Ο Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερί, πριν αρκετά χρόνια, έγραψε ένα βιβλίο – παραμύθι για να μιλήσει σε παιδιά και μεγάλους για τα βαθύτερα νοήματα της ζωής και κατάφερε να συγκινήσει το αναγνωστικό κοινό με την αμεσότητα και την απλότητα του λόγου του. Στις μέρες μας ο Ράντι Πάους γράφει ένα αισιόδοξο μήνυμα προς όλους, παρόλο που σκιάζεται από τον θάνατο του αμερικανού καθηγητή πριν από ακριβώς ένα χρόνο.
Ο καθηγητής έπασχε από καρκίνο και πέρασε το τελευταίο διάστημα δημοσιοποιώντας τόσο την ασθένειά του όσο και τις σκέψεις του πάνω στη ζωή. Το βιβλίο του «Η τελευταία διάλεξη» είναι το απόσταγμα της δικής του κοσμοθεωρίας, στην οποία το κυνήγι της προσωπικής ευτυχίας και της επίτευξης των παιδικών ονείρων κατέχει κυρίαρχη θέση.
Στις 28 Σεπτεμβρίου 2008 το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, Κάρνεγκι Μέλλον, τον κάλεσε να δώσει μια διάλεξη, χωρίς να γνωρίζουν ότι ήταν στις τελευταίες μέρες της ζωής του. Παρόλα αυτά ο ίδιος δεν μίλησε για τον θάνατο, αλλά για το μεγαλείο της ζωής. Το περιεχόμενο αυτής της διάλεξης και άλλα προσωπικά του βιώματα συμπεριέλαβε λίγο αργότερα στο βιβλίο του, προσπαθώντας να δώσει με χιούμορ την ματαιδοξία των ανθρώπων και να εστιάσει την προσοχή μας σε εκείνα που έχουν πραγματική αξία, έτσι όπως μπορεί και τα αναγνωρίζει, δυστυχώς, μόνο όποιος έχει φτάσει κοντά στο τέλος.
Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα χαρτιά που μας έχουν σερβιριστεί, μόνο τον τρόπο που παίζουμε την παρτίδα. Οι τοίχοι στη ζωή μας δε βρίσκονται για να μας αφήσουν απ΄έξω, αλλά για να μας δώσουν την ευκαιρία να δείξουμε πόσο πολύ θέλουμε κάτι.
Αυτές είναι μερικές από τις φράσεις που μας αφήνει ως προτροπές.
Κι αν, όπως ο ίδιος λέει, οι ιστορίες γράφονται για κάποιο λόγο, τότε αυτή έχει γραφτεί σίγουρα για να ενσταλάξει λίγη από τη σοφία του Πάους, ο οποίος έζησε τόσο απλά και ουσιαστικά τη ζωή του και να μας φέρει ξανά σε επαφή με εκείνο το ενθουσιώδες παιδί που κρύβουμε μέσα μας και συχνά αναγκαζόμαστε να καταπιέζουμε. Ο ίδιος πρόλαβε και πραγματοποίησε πολλά από τα όνειρά του και μας παρακινεί να κυνηγήσουμε και εμείς τα δικά μας, γιατί όπως χαρακτηριστικά λέει: «Αν μπορείς να το ονειρευτείς τότε μπορείς και να το κάνεις»!
Το blog του βρίσκεται στη διεύθυνση: download.srv.cs.cmu.edu/~pausch.