Ποιος ο ρόλος των υπαλλήλων ασφαλείας στους σταθμούς του ΗΣΑΠ;

Security officer

Ακόμη ένα θέμα στο xblog σχετικά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και συγκεκριμένα τους σταθμούς του ΗΣΑΠ και τους υπαλλήλους ασφαλείας (security) ιδιωτικής εταιρείας που εργάζονται σε αυτούς. Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί τι αρμοδιότητες έχουν ακριβώς οι υπάλληλοι εκεί, ποιος είναι ο ρόλος τους…

Κάνω αυτό το post γιατί σήμερα είχα την εξής αφορμή: Πριν από 2-3 ώρες πήγαινα στο σταθμό του Θησείου για να πάρω το τρένο. Κατεβαίνοντας τις σκάλες είδα πάνω στην αποβάθρα δύο άνδρες να έχουν πλακωθεί κυριολεκτικά και ο ένας να έχει κάνει κεφαλοκλείδωμα στον άλλο και να μην τον αφήνει να φύγει. Με τα πολλά ο ένας, μάλλον ναρκωμανής, ξέφυγε και σηκώθηκαν και οι δύο. Ο ναρκωμανής (μάλλον) έβγαλε ένα αιχμηρό αντικείμενο (μάλλον σουγιά ή κάτι τέτοιο δεν πρόσεξα καλά) και απειλούσε τον άλλο που δεν τον άφηνε να φύγει. Τελικά κατέβηκε στις γραμμές, πέρασε στην απέναντι αποβάθρα και έφυγε.

Απ΄ότι είπε ο άλλος, ο ναρκωμανής είχε μπει στο τρένο και ζητούσε χρήματα. Όταν έφτασε σε αυτόν του είπε “Φύγε από εδώ” και όταν βγήκαν έξω από το τρένο, αν άκουσα καλά, κάτι του είπε ο ναρκωμανής κλπ και πιάστηκαν στα χέρια.

Όλη αυτή η ιστορία κράτησε περίπου ένα τέταρτο. Σεκιούριτι εκείνη την ώρα στο σταθμό ήταν μία γυναίκα, η οποία απλά ειδοποίησε για το περιστατικό από τον ασύρματο, προκειμένου να έρθει η αστυνομία ή άλλες ενισχύσεις.

Αναρωτιέμαι λοιπόν σε τέτοιες περιπτώσεις ο ρόλος των υπαλλήλων ασφαλείας ποιος είναι; Έχω ακούσει ότι ο ρόλος τους περιορίζεται απλά στο να κάνουν μερικές συστάσεις σε τέτοιες περιπτώσεις, χωρίς να παρεμβαίνουν περισσότερο. Δε θα έπρεπε όμως εκείνη τη στιγμή να μπει κάποιος να τους χωρίσει; Στο σταθμό βρίσκονταν γυναίκες, μικρά παιδιά κλπ, ποιος θα είχε την ευθύνη αν γινόταν κάτι χειρότερο;

Σημειώνω ότι η αστυνομία δεν έφτασε ποτέ, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που έληξε το περιστατικό, πέρασε τρένο και έφυγα. Σημειώνω ότι ακριβώς από πάνω, στον πεζόδρομο του Θησείο, περνούν συνεχώς περιπολικά και άνδρες της αστυνομίας. Σε ένα τόσο κεντρικό σημείο λοιπόν δεν βρέθηκαν ούτε δύο αστυνομικοί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Μήπως θα έπρεπε ο ρόλος των υπαλλήλων ασφαλείας να μην είναι απλά μία σύσταση “Σβήστε το τσιγάρο” ή “Περάστε πίσω από τη γραμμή”, αλλά κάτι παραπάνω;

Μπήκα στο site του ΗΣΑΠ, μήπως βρω κάποιες πληροφορίες σχετικά με τις αρμοδιότητες των υπαλλήλων ασφαλείας που εργάζονται στους σταθμούς, αλλά δε βρήκα τίποτα.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.