Εδώ και καιρό έλεγα πώς ήθελα να ξεκινήσω να γράφω κάποια στο xblog.gr για θέματα που έχουν να κάνουν με το blogging. Σε ένα post μάλιστα που ανέβασα πριν από λίγες μέρες έγραψα ότι αυτό είναι μέσα στις προτεραιότητές μου το 2008 όσον αφορά στο blog μου και ελπίζω να το τηρήσω.
Bloggάρω περίπου δυόμιση χρόνια, το καλοκαίρι συμπληρώνω τρία χρόνια ενασχόλησης με τα blogs και κατ΄ επέκταση και το δικό μου blog. Θυμάμαι ότι αρχικά είχα “ημερολόγιο” μέσα σε μια προσωπική ιστοσελίδα και αργότερα ξεκίνησα ένα “κανονικό” blog στο blogger.com. Κράτησα το blog εκεί γύρω στα δύο χρόνια, οπότε και το έκανα switch στο domain johnkarakatsanis, το blog μου δηλαδή συνέχισε να βασίζεται στην πλατφόρμα του blogger.com, απλά έπαιζε πλέον από το domain μου. Ώσπου πριν από μερικούς μήνες κατοχύρωσα το domain xblog.gr και τόλμησα τη μετάβαση από το blogger.com στο wordpress, πράγμα που δεν έχω μετανιώσει στιγμή, το αντίθετο μάλιστα.
Αρκετά είπα όμως για εμένα, το βασικό θέμα αυτού του post είναι άλλο και έχει να κάνει με τους λόγους για τους οποίους μάλλον ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις το δικό σου blog.
Το blogging στην Ελλάδα έγινε ευρύτερα γνωστό τα τελευταία δύο χρόνια, ειδικά το 2007 αρκετά Μ.Μ.Ε. το χαρακτηρίζουν σαν τη χρονιά της ελληνικής blogόσφαιρας, ωστόσο κάτι μου λέει ότι έχουμε πολλά να δούμε ακόμα. Φυσικά μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο κάποια άλλα Μ.Μ.Ε. μας πέρασαν από γενεές δεκατέσσερις, χαρακτηρίζοντας ουκ ολίγες φορές τα blogs σαν μία μόδα που κάποια στιγμή θα πάψει να υπάρχει.
Τον τελευταίο καιρό έχει τύχει να συζητώ όλο και περισσότερο με διάφορα άτομα για το blogging και τα blogs. Άλλοι απλά διαβάζουν περιστασιακά κάποια blogs, άλλοι διαβάζουν καθημερινά και τέλος υπάρχουν και αυτοί που διαβάζουν συχνά και σκέφτονται σοβαρά να ξεκινήσουν και ένα δικό τους blog. Φυσικά υπάρχουν εξίσου αρκετοί που δεν τους ενδιαφέρει καθόλου αυτός ο χώρος για διάφορους λόγους.
Ας ασχοληθούμε όμως με αυτούς που έχουν ένα x, y ενδιαφέρον για τα blogs και σκέφτονται να ξεκινήσουν και ένα δικό τους σύντομα ή το έχουν ήδη κάνει. Ποιοι μπορεί να είναι οι βασικοί λόγοι για να ξεκινήσει κανείς ένα blog; Οι πρώτοι βασικοί λόγοι που μπορώ να παραθέσω είναι αυτοί που με έκαναν εμένα να ξεκινήσω το δικό μου blog:
1. Δημοσιοποίηση των σκέψεων και των απόψεων μου
Πριν αρχίσω το blog τις σκέψεις και τις απόψεις μου τις άκουγαν διάφορα πρόσωπα του κοντινού μου περιβάλλοντος. Μέχρι τότε οι μόνοι που μπορούσαν εκφράσουν “δημόσια” τις σκέψεις και τις απόψεις τους ήταν όσοι είχαν βήμα σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι, έναν ραδιοφωνικό σταθμό ή μία εφημερίδα. Κάπου εκεί λοιπόν σκέφτηκα “γιατί όχι κι εγώ;” Και έτσι έκανα κλικ στην επιλογή “Create a blog” στο blogger.com και ξεκίνησα.
2. “Αρχειοθέτηση” στιγμών
Εδώ ίσως και να κόλλαγε και η λέξη “ημερολόγιο”, αλλά δε ξέρω δε μου κολλάει καλά. Ακόμη ένας λόγος λοιπόν που ξεκίνησα το blog είναι για να θυμάμαι αύριο-μεθαύριο τι έκανα τα προηγούμενα χρόνια ή για παράδειγμα το καλοκαίρι να μπω και να δω τι έκανα τα προηγούμενα καλοκαίρια, πού πήγα, πώς πέρασα κλπ…
3. Κράξιμο!
Αρκετές φορές έπεσε κράξιμο μέσα από αυτό το blog. Αρκετές φορές που διαφώνησα με πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις και οτιδήποτε άλλο το έγραψα εδώ. Είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους νομίζω για να ξεκινήσει κάποιος ένα blog, ιδίως αν κρίνω από το πόσοι bloggers αντιδράσαμε σε σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν στη χώρα μας, όπως οι πυρκαγιές και ο θάνατος της Αμαλίας.
4. Χρήμα και δόξα
Μην το πάρετε ακριβώς όπως το γράφω, αλλά στο… περίπου! Χρήμα με την έννοια ότι μπορεί πλέον ο οποιοσδήποτε να ανοίξει ένα blog και να προβάλει AdSense διαφημίσεις. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι θα γίνει εκατομμυριούχος εν μιά νυκτί, αλλά με τον καιρό κανείς δε ξέρει τι γίνεται… Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχουν αρκετοί bloggers που το εισόδημά τους από τις διαφημίσεις που προβάλουν στο blog τους είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Τίποτα δεν πετυχαίνεται όμως έτσι εύκολα και γρήγορα, αντίθετα θέλει δουλειά, κόπο και κυρίως υπομονή. Τώρα όσον αφορά στη δόξα μη μου πει κανείς ότι δε χαίρεται όταν βλέπει να σχολιάζουν post σε άλλα blogs ή να βλέπει κάποιο θέμα του να πυροδοτεί μεγάλες συζητήσεις μεταξύ άλλων bloggers;
5. Θεματικό blog
Στην Ελλάδα παρατηρώ το εξής, μπορεί να κάνω και λάθος, διορθώστε με: Έχουμε πάρα πολλά blogs γενικού περιεχομένου και πολύ λίγα “θεματικά” blogs, που να ασχολούνται δηλαδή αποκλειστικά με ένα συγκεκριμένο θέμα. Ένα από τα καλύτερα θεματικά blogs κατά τη γνώμη μου είναι το www.bees.gr/blog που ασχολείται με τις μέλισσες. Ένα διάστημα είχα επιχειρήσει να ξεκινήσω ένα blog αποκλειστικά για την κινητή τηλεφωνία, όμως βλέποντας ότι θα χρειαζόμουν χρόνο που δε μπορούσα να διαθέσω το σταμάτησα. Γι΄ αυτό και παροτρύνω συχνά φίλους και γνωστούς να ξεκινήσουν ένα θεματικό blog. Μπορεί να είναι σχετικό με το επάγγελμά τους ή με κάποιο χόμπι τους, όπως ας πούμε τις φίλες μου Αναστασία και Κατερίνα που γράφουν σχετικά με θέματα υγείας στο xblog.gr που τις ψήνω να ξεκινήσουν ένα blog με θέμα τη σωστή διατροφή [έχουν σπουδάσει διαιοτολογία & διατροφολογία] ή τον Μάκη με το Δημήτρη που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους πάνω στη μηχανολογία και θα ασχοληθούν μάλλον με θέματα σχετικά με ενέργεια, φωτοβολταϊκά, πράγμα εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Αυτοί είναι πέντε βασικοί λόγοι που νομίζω εγώ ότι μπορεί να σε κάνουν να ανοίξεις ένα blog, δηλαδή αν θέλεις να γράφεις δημόσια τις σκέψεις και τις απόψεις σου, αν θέλεις να κρατάς ένα online ημερολόγιο και να ανατρέχεις σε αυτό οποιαδήποτε στιγμή, αν θέλεις να κράξεις για καταστάσεις που σε ενοχλούν [αυτό μάλλον υπάγεται στις σκέψεις και τις απόψεις], αν θέλεις να κερδίσεις μακροπρόθεσμα κάποια χρήματα και τέλος αν νομίζεις ότι το χόμπι σου ή το επάγγελμα σου θα μπορούσε να αποτελέσει το θέμα ενός blog.
To be continued…