Παρακολούθησα στα αποψινά δελτία ειδήσεων την “αιφνιδιαστική” επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Δένδια, στις φυλακές Πατρών. Βάζω τη λέξη αιφνιδιαστική επίτηδες σε “αυτάκια”, αφού αναρωτιέμαι πόσο αιφινιδιαστική είναι η επίσκεψη του υπουργού όταν πίσω του ακολουθούν τα τηλεοπτικά συνεργεία;
Ο υπουργός, μετά την “αιφνιδιαστική” επίσκεψή του μάλιστα ευτυχώς ήταν ειλικρινής. Δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένος, είπε, θα κάνουν όμως ότι μπορούν για να επιτείνουν την εγγρήγορση στο σωφρονιστικό σύστημα και να πετύχουν τον εκσυγχρονισμό και τον εξανθρωπισμό του. Άντε να δούμε…
Θα ήθελα επίσης να μάθω τι απαντάει ο υπουργός στην επιστολή – καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη της Κατερίνας Γκουλιώνη, κρατούμενη που πέθανε κατά την μεταγωγή της με πλοίο σε φυλακές της Κρήτης πριν από μερικές μέρες. Η άτυχη κρατούμενη στην επιστολή της καταγγέλει άθλια συμπεριφορά από τις δεσμοφύλακες, στις φυλακές όπου βρισκόταν, ενώ δίνει και συγκεκριμένα ονόματα και σωφρονιστικά καταστήματα.
Παραθέτω το σχετικό δελτίο τύπου για την “αιφνιδιαστική” επίσκεψη του Νίκου Δένδια:
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νικόλαος Δένδιας επισκέφθηκε σήμερα το πρωί αιφνιδιαστικά το κατάστημα κράτησης Πατρών, συνοδευόμενος από τον Ειδικό Γραμματέα Ασφαλείας Σωφρονιστικού Συστήματος κ. Γεώργιο Μητρόπουλο και τον Γενικό Επιθεωρητή Καταστημάτων Κράτησης κύριο Ευριπίδη Αντωνίου, Αντιπρόεδρο Ε.Τ. του Αρείου Πάγου. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, μετά την επιθεώρηση του καταστήματος κράτησης, δήλωσε:
Επισκέφθηκα σήμερα, απολύτως αιφνιδιαστικά, τις φυλακές της Πάτρας, για να διαπιστώσω την εγρήγορση και την κατάσταση στο συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης. Θα ήθελα να σας είμαι απολύτως ειλικρινής: δεν μπορώ να πω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Θα κάνουμε όμως ό,τι μπορούμε για να επιτείνουμε την εγρήγορση στο σωφρονιστικό σύστημα και να πετύχουμε το στόχο μας που είναι ο εκσυγχρονισμός και ο εξανθρωπισμός. Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε με δύο τρόπους.
Ο πρώτος είναι η επίταση των μέτρων ασφαλείας, που χρειάζεται, που είναι απαραίτητη. Και από την άλλη, με τη λήψη μέτρων σαν αυτά που θα καταθέσουμε στη Βουλή άμεσα και τα οποία έχουμε ανακοινώσει, όπως ο περιορισμός της προσωρινής κράτησης, η είσοδος του Συνηγόρου του Πολίτη στις φυλακές, η εναλλακτική έκτιση της ποινής των γυναικών με παιδιά μικρότερα των 5 ετών, που νομίζω ότι οδηγούν στον εκσυγχρονισμό και στον εξανθρωπισμό.
Η πορεία για το σωφρονιστικό σύστημα θα πρέπει να είναι πάρα πολύ μακριά, να έχει διάρκεια. Υπερβαίνει το διάστημα ενός Υπουργού, το διάστημα μιας Κυβέρνησης. Νομίζω ότι θα πρέπει να τη δούμε την προσπάθεια αυτή σε επίπεδο δεκαετίας. Είναι ένας στόχος που αξίζει να επιδιώξουμε.
Δημοσιογράφος: Τι ελλείψεις διαπιστώσατε κύριε Υπουργέ;
Υπουργός Δικαιοσύνης: Ακριβώς επειδή υπάρχουν θέματα ασφάλειας, δεν θα ήθελα να επεκταθώ σε αυτό. Όμως υπήρχαν ελλείψεις, παρά την προσπάθεια του προσωπικού. Σαφέστατες ελλείψεις. Νομίζω ότι με έναν κεντρικό έλεγχο και μετά την επίσκεψή μου, οι ελλείψεις αυτές θα καλυφθούν. Πάντως, για να είμαι επίσης ειλικρινής, το τελευταίο διάστημα έχει γίνει προσπάθεια βελτίωσης.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, για την ποινικοποίηση της κουκούλας υπήρξαν πολλές αντιδράσεις…
Υπουργός Δικαιοσύνης: Πάντοτε υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά, καταρχήν, δε μιλάμε για ποινικοποίηση της κουκούλας. Αυτό είναι λάθος. Δεν μιλάμε για ιδιώνυμο αδίκημα. Αυτό είναι επίσης λάθος. Δεν μιλάμε για περιύβριση αρχής. Αυτό είναι, επιτρέψτε μου να πω, ηθελημένο λάθος. Από αυτούς που πιθανότατα θέλουν η κοινωνία, η κοινωνία των πολιτών, να μην απαντήσει στην πρόκληση. Εμείς νομοθετούμε επιβαρυντικές περιστάσεις άλλων αδικημάτων. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη να διαμαρτύρεται οποτεδήποτε. Δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα οιουδήποτε να εγκληματεί κρύβοντας τα χαρακτηριστικά του, δεν αναγνωρίζουμε δικαίωμα εγκλήματος, δεν αναγνωρίζουμε καθεστώς ανομίας.
Δημοσιογράφος: Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε συναγερμός στις φυλακές της Κέρκυρας… Εδώ κρατείται ο Παλαιοκώστας. Υπήρχε κάποιο σχέδιο για εδώ; Κάποιος αντιπερισπασμός;
Υπουργός Δικαιοσύνης: Δε θέλω να κάνω κανένα απολύτως σχόλιο. Κατά τα άλλα σας είπα: προσπαθούμε να διατηρούμε σε εγρήγορση το σωφρονιστικό σύστημα, ιδίως στον τομέα της ασφάλειας.