Android smartphone επειδή εμφανίζει τις ειδοποιήσεις όμορφα και χρονολογικά. Καμία εφαρμογή της Huawei δεν διαθέτει Material Design, όμως όλες είναι μινιμαλιστικές, όμορφες και απλές στη χρήση.
Αυτή τη στιγμή τρέχει το EMUI 4.1, το οποίο είναι η τελευταία διαθέσιμη έκδοση του γραφικού περιβάλλον της Huawei για τα κινητά της, και αργότερα ίσως αναβαθμιστεί στο EMUI 5.0 το οποίο φημολογείται ότι θα είναι πιο απλό και δεν θα θυμίζει τόσο το… iOS.
Η αρχική οθόνη του EMUI 4.1 (ο launcher) δεν διαθέτει ειδικό μενού για τις εφαρμογές (το app drawer) και όλα τα εικονίδια των εφαρμογών μπαίνουν σε ένα τετράγωνο πλαισιάκι για να είναι όλα ομοιόμορφα. Όπως και στο iOS, όλα τα εικονίδια εφαρμογών βρίσκονται στην αρχική οθόνη και ο χρήστης μπορεί να τους αλλάξει τη θέση ή να τα βάλει σε φακέλους. Ο χρήστης μπορεί επίσης να τοποθετήσει διάφορα widgets όπως σε κάθε άλλο Android smartphone, είτε τα προ-εγκατεστημένα είτε των εφαρμογών που κατεβάζει.
Σε αντίθεση με την HTC που αφαίρεσε τις δικές της εφαρμογές από το HTC 10 και τις αντικατέστησε με τις προ-εγκατεστημένες της Google (πχ αντί για Γκαλερί έχει το Google Photos) για λιγότερο ανεπιθύμητο λογισμικό (bloatware), η Huawei αγαπάει το bloatware. Όχι μόνο έχει δικές της εφαρμογές για κάθε λειτουργία (πχ Μουσική, Φωτογραφίες, Βίντεο κτλ), αλλά έχει και επιπλέον εφαρμογές που δεν χρειάζονται όλοι, όπως Facebook, Twitter και Todoist, ακόμα και παιχνίδια. Ευτυχώς ο χρήστης αυτά μπορεί να τα απεγκαταστήσει και μάλλον βρίσκονται εκεί για να διευκολύνουν τους χρήστες που δεν γνωρίζουν πως να κατεβάζουν εφαρμογές από το Google Play Store.
Το επιπρόσθετο λογισμικό δεν τελειώνει στις εφαρμογές της Huawei, στον launcher και το bloatware. Η Huawei έχει δώσει έμφαση και στον αισθητήρα αναγνώρισης δαχτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος σε αντίθεση με το iPhone ή το Galaxy S7 κάνει πολλά περισσότερα από το να ξεκλειδώνει το κινητό. Ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει άμα θέλει να σύρει από τα πάνω προς τα κάτω στον αισθητήρα για να εμφανίζει το κέντρο ειδοποιήσεων, με ένα πάτημα μπορεί να απαντήσει και να τερματίσει κλήσεις ή μπορεί να τραβάει φωτογραφίες. Όλες οι λειτουργίες αυτές είναι εξαιρετικά χρήσιμες και μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί δεν υπάρχουν στο stock Android ή γιατί και άλλες κατασκευάστριες δεν τις ενσωματώνουν.
Φυσικά, ο χρήστης μπορεί πάντα να κατεβάσει έναν launcher τρίτων προγραμματιστών από το Google Play Store, όπως τον Nova Launcher, για να αλλάξει την εμφάνιση της αρχικής οθόνης. Αφαιρώντας και το bloatware (Facebook, παιχνίδια κτλ), έχει μια κλασική Android εμπειρία.
Οι επιδόσεις
Μέσα στο Huawei P9 Lite βρίσκουμε το chipset HiSilicon Kirin 650 της Huawei το οποίο είναι καινούργιο, και αποτελείται από έναν οκταπύρηνο επεξεργαστή με πυρήνες ARM Cortex A53. Αυτοί οι οκτώ πυρήνες χωρίζονται σε δύο ομάδες από τέσσερις πυρήνες η καθεμία με ξεχωριστές ταχύτητες: η μία τρέχει στα 480 MHz – 1.7 GHz και η άλλη στα 1.4 – 2.0 GHz.
Ο επεξεργαστής συνοδεύεται από τη μονάδα γραφικών Mali T830, 3 GB μνήμης RAM και 16 GB χωρητικότητα. Το chipset αποτελείται από καλό hardware, κάνοντας τα κινητά με οκταπύρηνους επεξεργαστές της Qualcomm, όπως το chipset Snapdragon 617, να φαίνονται ξεπερασμένα, όπως για παράδειγμα το HTC One A9.
Σε καθημερινή χρήση το Huawei P9 Lite είναι γρήγορο. Σπάνια φαίνεται το hardware να ζορίζεται, τα βίντεο παίζουν χωρίς πρόβλημα και το άνοιγμα ή η μετάβαση σε άλλες εφαρμογές είναι ομαλή.
Τα περισσότερα παιχνίδια αποδίδουν καλά, με εξαίρεση αυτά που απαιτούν δυνατό hardware, όπως το Dead Trigger 2 ή το Need For Speed No Limits σε υψηλή ανάλυση. Ακόμα και τότε δεν φταίει ο επεξεργαστής, αλλά η μονάδα γραφικών Mali T830 που αποτελείται από δύο πυρήνες χρονισμένους στα 680 MHz.
Στο AnTuTu, το P9 Lite παίρνει 53797 πόντους, ενώ στο Geekbench 894 στη δοκιμή μονού πυρήνα και 3975 στη δοκιμή πολλαπλών.
Η υπερθέρμανση δεν φαίνεται να είναι πρόβλημα στο “μικρό” της Huawei. Μετά από ώρα δοκιμών η θερμοκρασία ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα.
Ο ήχος
Στο κομμάτι του ήχου δεν έχουμε τίποτα ιδιαίτερο. Η Huawei δεν έχει δώσει έμφαση στον ήχο στο Lite και για αυτό έχει τοποθετήσει δύο απλά ηχεία στο κάτω μέρος του τα οποία παράγουν δυνατό ήχο αλλά η ποιότητά τους δεν μπορεί να συγκριθεί με αλλωνών κινητών, όπως πχ των HTC με BoomSound.
Η ποιότητα ήχου των κλήσεων είναι πολύ καλή. Στο πάνω μέρος του κινητού υπάρχει ένα μικρόφωνο για ακύρωση θορύβου και για αυτό αφαιρεί τον ήχο στο παρασκήνιο για να σας ακούει το άλλο πρόσωπο καθαρά ακόμα και σε θορυβώδη περιβάλλοντα.
Η κάμερα του Huawei P9 Lite
Η Huawei μας έκανε την έκπληξη τοποθετώντας μια καλή κάμερα στο P9 Lite. Η διπλή κάμερα που αναπτύχθηκε από κοινού με τη Leica για το P9 και το P9 Plus, για οικονομικούς λόγους, δεν τοποθετήθηκε στο P9 Lite. Αντιθέτως, στο Lite βρίσκουμε μια μονή κάμερα που τραβάει 13-megapixels φωτογραφίες.
Ο αισθητήρας εικόνας της κάμερας έχει το ένα τρίτο της ίντσας σε διάμετρο, τα pixels είναι 1:12 microns σε μέγεθος και έχει διάφραγμα f/2.0. Αυτό που δεν μας άρεσε είναι η έλλειψη ενός σταθεροποιητή εικόνας, αλλά δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα γιατί η εικόνα συνήθως είναι σταθερή.
Ο αισθητήρας τραβάει καλές φωτογραφίες, αλλά με το λογισμικό επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτέλεσμα. Η εφαρμογή της κάμερας του P9 Lite είναι η ίδια με του P9 και το P9 Plus και είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη που έχουμε δοκιμάσει σε οποιοδήποτε κινητό που υπάρχει και σίγουρα μπορούν να τη ζουλεύουν οι χρήστες iPhone που δεν μπορούν να αλλάξουν ούτε το μέγεθος των megapixels. Με ένα σύρσιμο προς τα δεξιά ανοίγουν οι διάφορες λειτουργίες του κινητού (υπάρχει λειτουργία ακόμα και για φωτογράφιση φαγητού) και με ένα σύρσιμο προς τα αριστερά ανοίγουν οι ρυθμίσεις για κάθε λειτουργία. Η εφαρμογή αυτή είναι η πιο ολοκληρωμένη που υπάρχει για την κάμερα, καλύπτοντας και αρχάριους χρήστες και επαγγελματίες φωτογράφους.
Η Pro λειτουργία της εφαρμογής προορίζεται για “pro” φωτογράφους. Με αυτή τη λειτουργία μπορούν να προσαρμόσουν το ISO, την εστίαση, την έκθεση και την ισορροπία λευκού όπως θα έκαναν και σε μία επαγγελματική DSLR κάμερα. Οι pro λειτουργίες μπορούν να εφαρμοστούν τόσο στις εικόνες όσο και στο βίντεο (που παρεμπιπτόντως φτάνει την full HD ανάλυση).
Το μόνο που μας απογοήτευσε στην κάμερα είναι η νυχτερινή λήψη. Όσο λιγότερο είναι το φως, τόσο περισσότερος θόρυβος και αλλοίωση υπάρχει στις φωτογραφίες. Το πρωί θα ξεχάσετε ότι κρατάτε ένα κινητό των €269, αλλά το βράδυ θα θυμηθείτε ότι κρατάτε ένα κινητό των €269… Στις ρυθμίσεις της εφαρμογής υπάρχει λειτουργία “νυχτερινής λήψης” αλλά δεν βελτιώνει πολύ τις λήψεις.
Οι selfie fans θα λατρέψουν το Huawei P9 Lite. Το κινητό τραβάει καλές φωτογραφίες το πρωί, και χάρη στην οθόνη που γίνεται flash το βράδυ, φωτογραφίζει άριστα και το βράδυ. Μπροστά υπάρχει μια 8-megapixels κάμερα με διάφραγμα f/2.0 η οποία τραβάει καθαρές φωτογραφίες και δεν θα σας απογοητεύσει καθόλου. Μάλιστα, το λογισμικό και σε αυτό το κομμάτι είναι τέλειο, προσφέροντας στον χρήστη δεκάδες εφέ για να βάλει στις selfies εξαλείφοντας την ανάγκη για επιπλέον εφαρμογές τύπου Retrica.
Το Huawei P9 Lite σε καθημερινή χρήση
Το Huawei P9 Lite είναι εξαιρετικό για χρήση κάθε μέρα. Η οθόνη των 5,2-ιντσών είναι το ιδανικό μέγεθος για το χέρι και δεν σε “κουράζει” καθόλου. Επιπλέον, χάρη στο αλουμινένιο και λεπτό πλαίσιο νιώθεις ότι κρατάς ένα πολυτελές smartphone.
Η μπαταρία του έχει μέγεθος 3,000 mAh και στις δοκιμές μας άντεξε άνετα μια μέρα πολύς χρήσης. Χωρίς δίκτυο τηλεφωνίας και με μέτρια χρήση μπορεί επίσης να μείνει ανοιχτό για 3-4 μέρες, αναλόγως τη χρήση.
Ένα μειονέκτημα, όμως, στο Lite είναι η απουσία της τεχνολογίας ταχείας φόρτισης. Το κινητό χρειάζεται κάτι λιγότερο από 3 ώρες για να φορτίσει πλήρως, οπότε θα πρέπει να το φορτίζετε το βράδυ, κατά τη διάρκεια του ύπνου σας.
Επίλογος
Το Huawei P9 Lite είναι μια καλά “σμιλεμένη” συσκευή χωρίς σοβαρά μειονεκτήματα. Είναι ένα smartphone με ιδανικό μέγεθος για τους περισσότερους, άνετο στη χρήση και με βάρος 147 γραμμάρια για να μην κουράζει.
Χάρη στην full HD οθόνη όλα φαίνονται ωραία και χάρη στο chipset υπάρχει αρκετή “δύναμη” για πολυδιεργασία.
Η αυτονομία είναι εξαιρετική χάρη στο σωστό hardware και τη μεγάλη μπαταρία, και η κάμερα εντυπωσιάζει ακόμα και τους επαγγελματίες.
Το μόνο που μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς είναι το λογισμικό, το οποίο όμως συνηθίζεται και προσφέρει διάφορα καλούδια.
Σε γενικές γραμμές, το Huawei P9 Lite είναι ένα στιβαρό και αξιόλογο μεσαίας κατηγορίας smartphone για όσους θέλουν ένα προσιτό smartphone με ωραία εμφάνιση, καλή κάμερα και μεγάλη μπαταρία.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Λογισμικό: Android 6.0 Marshmallow με EMUI 4.1
Οθόνη: 5.2 ίντσες, 1080 x 1920 pixels pixels ανάλυση, 424 ppi, IPS, LCD
Chipset: HiSilicon Kirin 650 με οκταπύρηνο επεξεργαστή
RAM: 2 GB
Γραφικά: Mali-T830MP2
Κάμερα: 13-megapixels, LED φλας, 1080p βίντεο, αυτόματη εστίαση, διάφραγμα ƒ/2.0, HDR, 1/3″ μέγεθος αισθητήρα, 1.12 µm μέγεθος pixel
Εμπρόσθια κάμερα: 8-megapixels, διάφραγμα ƒ/2.0
Αποθηκευτικός χώρος: 16 GB, microSD έως 128 GB
Ήχος: μονοφωνικά ηχεία, 24-bit/192kHz ήχος
Συνδεσιμότητα: 4G LTE, WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth v4.1 (A2DP, LE), GPS/GLONASS, NFC, FM ραδιόφωνο, υποδοχή για 2 SIM
Λοιπά: ψηφιακή πυξίδα, αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων
Μπαταρία: 3,000 mAh, ενσωματωμένη
Διαστάσεις (Y x Π x B): 146.8 x 72.6 x 7.5 χιλιοστά
Βάρος: 147 γραμμάρια
Φωτογραφίες από τον Κύριλλο Χυτήρογλου