Η εκπομπή “Πρωταγωνιστές” του Σταύρου Θεοδωράκη με θέμα το internet προβλήθηκε στο Mega πριν από αρκετές εβδομάδες. Επειδή δε μπόρεσα να την παρακολουθήσω τότε, την έγραψα και την είδα πριν από μερικές μέρες. Γράφω αυτό το post γιατί καλό είναι όχι μόνο να κράζουμε τις εκπομπές και τα κανάλια που κάνουν θέματα για το internet για να πανικοβάλουν τον κόσμο, αλλά και να επιβραβεύουμε τις εκπομπές που προβάλουν και διαχειρίζονται σωστά το θέμα.
Στην εκπομπή ο Σταύρος μίλησε με φανατικούς gamers, με χάκερ, με μία κοπέλα που χρησιμοποεί πολύ και γνωρίζει κόσμο μέσω του Facebook, έναν blogger. Μίλησε ακόμα με το προσωπικό της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αλλά και με τον προϊστάμενό της Μάνο Σφακιανάκη.
Δεν είδα πουθενά την υπερβολή που έχουν άλλα ρεπορτάζ σε δελτία ειδήσεων ή σε εκπομπές. Ο χάκερ μίλησε για τις επιθέσεις που κάνουν οι Έλληνες χάκερ στα τουρκικά sites και οι Τούρκοι στα ελληνικά sites. Ο gamer μίλησε για τις ατελείωτες ώρες παιχνιδιού κάθε μέρα, για το ότι δεν έχει φίλους, είπε ότι κάποια στιγμή θα το περιορίσει και θα σταματήσει. Κι εγώ έχω φίλο που για ένα χρόνο είχε κολλήσει με το Lineage. Έπαιζε πολλές ώρες σχεδόν καθημερινά, μέχρι που κάποια στιγμή το πήρε απόφαση, κατάλαβε ότι απλά έχανε χρόνο και σταμάτησε.
Στην εκπομπή μίλησε επίσης και μια κοπέλα για τους φίλους της στο Facebook κλπ. Στο σχετικό βίντεο φάνηκε και το ονοματεπώνυμό της που υπάρχει στο προφίλ της που έχει στο δημοφιλές social networking site… Δε θέλω να φανταστώ πόσες χιλιάδες friend requests θα είχε μετά την εκπομπή! Η κοπέλα σε ερώτηση σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει μία γνωριμία μέσω διαδικτύου, απάντησε ότι και στο club όταν γνωρίζεις κάποιον και βγαίνεις μαζί του δε ξέρεις με τι άνθρωπο έχεις να κάνεις. Έτσι και στο internet συμβαίνει κάτι ανάλογο.
Είδαμε επίσης πώς δουλεύει (ως ένα βαθμό) η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, άτομα της οποίας σερφάρουν σε sites όπως το hi5, προσποιούνται 12χρονα κορίτσια σε chat rooms, προκειμένου να δουν ποιοι χρήστες μεγαλύτερης ηλιίας θα “τσιμπήσουν” και από κει και πέρα περιμένουν να δουν μέχρι που θα πάει το “παιχνίδι” από τη μεριά των μεγαλύτερων ηλικιακά συνομιλητών για να δράσουν…
Μίλησε επίσης ένας μαθητής ο οποίος μελετάει σχετικά με το πώς θα μειωθεί η ενέργεια και το πετρέλαιο που καταναλώνουν τα κτίρια. Μία κοπέλα επίσης που τραγουδάει στο MySpace της και τα κομμάτια της ακούν εκατοντάδες φίλοι της ήταν ακόμα ένα θέμα της εκπομπής.
Κλείνοντας να γράψω ακόμα μία φορά ότι τα παιδιά χρειάζονται την επίβλεψη των γονιών τους όταν κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο internet. Κατά τη γνώμη μου αν πεις σε ένα παιδί “Μη μπεις στο τάδε site” το πρώτο πράγμα που θα κάνει όταν το αφήσεις μόνο του θα είναι να μπει σε αυτό το site. Κάντο με έξυπνο τρόπο να καταλάβει σε ποια sites δε πρέπει να μπει και γιατί ή ενημέρωσέ το για το τι κινδύνους διατρέχει στο internet. Σίγουρα δε μιλάμε για ένα κόσμο αγγελικά πλασμένο, αλλά στο διαδίκτυο και τα παιδιά θα βρουν πληθώρα χρήσιμων και άχρηστων πληροφοριών. Μάθετε τα παιδιά σας να σερφάρουν “σωστά”.
Ελπίζω αυτή την εκπομπή να την είδαν πολλοί δημοσιογράφοι από κανάλια, ραδιόφωνα και εφημερίδες που κατά καιρούς κάνουν “ρεπορτάζ” με μόνο σκοπό να σπείρουν τον πανικό στον κόσμο προκειμένου να κάνουν “νούμερα”, καταντώντας νούμερα από μόνοι τους.