Μεταχειρισμένες συσκευές: Τι να προσέξετε πριν την αγορά

Μιας και το internet έχει μπει για τα καλά στη ζωή των Ελλήνων, μαζί με αυτό έχουν κάνει την εμφάνιση τους και οι απατεώνες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την άγνοια μερικών χρηστών για να αποσπάσουν χρήματα εις βάρος τους.

Πριν από αρκετό καιρό είχα δημοσιεύσει τον δεκάλογο του καλού αγοραστή στο techblog.gr. Μετά από αρκετή σκέψη, κάποιες βελτιώσεις και προσθήκες, σας παρουσιάζω σήμερα τον νέο ανανεωμένο οδηγό για ασφαλείς αγοραπωλησίες μέσω site αγγελιών.

Τι να προσέξετε πριν πραγματοποιήσετε μια αγοραπωλησία

  • Αρχικά θα πρέπει αν ελέγχετε την εντιμότητα, καθώς και την ταυτότητα του χρήστη. Αν πραγματοποιείτε αγοραπωλησίες από forum φροντίστε να ρίξετε μια ματιά στα μηνύματα του μέλους. Αν πάλι οι αγοραπωλησίες γίνονται μέσω κάποιου site αγγελιών, καλό είναι να επισκεφθείτε τη σελίδα με τις αξιολογήσεις των χρηστών για να διαβάσετε τις απόψεις των άλλων χρηστών για τον συγκεκριμένο πωλητή.
  • Μην εμπιστεύεστε ποτέ χρήστες με μηδενικές ή αρνητικές αξιολογήσεις. Αν αποφασίσετε να αγοράσετε από κάποιον τέτοιο χρήστη, σιγουρευτείτε ότι δεν πρόκειται για Fake User και μετά πραγματοποιήστε την συναλλαγή.
  • Ζητήστε κάποια προσωπικά στοιχεία του πωλητή, όπως ο αριθμός του σταθερού τηλεφώνου, το επώνυμο ή κάποιο άλλο προσωπικό στοιχείο. Ποτέ μην αρκεστείτε μόνο σε ένα nickname και έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου.
  • Αν πρόκειται να πραγματοποιήσετε συναλλαγή από απόσταση, ζητήστε να σας στείλει ο χρήστης – πωλητής φωτογραφίες της συσκευής από όλες τις μεριές, ώστε να σιγουρευτείτε ότι δεν έχει χτυπήματα ή άλλα σημάδια.

Συνάντηση – Η ώρα της συναλλαγής

  • Αφού έχετε βεβαιωθεί ότι γνωρίζετε αρκετά στοιχεία για τον χρήστη με τον οποίο θα πραγματοποιήσετε τη συναλλαγή, επιλέξτε έναν ασφαλή τρόπο για την συναλλαγή σας.
  • Προτιμήστε να πραγματοποιείτε συναλλαγές χέρι με χέρι, όπου μπορείτε να δείτε από κοντά τη συσκευή και να αποφασίσετε αν όντως ενδιαφέρεστε να την αγοράσετε, αποφύγετε συναλλαγές από απόσταση, ώστε να γλυτώσετε δυσάρεστες εκπλήξεις.
  • Κλείστε ραντεβού σε σημεία που έχει αρκετά κόσμο, όπως σταθμούς Μετρό ή πλατείες. Συνήθως προτιμώ τους σταθμούς του Μετρό μιας και είναι σημεία που έχουν εύκολη πρόσβαση τόσο για εσάς όσο και για τον πωλητή, αλλά και αρκετό κόσμο, έτσι ώστε να είστε ασφαλείς από κάθε άποψη.
  • Βγάλτε τη συσκευή από το κουτί και σιγουρευτείτε ότι όντως είναι σε άριστη κατάσταση και χωρίς χτυπήματα, όπως έχετε συνεννοηθεί. Πραγματοποιήστε μια κλήση από τη συσκευή και περιηγηθείτε για λίγη ώρα στο μενού, για να σιγουρευτείτε ότι όντως λειτουργεί κανονικά.
  • Ελέγξτε αν υπάρχουν όλα τα αξεσουάρ της συσκευής στο κουτί. Αν αγοράζετε κινητά ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, εκτός από τον φορτιστή, οι συσκευές μπορεί να διαθέτουν καλώδιο σύνδεσης με υπολογιστή, CD, κάρτα μνήμης, θήκη μεταφοράς κλπ.
  • Βεβαιωθείτε ότι η συσκευή που θα αγοράσετε έχει εγγύηση. Είναι ένα πολύ βασικό σημείο, ειδικά στις αγορές ηλεκτρονικών συσκευών, ώστε να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Επίσης βεβαιωθείτε ότι η συσκευή έχει αγοραστεί από την Ελλάδα και όχι από το εξωτερικό, γιατί δεν υποστηρίζουν όλες οι εταιρίες πανευρωπαϊκή ή παγκόσμια εγγύηση.

Η ώρα της συναλλαγής εξ΄αποστάσεως

  • Αν πρόκειται να πραγματοποιήσετε συναλλαγή από απόσταση, ζητήστε από τον πωλητή να σας στείλει φωτογραφίες, καθώς και μία φωτοτυπία της απόδειξης της συσκευής μέσω email, έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι αυτό που πρόκειται να αγοράσετε είναι όντως έτσι όπως το θέλετε.
  • Μην πραγματοποιείτε συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών ή καταθέτοντας χρήματα στην τράπεζα. Θυμηθείτε ότι για χρήστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την αντικαταβολή. Με μια πολύ μικρή επιβάρυνση, θα νιώθετε ασφάλεια και κανείς δεν θα μείνει παραπονεμένος. Μόνο αν γνωρίζετε πολύ καλά τον πωλητή και είστε σίγουροι για την ταυτότητά του και την εντιμότητά του δεχθείτε να καταθέσετε χρήματα στην τράπεζα.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.