Σύμφωνα με το άρθρο της Mariann Fischer Boel (Επίτροπος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη) στην “Καθημερινή”, παρατηρείται απίστευτη σπατάλη τροφίμων σε όλη την Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομάδα για τη Δεοντολογία, η ποσότητα τροφίμων που σπαταλιέται στην Γαλλία θα ήταν ικανή να θρέψει έναν ολόκληρο πληθυσμό στο Κονγκό ή με τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια στην Ιταλία θα μπορούσε να τραφούν οι άνθρωποι της Αιθιοπίας που πεινάνε.
Στη Μεγάλη Βρετανία, όπου έχει υπολογιστεί ότι μία κρατική υπηρεσία πετάει το 1/3 του συνόλου των τροφίμων της (κάτι που κοστίζει 13 δις ευρώ το χρόνο στους καταναλωτές), πραγματοποιήθηκε εκστρατεία με σύνθημα «Love Food, Hate Waste».
Η εκστρατεία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και υπολογίζεται ότι έπεισε 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους να σπαταλούν λιγότερο φαγητό. Έτσι σώθηκαν 137.000 τόνοι φαγητού, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές στη Βρετανία να εξοικονομήσουν 325 εκατ. ευρώ.
Σημαντικό είναι επίσης ότι η μείωση της σπατάλης είχε αντίκτυπο και στο περιβάλλον, αφού απαλλάχτηκε η ατμόσφαιρα από εκπομπές 600.000 τόνων θερμοκηπιακών αερίων, ποσότητα που είναι ιδοδύναμη με τις εκπομπές από 428.000 πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης (μετ΄επιστροφής).
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο στο kathimerini.gr.
Τα όσα γράφει η Mariann Fischer Boel είναι ιδιαίτερα σημαντικά και θα ήταν καλό νομίζω να πραγματοποιηθεί και στη χώρα μας μία αντίστοιχη ενημερωτική εκστρατεία.
Πόσες φορές επισκεπτόμαστε το σούπερ μάρκετ και ψωνίζουμε όχι για ένα άτομα αλλά για πέντε (χωρίς να ζουν πέντε άτομα στο σπίτι); Και λίγες μέρες μετά καταλήγουμε να τα πετάμε στα σκουπίδια, γιατί πολύ απλά δεν τα καταναλώσαμε όπως υπολογίζαμε αρχικά και έληξαν…
Ή ας σκεφτούμε σε οικογενειακά τραπέζια πόσα εδέσματα μένουν στο τραπέζι στο τέλος, κάποια από τα οποία θα τα φάμε πχ λίγες ώρες μετά και κάποια άλλα θα τα πετάξουμε;
[photo by chotda]