Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, τα blogs και τα εξωτερικά στοιχεία των κλήσεων δεν προστατεύονται από το απόρρητο της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας. Έτσι, όπως αναφέρεται στην γνωμοδότηση, για να μπορούν οι προανακριτικές, ανακριτικές, εισαγγελικές και δικαστικές αρχές να ζητήσουν τα ηλεκτρονικά ίχνη εγκληματικής πράξης δεν θα χρειάζεται να πάρουν άδεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.
Τα blogs και τα εξωτερικά στοιχεία των κλήσεων δεν προστατεύονται από το απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας, σύμφωνα με γνωμοδότηση του Εισαγγελλέα του Αρείου Πάγου, Γ.Σανιδά.
Τα στοιχεία στα οποία θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι αρχές, σύμφωνα πάντα με την γνωμοδότηση, με ένα απλό αίτημα στους παρόχους των υπηρεσιών, είναι τα στοιχεία των συνδρομητών (ονοματεπώνυμο), οι αριθμοί των τηλεφώνων, η διάρκεια των συνδιαλέξεων και ο χρόνος ή ο τόπος της κλήσης.
Τι αναφέρει ο κ. Σανιδάς στην εγκύκλιό του
Παραθέτω από το protothema.gr, το χαρακτηριστικό απόσπασμα από την εγκλυκλιο του κ. Σανιδά:
1. Το απόρρητο των επικοινωνιών δεν καλύπτει α) την επικοινωνία μέσω του διαδικτύου (Internet) και β) τα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας (ονοματεπώνυμα και λοιπά στοιχεία συνδρομητών, αριθμοί τηλεφώνων, χρόνος και τόπος κλήσεως, διάρκεια συνδιάλεξης κ.λ.π.)
2. Οι εισαγγελικές, ανακριτικές και προανακριτικές αρχές, πολύ δε περισσότερο τα Δικαστικά Συμβούλια και τα Δικαστήρια, δικαιούνται να ζητούν από τους παρόχους των υπηρεσιών Επικοινωνίας, μέσω του διαδικτύου (Internet) τα ηλεκτρονικά ίχνη μιας εγκληματικής πράξεως, την ημεροχρονολογία και τα στοιχεία του προσώπου στο οποίο αντιστοιχεί το ηλεκτρονικό ίχνος, από τους λοιπούς δε παρόχους των υπηρεσιών επικοινωνίας τα «εξωτερικά στοιχεία» της επικοινωνίας και ο πάροχος υποχρεούται να τα παραδίδει χωρίς να είναι αναγκαίο να προηγηθεί άδεια κάποιας Αρχής και ιδία της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.
3. Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών αλλά και οποιαδήποτε άλλη Ανεξάρτητη Αρχή ούτε νομιμοποιείται ούτε δικαιούται να ελέγξει με οποιονδήποτε τρόπο, αμέσως ή εμμέσως, το εάν η περί άρσεως ή μη του απορρήτου απόφαση των οργάνων της Δικαιοσύνης είναι σύννομη ή όχι. Αυτό κρίνεται από τα ίδια τα όργανα της Δικαιοσύνης. Ούτε όμως περαιτέρω η ρηθείσα Αρχή μπορεί να ελέγξει τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνίας για τη, σε κάθε περίπτωση, συμμόρφωσή τους προς τις αποφάσεις των οργάνων της Δικαιοσύνης. Εάν πράξει τούτο ενεργεί καθ’ υπέρβαση της δικαιοδοσίας της».
Ο e-Lawyer για την γνωμοδότηση Σανιδά
Φέρεται ότι ο ΕισΑΠ γνωμοδότησε πως η ταυτότητα των ανώνυμων bloggers δεν καλύπτεται από το απόρρητο των επικοινωνιών, επειδή τα blogs είναι μέσα δημόσιας έκφρασης, άρα τα στοιχεία τους είναι ήδη αναρτημένα στο διαδίκτυο και επομένως χωρίς κάλυψη από το απόρρητο.
Update: Γενικότερα ο κ. Σανιδάς φέρεται να υποστηρίζει στη Γνωμοδότησή του ότι δεν υπάρχει καν προστασία απορρήτου στο Διαδίκτυο! Ότι δηλαδή καθένας έχει δικαίωμα να βλέπει τα mail μας, να μπαίνει στους υπολογιστές μας κλπ. Ενώ ο ίδιος ο Ποινικός Κώδικας ορίζει σαφέστατα ότι οι πράξεις αυτές είναι εγκληματικές!!! Παγκόσμια πρωτοτυπία: η επικοινωνία μέσω Διαδικτύου δεν εμπίπτει στο απόρρητο των επικοινωνιών!!!
Το απόρρητο των επικοινωνιών καταλαμβάνει όμως και τα “εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας”, δηλαδή όχι μόνο το περιεχόμενο (στη συγκεκριμένη περίπτωση το “περιεχόμενο” της επικοινωνίας είναι πράγματι δημοσιευμένο). Στα “εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας” περιλαμβάνεται κάθε δεδομένο που χρησιμοποιείται για την τεχνική επίτευξη μιας επικοινωνίας: από τις διευθύνσεις που αναγράφονται σε έναν φάκελο παραδοσιακού ταχυδρομείου, μέχρι τον αριθμό της καλούσας γραμμής που φαίνεται λόγω “αναγνώρισης κλήσεων” στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου, όσο και το IP number και τα ψηφιακά “ίχνη” που οδηγούν στην ταυτοποίηση blogger με το εξοπλισμό που χρησιμοποιεί για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Διαβάστε τη συνέχεια στο elawyer.blogspot.com.
Χατζηνικολάου: Η ανωνυμία στα blog είναι χρήσιμο στοιχείο ελευθερίας
Ο Νίκος Χατζηνικολάου ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της πρωινής του εκπομπής στον Real Fm 97.8 από το prezatv για την γνώμη του σχετικά με την κατάργηση της ανωνυμίας στα blog. Ο ίδιος είπε ότι τα blog είναι το καταφύγιο των ανθρώπων που δεν έχουν “φωνή”, δηλαδή δεν έχουν μικρόφωνο, στήλη σε εφημερίδα ή εκπομπή στην τηλεόραση, επομένως θεωρεί ότι η ανωνυμία στα blog είναι χρήσιμο στοιχείο ελευθερίας.
Είπε επίσης ότι προτιμά μία κοινωνία που εκφράζεται ελεύθερα, έστω κι αυτό συμβαίνει με υπερβολή κάποιες φορές, από μία κοινωνία όπου η έκφραση περνάει από δεκάδες φίλτρα.