Στο blog του διαβάζουμε καθημερινά posts που έχουν να κάνουν με το internet… Νέα, ειδήσεις και άλλα αξιοπερίεργα ιντερνετικά θέματα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξή του… Ladies and gentlemen το xblog.gr παρουσιάζει την πρώτη συνέντευξη του internetakia, ο οποίος, εκτός από τα ιστορικά μηχανήματά του, μας αποκαλύπτει και το χέρι του!
Internetakia… Αν στο internetakias.gr είχες μία σελίδα “about me”, όπου θα έγραφες μερικά «εισαγωγικά» στοιχεία για εσένα, τι θα έγραφες;
Ένα σκοτεινό απόγευμα του 1996 και ενώ είχα ήδη ακούσει διάφορα για αυτό το πράγμα, πήγα με τον αδερφό μου σε ένα γραφείο τρίτου (νομίζω) ορόφου κάποιας πολυκατοικίας της Καλλιθέας για να γίνουμε συνδρομητές στο intenret. Δώδεκα χρόνια μετά συνειδητοποιώ πως έχω επενδύσει τουλάχιστον ένα δυαράκι σε ΟΤΕ, dialup, συνδρομές κλπ. Και τι μου΄μεινε; Ένας εθισμός και μία εξοικείωση με το μέσο που με έχει βοηθήσει αρκετά μέχρι τώρα.
Σπουδές, εργασίες, δουλειές, συμβουλές κλπ θα ήταν δυσκολότερα έως και αδύνατα χωρίς το internet. Κατά καιρούς το έχω χρησιμοποιήσει και δημιουργικά, για μένα, φτιάχνοντας σελίδες για θέματα που με ενδιαφέρουν. Πρώτη σελίδα το 1997 με ένα απλό notepad, html και θέμα μουσικό. Ακόμα και σήμερα το notepad παραμένει η No 1 προτίμησή μου όταν ασχολούμαι με σελίδες. Μου αρέσουν τα απλά πράγματα. Μετά από δεκάδες σελίδες και κάποια blogs, καταστάλαξα στο Internetakias. Χρόνος προσκόλλησης; 14 μήνες, προσωπικό ρεκόρ! Λέω να κάτσω λίγο ακόμα…
Είσαι μανιώδης… internetakias, εξ΄ου και το όνομα του blog είναι internetakias.gr;
Έχοντας συμπληρώσει δεκάδες online ερωτηματολόγια για το πόσο εθισμένος είμαι στο internet, μήπως και κάποιο με γλιτώσει, μπορώ να πω ότι έχω κάτι παραπάνω από μανία. Ανέκαθεν η «δικαιολογία» μου ήταν η επαγγελματική αξιοποίηση του internet, αλλά κατά βάθος ξέρω ότι απλά έχω πρόβλημα!
Έχοντας τη «στάμπα» έχω ακούσει κατά καιρούς διάφορες παρακλήσεις του στυλ «Ρε συ Γρηγόρη, μπορούμε να μπούμε στο κομπιούτερ του Υπουργείου Παιδείας να αλλάξουμε τους βαθμούς μου»; Επειδή λοιπόν έχει και την πλάκα του αποφάσισα να γίνω και διαδικτυακά ένας internetakias.
Από πού αντλείς τα θέματα του blog; Γράφεις για θέματα που ενδιαφέρουν εσένα ή για θέματα με γνώμονα την υψηλή επισκεψιμότητα του blog;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη μέθοδος για να βρω κάποιο θέμα. Ανάλογα με τη διάθεσή μου μπορώ να περιοριστώ απλά σε ένα Google Reader με περίπου 800 rss subscriptions από το οποίο παίρνω ιδέες ή με διάφορους άλλους τρόπους να βρίσκω θέματα.
Αυτό που ευχαριστιέμαι πιο πολύ σαν διαδικασία είναι η διαδικτυακή «έρευνα», που είναι και ένας από τους κυριότερους λόγους που ξεκίνησα τον internetakia. Ακόμα δεν έχετε δει αρκετές, γιατί είναι χρονοβόρα διαδικασία και πρέπει να υπάρχει και καλή αφορμή, ένα θέμα που να με ενδιαφέρει. Μία τέτοια πχ ήταν η λύση του μυστηρίου με τα κινητά τηλέφωνα που “ψήνουν pop corn”. Μετά από αρκετή ώρα «ψαξίματος» βρήκα την πηγή των videos, η οποία με «αντάμειψε» λέγοντάς μου ένα “good job” και τη λύση (ήταν viral για συσκευή Bluetooth).
Η λογική της επισκεψιμότητας μπορεί να με αποτρέψει από το να βάλω ένα θέμα που με ενδιαφέρει, γιατί δεν έχει ενδιαφέρον για τους περισσότερους, αλλά δε με κάνει να βάζω θέματα που δε με ενδιαφέρουν γιατί δε μπορώ, δε μου βγαίνει… Όσες φορές το έχω προσπαθήσει, έχω σταματήσει στα μισά του κειμένου. Δε ξεχνάω ότι δεν είμαι πρακτορείο ειδήσεων, ούτε ΜΜΕ, παρά το ότι η αύξηση της κίνησης με βάζει σε αυτή την παγίδα. Ένα προσωπικό blog νομίζω θα πρέπει να θυμίζει το πολύ μία στήλη εφημερίδας, αν πας να τη μιμηθείς ολόκληρη έχασες το παιχνίδι, θα βαρεθείς, θα κουραστείς κλπ.
Πόσο καιρό βρίσκεται online το internetakias.gr και τι κίνηση έχει; Είσαι ικανοποιημένος; Ποια μέρα και για ποιο θέμα σημειώθηκε η μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο blog;
Τον internetakia τον ξεκίνησα τον Ιούνιο του 2007 (το domain internetakias.gr το πήρα 3 μήνες μετά), ενώ ήμουν ήδη blogger με διαφορετική θεματολόγια, θέλοντας να κάνω κάτι πιο ανάλαφρο, που θα με εξέφραζε περισσότερο. Η επισκεψιμότητα έχει μία αργή, αλλά σταθερά ανοδική πορεία, και αυτή τη στιγμή το internetakias.gr έχει 1.500-2.000 επισκέπτες τη μέρα. Το weberence βρίσκεται τώρα κάπου στα μισά, αλλά από το καλοκαίρι και μετά έχουν αραιώσει πολύ οι αναρτήσεις, επειδή ο συνblogger Γιώργος που το ξεκινήσαμε μαζί, τον Ιανουάριο του 2008, υπηρετεί τη μαμά πατρίδα.
Οι μέρες με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα ήταν η Τετάρτη που μας πέρασε για τον Internetakia, με θέμα για το CERN (6.500 επισκέπτες), ενώ για το Weberence ήταν στις 2 του μηνός, που ανακοινώθηκε το Chrome του Google (5.500 επισκέπτες). Χαρούμενος με την επισκεψιμότητα του blog έχω αρχίσει να αισθάνομαι από πολύ πριν φτάσει σε αυτά τα επίπεδα, πόσο μάλλον τώρα.
Πόσες ώρες την ημέρα αφιερώνεις στο internetakias.gr, αλλά και στο έταιρο blog σου weberence; Ασχολείσαι από χόμπι ή το βλέπεις και πιο σοβαρά – επαγγελματικά;
Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο ωράριο, με το internetakias.gr ασχολούμαι όταν θα έχω την κατάλληλη διάθεση, συνήθως σποραδικά κατά τη διάρκεια της μέρας που, έτσι κι αλλιώς, το μεγαλύτερο μέρος της το περνάω στο internet. Το weberence δε μου τρώει πολύ χρόνο, γιατί στην ουσία απλά μεταφέρω (συνήθως) θέματα από το internetakias.gr.
Δε θέλω να βλέπω το blogging επαγγελματικά, γιατί σε κάθε επάγγελμα υπάρχουν περιορισμοί, συμφέροντα και δεσμεύσεις. Αυτό είναι καταστροφικό για ένα προσωπικό blog. Κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν αυτά που γράφω ενδιαφέροντα. Δεν τους προσφέρω κάτι ιδιαίτερο, τα ευρήματα μου, τις σκέψεις μου, τη γραφή μου και τις γνώσεις μου. Τίποτα που να μη μπορούν να κάνουν χιλιάδες άλλοι. Γιατί λοιπόν να βάλω σε κίνδυνο την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των ανθρώπων αυτών; Αυτό δε σημαίνει πως απαξιώνω οποιοδήποτε όφελος από το blogging, απλά δεν είναι αυτός ο σκοπός μου.
Για το AdSense πχ έχω τη λογική «οι φίλοι που με διαβάζουν με κερνάνε τον καφέ, το παγωτό, το φαγητό», αν θέλουν ας μου χαρίσουν και ένα σπίτι, ένα αμάξι, ένα κότερο και ένα νησί, αλλά επαγγελματικά δε θα το δω. Επαγγελματικά βλέπω τις γνώσεις, την εμπειρία και κάποιες από τις επαφές που αποκτώ μέσα από το internetakias.gr.
Μία ερώτηση από την τρέχουσα επικαιρότητα… Άκουσες τίποτα από όσα είπε ο Καραμανλής στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ; Θα ήθελα το σχόλιό σου…
Είδα ένα μεγάλο μέρος της συνέντευξης του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, χωρίς όμως να μου κεντρίσει κάτι το ενδιαφέρον. Είναι πρόβλημα αν από μία συνέντευξη τύπου την παράσταση κλέβουν 2-3 δημοσιογράφοι και όχι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Νομίζω ότι η πολιτική περνάει μία κρίση στην Ελλάδα. Δες τι γίνεται στην Αμερική. Σαν internetakias είμαι περισσότερο ενημερωμένος για τα πολιτικά δρώμενα της Αμερικής, παρά της χώρας μου. Πιο πολλές φορές έχω γράψει για τον Obama και τον McCain, παρά για τον Παπανδρέου και τον Καραμανλή. Ενώ υπάρχει μία δυναμική παρουσία του ΠΑΣΟΚ στο internet, με τον Παναγιώτη Βρυώνη στα ινία, από την άλλη μεριά βλέπουμε μόνο τη Ντόρα Μπακογιάννη να κάνει πράγματα που, ενώ της κάνουν πολύ καλό, δεν μπορούν να βοηθήσουν τη Νέα Δημοκρατία.
Ποιες είναι οι πέντε υπηρεσίες στο internet που χρησιμοποιείς περισσότερο;
Google, Gmail, Google Reader, YouTube και… MSN! Η Google δεν έχει καταφέρει ακόμα να με κερδίσει στον τομέα του Instant Messaging!
Να περιμένουμε κάτι νέο στο internetakias.gr ή στο weberence φέτος; Υπάρχουν «μελλοντικά σχέδια» και αν ναι ποια είναι αυτά;
Υπάρχουν διάφορες σκέψεις και ιδέες και για τα δύο blogs, αλλά προς το παρόν είμαι στη φάση της μελέτης τους. Θέλω να κάνω έναν εμφανή διαχωρισμό θεμάτων ανάμεσα σε αυτά που σχολιάζω ή παρουσιάζω, τα internetika νέα. Και σε όσα είναι καθαρά δικά μου, αυτά σκέφτομαι να τα αυξήσω.
Επίσης θέλω να γίνει σαφές μέσα από το weberence ότι πρόκειται για την αγγλική version ενός ελληνικού blog. Θέλω ό,τι νέο καταφέρνει και γίνεται γνωστό μέσα από κει να έχει την ελληνική σφραγίδα. Αυτό θα γίνει με ένα κοινό template – ταυτότητα σε internetakia και weberence. Προσανατολίζομαι σε ένα template παρεμφερές με το internetakias.gr, με κάποιες όμως σημαντικές αλλαγές.
Γιάννη σε ευχαριστώ για την υποστήριξη από τα πρώτα σχεδόν βήματα του internetakias.gr και για την πρώτη μου συνέντευξη! Ευχαριστώ και όσους άντεξαν να φτάσουν μέχρι αυτή τη γραμμή!