Ξέρεις που να ρίξεις το λάδι μετά από το μαγείρεμα στο σπίτι;

Ίσως ναι, αλλά πάντα είναι καλό να διαδίδουμε τέτοιου είδους πληροφορίες. Ακόμα και αν δεν τηγανίζουμε πολύ, όταν το κάνουμε, ρίχνουμε συνήθως το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε. Γιατί το κάνουμε; Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κανείς για να μας πει το σωστό τρόπο. Γι αυτό λοιπόν, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τοποθετούμε το λάδι σε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού, αναψυκτικού), να το κλείνουμε καλά και να το πετάμε στα κανονικά σκουπίδια. Και αυτό, γιατί ένα λίτρο λαδιού μολύνει σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια!

Αν επιλέξεις να προωθήσεις αυτό το μήνυμα στους φίλους σου, το περιβάλλον θα σε ευγνωμονεί. Στο κάτω-κάτω είναι καλό για όλους μας!

Γιώργος Καρούντζος
Χημικός. Μηχ., PhD Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ΣΕΥ

Το παραπάνω μου το έστειλε ο φίλος μου ο Σπύρος και νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον. Αν και δε μαγειρεύω, έχω προσέξει αρκετές φορές συγγενείς, φίλους και γνωστούς που μαγειρεύουν να ρίχνουν μετά το λάδι στο νεροχύτη. Το παραπάνω mail έχει ένα ενδιαφέρον, οπότε θα προσπαθήσω να ψάξω για περισσότερες σχετικές πληροφορίες.

Update [28/1/2008 22:49]: Email που έλαβα πριν λίγο με ακόμα μία λύση για το χρησιμοποιημένο λάδι: Μία ακόμα καλύτερη λύση είναι να το πάρουμε στο πλησιέστερο βενζινάδικο για να το πετάξουν στις ειδικές δεξαμενές που είναι προμηθευμένα, γιατί με τον πρώτο τρόπο που προτείνετε υπάρχει ο κίνδυνος κατά το στάδιο της συμπίεσης στο απποριματοφόρο να σπάσει το μπουκάλι και να στάζει στο δρόμο και ακόμα και στην περίπτωση που καταλήξει στη χωματερή του δήμου μας, επειδή πρόκειται για χωματερές και όχι για ΧΥΤΑ, με τον καιρό πάλι θα καταλήξει στον υδροφόρο ορίζοντα.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.