Ένα νέο “Μέγαρο Μαξίμου” φαίνεται ότι αναζητά ο Γιώργος Παπανδρέου με τους συνεργάτες του, στα πρότυπα του γνωστού Οβάλ Γραφείου του Μπαράκ Ομπάμα. Συνεργάτες, σύμβουλοι, γραμματείς, ακόμα και καφετζής, βρέθηκαν, αυτό που δεν βρέθηκε ωστόσο ακόμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του σημερινού ΒΗΜΑτος, είναι ένα άλλο κτίριο στην Αθήνα που θα μπορεί να στεγάσει άνετα όλους αυτούς, αφού το Μαξίμου κρίνεται μικρό, άβολο και δεν ταιριάζει στο νέο μοντέλο διακυβέρνησης.
Το ιδανικό νέο “Μέγαρο Μαξίμου” για τον Γ. Παπανδρέου είναι ένα λιτό, λειτουργικό και οικολογικό γραφείο, από το οποίο θα μπορεί να επικοινωνεί άμεσα με όλους τους συνεργάτες του οποιαδήποτε στιγμή, να πραγματοποιεί συσκέψεις, τηλεδιασκέψεις, υπουργικά συμβούλια ή να δέχεται αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, όπως είναι σχεδιασμένο και το Οβάλ Γραφείο στο Λευκό Οίκο.
Όπως διαβάζω στο “Βήμα”, ο νέος πρωθυπουργός θέλει το νέο “Μαξίμου” να είναι τουλάχιστον όπως το γραφείο του στο ΠΑΣΟΚ στην οδό Ιπποκράτους, όπου είχε προνοήσει ο ίδιος για την λειτουργικότητά του.
Το δημοσίευμα συνεχίζει: Από εκείνη την ώρα έπεσαν από συνεργάτες του διάφορες προτάσεις για τον εντοπισμό κάποιου κτιρίου, κατά προτίμηση στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, το οποίο θα μπορούσε να στεγάσει τις σύγχρονες λειτουργίες του νέου πρωθυπουργικού γραφείου. Και αν ως σήμερα το πρωθυπουργικό γραφείο παραμένει στο Μαξίμου, αυτό οφείλεται, όπως επιμένουν οι πληροφορίες, στο γεγονός ότι, πρώτον, δεν βρέθηκε το κατάλληλο κτίριο και, δεύτερον, τα έξοδα αγοράς νέου κτιρίου κρίθηκαν υπερβολικά μεσούσης της οικονομικής κρίσης.
Η «έρευνα αγοράς» πάντως για νέο κτίριο, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, συνεχίζεται και προτάσεις υποβάλλονται, αν και ορισμένοι στο Μαξίμου αποκλείουν σε αυτή τη φάση τη μετακόμιση…
Προσωπικά νομίζω ότι μόνο περίοδος για αγορά νέου κτιρίου για να στεγάσει το πρωθυπουργικό γραφείο δεν είμαστε, με τόσα άλλα προβλήματα να αναζητούν λύση… Οικονομία, ανεργία, υγεία, παιδεία νομίζω προέχουν από ένα πιο άνετο πρωθυπουργικό κτίριο.
Μέγαρο Μαξίμου [by Wikipedia]
Το Μέγαρο Μαξίμου είναι κτήριο στην Αθήνα όπου στεγάζεται το γραφείο του εκάστοτε πρωθυπουργού της Ελλάδας.
Θεμελιώθηκε το 1912 στην οδό Ηρώδου Αττικού για λογαριασμό του εφοπλιστή Αλέξανδρου Μιχαληνού και προηγουμένως ήταν ο βασιλικός λαχανόκηπος. Το 1916 η χήρα του Μιχαληνού Ειρήνη, το γένος Μανούση, η οποίο εν τω μεταξύ είχε παντρευτεί τον Δημήτριο Μάξιμο, πούλησε την οικία στον Λεωνίδα Εμπειρίκο. Το 1921 ξαναγόρασε το ημιτελές έως τότε μέγαρο. Στη συνέχεια, και αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο σπίτι, η οικογένεια Μαξίμου εγκαταστάθηκε σε αυτό.
Το 1952 το Ελληνικό δημόσιο αγόρασε το μέγαρο απο τον Δημήτριο Μάξιμο στην τιμή των πέντε δισεκατομμυρίων πεντακοσίων εκατομμυρίων δραχμών. Αξίζει να σημειωθεί οτι κυβερνητική επιτροπή είχε εκτιμήσει την αξία του μεγάρου στα έντεκα δισεκατομμύρια αλλά ο ιδιοκτήτης του όχι μόνο δέχτηκε να το παραχωρήσει με τα μισά λεφτά αλλά πρόσφερε και την επίπλωση της οικίας του μαζί με τους πίνακες που βρίσκονταν σε αυτήν. Η κυβέρνηση για να τιμήσει την προσφορά του Δημητρίου Μάξιμου δήλωσε μέσω του προέδρου αυτής ότι το κτήριο θα διατηρήσει το αρχικό του όνομα, δηλαδή Μέγαρο Μαξίμου.
Έμεινε για αρκετά χρόνια κενό ενώ την περίοδο της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών παρ’ ολίγον να γκρεμιστεί. Τελικά αποφασίστηκε η συντήρηση και η επισκευή του ενώ το 1982 παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως, με σκοπό την στέγαση του γραφείου του εκάστοτε πρωθυπουργού. Οι εργασίες αποκατάστασης έγιναν απο τους Αριστόδημο και Ειρήνη Μαντζουράνη και απο την Γεωργία Ζώη.
Μέχρι σήμερα δεν είναι εξακριβωμένο ποιος αρχιτέκτονας σχεδίασε το κτίριο. Σύμφωνα με τον Κώστα Μπίρη και τον Κυδωνιάτη, είναι ο Αναστάσιος Χέλμης ενώ σύμφωνα με τον Καμπάνη, ο Αναστάσιος Μεταξάς. Δεν αποκλείται πάντως να έχουν ασχοληθεί και οι δύο με την σχεδίαση του κτιρίου αφού οι κατασκευές πραγματοποιήθηκαν σε δύο φάσεις, η μια στις αρχές της δεκαετίας του 1910 και η άλλη κατα τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920.