Οδοιπορικό στην Αρχαία Αθήνα

Παρθενώνας - Ακρόπολη

Guest Post από την Alice Κοροβέση

Πριν λίγες μέρες ένας φίλος από το εξωτερικό , με αφορμή ένα ταξίδι που θέλει να κάνει στην Ελλάδα, μου ζήτησε να του στείλω μερικά από τα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα. Η κίνηση μου ήταν να μπω στο internet και να ψάξω. Μετά από λίγο συνειδητοποίησα πως η πρώτη κίνησή μου δεν θα έπρεπε να είναι το internet, αλλά να καταγράψω τα βασικά χωρίς internet και να τον παραπέμψω στα αντίστοιχα links.

Και αυτό που κατάλαβα ήταν πως, ενώ ζω και αναπνέω σε αυτή την πόλη, την γεμάτη ιστορία πόλη, μάλλον δεν είμαι τόσο εξοικειωμένη με την ιστορία της ή έχω πολύ καιρό να κάνω μια βόλτα στα τόσα σημαντικά που έχει να μας προσφέρει. Με αφορμή αυτό το γεγονός, λοιπόν, είπα να φτιάξω για δική μου χρήση, αλλά και για να τον μοιραστώ μαζί σας, έναν μικρό τουριστικό οδηγό της Αθήνας, κάνοντας μια αναφορά στα μνημεία της.

Αναφορά στους Αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας

  • Ακρόπολη: Ο ιερός βράχος της Αρχαίας Αθήνας, αλλά και γιατί όχι και της σημερινής. Η Ακρόπολη αποτελούσε το φρούριο, αλλά και το ιερό της πόλης κατά την Αρχαιότητα.
    • Ναός της Αθηνάς Νίκης: Είναι ένας μικρός ναός κατασκευασμένος εξ΄ολοκλήρου από μάρμαρο, που άρχισε να χτίζεται μεταξύ 427 και 424 π.Χ. με αρχιτέκτονα τον Καλλικράτη.
    • Παρθενώνας: Είναι το μεγαλύτερο και επισημότερο οικοδόμημα της Ακρόπολης και συγκεντρώνει το θαυμασμό όλου του πολιτισμένου κόσμου αιώνες τώρα. Οι εργασίες για την ανέγερση αυτού  του ναού της Αθήνας ξεκίνησαν το 447 π.Χ. κάτω από τη διεύθυνση των αρχιτεκτόνων Ικτίνου και Καλλικράτη.
    • Ερέχθειο: Kατά τη μυθολογία στο σημείο αυτό έγινε η φιλονικία της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την κυριαρχία της πόλης. Ο θεός της θάλασσας Ποσειδώνας χτύπησε το βράχο με την τρίαινα και ξεπήδησε θαλασσινό νερό. Με τη σειρά της η Αθηνά χτύπησε με το δόρυ της και φύτρωσε η ελιά. Οι θεοί που ήταν κριτές έδωσαν τη νίκη στην Αθηνά. Οι Αθηναίοι όμως, θέλοντας να συμβιβάσουν τους δύο αντίπαλους θεούς τους, αφιέρωσαν από ένα ιερό κάτω από την ίδια στέγη. Έτσι χτίστηκε το πιο ιδιόμορφο από τα οικοδομήματα της Ακρόπολης από άποψη αρχιτεκτονικού σχεδίου.
  • Ιερό του Διονύσου: Βρίσκεται στην νότια πλευρά της Ακρόπολης και είναι το αρχαιότερο θέατρο της Ελλάδας.
  • Ναός Ολυμπίου Διός: Ο μεγαλύτερος ναός της Αρχαιότητας ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον Ολύμπιο Δία, τον Πατέρα των Θεών και ημίθεων. Ο ναός βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ακρόπολης και περίπου 600 μέτρα από το κέντρο της Αθήνας. Είχε 104 κολώνες Κορινθιακού ρυθμού, η κάθε μία 17 μέτρα ύψος, 2,6 μέτρα διάμετρο. 48 κολόνες στέκονταν σε τριπλή σειρά κάτω από τα αετώματα και 56 σε διπλή σειρά στα άκρα. Μόνο 15 από τις αρχικές κολόνες του ναού παραμένουν όρθιες σήμερα. Ένας θυελλώδης άνεμος έριξε μια κολόνα το 1852, η οποία βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο.
  • Αρχαία Αγορά: Η Αρχαία Αγορά αποτελούσε το πολιτικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της Αρχαίας Αθήνας. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης. Ο κεντρικός δρόμος που διέσχιζε την Αγορά ήταν η Οδός των Παναθηναίων, από την οποία περνούσε η μεγάλη πομπή προς την Ακρόπολη κατά την διάρκεια των Παναθηναίων, μιας μεγάλης γιορτής της Αρχαίας Αθήνας.
  • Άρειος Πάγος: Ο λόφος αυτός στέγαζε το δικαστήριο της Αρχαίας Αθήνας. Πάνω στο λόφο αυτό, κατά την παράδοση, έγινε η πρώτη “φονική δίκη”, κατά την οποία οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου δίκασαν τον Θεό  Άρη. Και όχι μόνο αυτό, αλλά εκεί κηρύχτηκε και ο Χριστιανισμός στην πόλη της Αθήνας από τον Απόστολο Παύλο. Εκεί κήρυξε προς τους Αρεοπαγίτες τη διδασκαλία του Χριστού, με τον περίφημο λόγο του “περί αγνώστου Θεού”.
  • Κεραμεικός: Σήμερα αποτελεί μια ανοιχτή έκθεση γλυπτών. Εκεί κατά την Αρχαιότητα ήταν το νεκροταφείο. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο και εντός του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού προς το τέλος της οδού Ερμού πριν τη συμβολή της με την οδό Πειραιώς, όπου και η είσοδός του. Είναι ένα παραλληλόγραμμο ισόγειο νεοκλασικό κτίσμα. Το Μουσείο αυτό χαρακτηρίζεται ως το πλουσιότερο, κυρίως σε εκθέματα ταφικού χαρακτήρα, που θεωρούνται τα καλύτερα  του είδους απ΄όλα τα εκθέματα που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Ευχαριστώ τον Alexander και την Alyona που μου έδωσαν αυτή την αφορμή να θυμηθώ την πλούσια ιστορία μας!

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.