Εδώ και καιρό ήθελα να γράψω ένα post σχετικά με τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας που έχουμε στην Ελλάδα. Ή μάλλον, για να το εκφράσω καλύτερα, σχετικά με τον αριθμό των καταστημάτων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στη χώρα μας.
Διαβάζω στο techblog.gr (και το βλέπω και σε διαφημίσεις στην τηλεόραση τις τελευταίες μέρες): Τα 400 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα συμπληρώνει έως το τέλος Αυγούστου το Δίκτυο Καταστημάτων Γερμανός, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση του στην αγορά λιανικής τηλεπικοινωνιακών προϊόντων και υπηρεσιών. Η περαιτέρω ενίσχυση του αριθμού καταστημάτων επιτυγχάνεται στο πλαίσιο του αναπτυξιακού πλάνου της εταιρίας, με τη μέθοδο της δικαιόχρησης (franchising), που έως σήμερα έχει αποτελέσει το στρατηγικό μέσο επέκτασης της μεγαλύτερης αλυσίδας της χώρας.
Μπαίνω στο site της Vodafone και βλέπω άλλα 380 καταστήματα και από αυτήν σε όλη την Ελλάδα. Κοντά στην περιοχή που μένω, επί της οδού Αχαρνών, μέχρι πριν από λίγο καιρό υπήρχαν δύο καταστήματα Vodafone, ένα στον Άγιο Παντελεήμονα και ένα στα Κάτω Πατήσια. Πρόσφατα η εταιρεία άνοιξε κι άλλο κατάστημα στον Άγιο Νικόλαο, ακριβώς ανάμεσά τους δηλαδή! Σε μία μικρή δηλαδή σχετικά απόσταση, από τον Άγιο Παντελεήμονα μέχρι τα Κάτω Πατήσια, έχουμε 3 καταστήματα της ίδιας εταιρείας. Συν ότι κοντά σε αυτά υπάρχει άλλο ένα “μικρό” κατάστημα κινητής τηλεφωνίας, το οποίο είναι κατακόκκινο και τίγκα στις επιγραφές της Vodafone.
Κάνω μία βόλτα και προς Wind μεριά.. Άλλα 341 καταστήματα και εδώ σε όλη την Ελλάδα, τα περισσότερα από τα οποία φυσικά, όπως και στη Vodafone και τον Γερμανό λειτουργούν εντός του Νομού Αττικής. Για την Cosmote φυσικά δε χρειάζεται να γράψω και πολλά, αφού από τότε που η αλυσίδα καταστημάτων Γερμανός πέρασε στον έλεγχό της έμεινε και η μόνη εταιρεία που προωθείται μέσα από τα καταστήματα αυτά, συν ότι προϊόντα Cosmote συναντάμε και στα ΟΤΕ shops.
Σύνολο από τα παραπάνω έχουμε:
+ 400 καταστήματα Γερμανός
+ 380 καταστήματα Vodafone
+ 341 καταστήματα Wind
+ πολλά OTE shops
Προσθέστε και τα πάρα πολλά μικρά καταστήματα που κάνουν ανταλλαγές κινητών τηλεφώνων και πωλούν μεταχειρισμένες συσκευές, συν διάφορα άλλα μικρά καταστήματα που λειτουργούν ως αντιπρόσωποι ή μεταπωλητές των εταιρειών καταλήγω στο εξής ερώτημα:
Τόοοοοοοσο καλά πάει η αγορά κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας για να έχουμε τόοοοοοσα καταστήματα; Δεν είμαι οικονομολόγος, δεν έκατσα να δω καθόλου οικονομικά στοιχεία των εταιρειών, απλά μου δημιουργήθηκε αυτή η απορία, βλέποντας ότι κάθε τρεις και λίγο ξεπετάγονται όλο και νέα καταστήματα. ΟΚ, γνωρίζω ότι πολλοί αλλάζουν κινητό τηλέφωνο κάθε 3-4 μήνες ή κάθε 6μηνο ή κάθε χρόνο, ή πολλοί έχουν 2-3 συνδέσεις και ξεχωριστούς αριθμούς (άλλο για δουλειά, άλλο για.. προσωπικά), απλά βλέποντας στη γειτονιά μου τόσα καταστήματα κινητών μου κάνει εντύπωση αν και κατά πόσο επιβιώνουν όλα!