Καθώς τα γεγονότα κατά τις βίαιες διαδηλώσεις που συγκλόνισαν την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες βρίσκονται πλέον υπό αστυνομική και δικαστική έρευνα, η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση στις ελληνικές αρχές να αδράξουν την ευκαιρία και να αντιμετωπίσουν τα χρόνια προβλήματα αστυνόμευσης.
Σε σύντομη έκθεση που δημοσιεύεται διεθνώς, με τίτλο “Ελλάδα: Καταγγελίες για καταπατήσεις κατά την αστυνόμευση διαδηλώσεων”, η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει μοτίβα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν, σύμφωνα με ισχυρισμούς, από αστυνομικούς εναντίον πολιτών και περιλαμβάνουν υπερβολική χρήση βίας και πυροβόλων όπλων, βασανιστήρια ή άλλες μορφές κακομεταχείρισης, αυθαίρετη κράτηση και στέρηση της άμεσης πρόσβασης σε δικηγόρους.
«Για πολλοστή φορά, αστυνομικοί στην Ελλάδα κατηγορούνται για χρήση υπερβολικής βίας εναντίον διαδηλωτών ή για στέρηση των δικαιωμάτων κρατουμένων. Η απόκριση της αστυνομίας στην πρόσφατη αναταραχή αποτελεί την κορύφωση ενός εδραιωμένου μοτίβου σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας», επισήμανε η Νίκολα Ντάκγουερθ, Διευθύντρια του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
Ο φόνος του 15χρόνου Αλέξη Γρηγορόπουλου από ειδικό φρουρό στις 6 Δεκεμβρίου 2008, πυροδότησε εκτεταμένες διαδηλώσεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις εξελίχθηκαν σε ταραχές.
Από το τέλος των διαδηλώσεων τον περασμένο Ιανουάριο, η Διεθνής Αμνηστία λαμβάνει σωρεία καταγγελιών για παραβιάσεις από αστυνομικούς. Η οργάνωση έχει θέσει υπόψη του Υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου έναν αριθμό υποθέσεων από τον Δεκέμβριο 2008 και τον Ιανουάριο 2009, στις οποίες, όπως υποστηρίζεται, αστυνομικοί αυθαίρετα συνέλαβαν, κακομεταχειρίστηκαν και έθεσαν υπό κράτηση ειρηνικούς διαδηλωτές, ενώ εμπόδισαν κρατουμένους, ανάμεσά τους και ανήλικους, να επικοινωνήσουν αμέσως με τους δικηγόρους τους.
«Η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει αυτά τα περιστατικά ως καταλύτη προκειμένου να συστήσει μια επιτροπή έρευνας με ευρύ αντικείμενο, η οποία να διερευνήσει όχι μόνο τα πρόσφατα γεγονότα, αλλά επίσης θεσμικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης της αστυνομίας στη χρήση πυροβόλων όπλων και βίας», τόνισε η Νίκολα Ντάκγουερθ.
Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ευθύνη και υποχρέωση, βάσει του διεθνούς δικαίου, να διασφαλίζουν την προστασία και την ακεραιότητα ανθρώπων και περιουσιών και αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας, όταν αστυνομεύουν βίαιες διαδηλώσεις. Είναι επίσης καθήκον των αρχών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να διασφαλίζουν ότι η αστυνόμευση των διαδηλώσεων πραγματοποιείται με τρόπο σύμφωνο με τα διεθνή θεσμικά κείμενα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τη χρήση βίας.
Η οργάνωση καλεί τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν τα μοτίβα των καταπατήσεων, τα οποία έχουν οδηγήσει σε έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού απέναντι στην αστυνόμευση.
Δείτε ολόκληρη την έκθεση στο site της Διεθνούς Αμνηστίας.
[photo by endiaferon]