Μέσα σε «κλίμα αλλαγής» χθες στις 19:40 περίπου άρχισαν οι εργασίες για το 8ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Στο βήμα ανέβηκε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Νίκος Αθανασάκης, ενώ ο κόσμος να χειροκροτούσε και να φώναζε συνθήματα. Απηύθυνε χαιρετισμούς στους προσκεκλημένους του συνεδρίου, αλλά και στον κόσμο που βρισκόταν εκεί από νωρίς το απόγευμα.
Μέσα από την ομιλία του τόνισε πως η χώρα βρίσκεται σε μία κρίσιμη περίοδο και τάχθηκε στο πλευρό των απεργών στα λιμάνια, στη ΔΕΗ, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κτλ. Παράλληλα μέσα από το λόγο του πέρασε το μήνυμα πως θα πρέπει να απαλλαχτούμε από μία συντηρητική κυβερνηση και, καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο, έκανε την πρόταση για το προεδρείο του συνεδρίου.
Λίγο αργότερα και με παρατεταμένο χειροκρότημα στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου. Τα συνθήματα «Μαζί Μπορούμε» και «Η Ελλάδα των Αξιών» επαναλήφθηκαν αρκετες φορές καθ΄όλη τη διάρκεια της ομιλίας του.
Αναφερόμενος στο θέμα του ασφαλιστικού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει το νομοσχέδιο. Πρότεινε κατώτατη σύνταξη 550 εύρω για τη γυναίκα νοικοκυρά, ενώ δεσμεύτηκε πως δεν θα αυξήσουν τα όρια ηλικίας και δεν θα μειώσουν τις συντάξεις.
Επίθεση μέσα από την ομιλία του έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως η δεξιά εξασφαλίζει φόβους και ανασφάλεια και πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να δώσει στον πολίτη σιγουριά. Παράλληλα συμπλήρωσε πως τα αδιέξοδα έχουν διογκωθεί από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να αιχμαλωτίζεται η Ελλάδα.
Ο κ. Παπανδρέου έδωσε ιδιαίτερη βάση στον εργαζόμενο, στους φοιτητές, αλλά και στην οικογένεια, τονίζοντας πως δεν δέχονται τον εργαζόμενο αιχμάλωτο του φόβου για ανεργία, τον φοιτητή αιχμάλωτο του πτυχίου που μπορεί να τον οδηγήσει στην ανεργία και την οικογένεια αιχμάλωτη της ακρίβειας.
Όχι μόνο για το 5% του ΑΕΠ στη παιδεία έκανε λόγο ο Γίωργος Παπανδρέου, αλλά και για έξυπνο σχολείο, ενώ αναφέρθηκε σε ένα επιτελικό κράτος που θα συγκροτείται από την περιφέρεια, έναν νέο νόμο Καποδίστρια με αιρετούς περιφερειάρχες. Ένα κράτος με ρυθμιστίκο ρόλο, ανεξάρτητη δικαιοσύνη και αναβάθμιση της Βουλής πρότεινε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας πως όλοι έχουν μία κοινή συνιστώσα, αυτή της σιγουριάς ότι μπορούμε να αλλάξουμε το κόσμο.
Στο τέλος της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη Μελίνα Μερκούρη, στον Γεώργιο Παπανδρέου, στον Ανδρέα Παπανδρέου και στον Μανώλη Γλέζο, ερμηνεύοντας τις πράξεις τους ως πράξεις θέλησης και πίστης. Με τις φράσεις «μαζί μπορούμε» και «καλό μας αγώνα» έκλεισε την ομιλία του, αφήνοντας στην κρίση του κόσμου κατά πόσο το ΠΑΣΟΚ μπόρει να καταφέρει αυτή την ενότητα και την αλλαγή.