Πρόσφατα δέχθηκα την πρόσκληση του Αριστείδη Τονικίδη να δώσω συνέντευξη στο περιοδικό Computer για Όλους, όπου έχει στήλη για blogs. Δέχθηκα και απάντησα στις ερωτήσεις του. Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαρτίου, που κυκλοφόρησε χθες. Δεν έχω διαβάσει ακόμα ολόκληρο το περιοδικό, η στήλη του Αριστείδη όμως για τα blogs είναι αρκετά ενδιαφέρουσα (με blog reviews, εργαλεία για bloggers κλπ). Τον ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης, μαζί με την εισαγωγική παράγραφο του Αριστείδη.
Το xblog.gr είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ελληνικά blogs και ξεκίνησε τη λειτουργία του το καλοκαίρι του το καλοκαίρι του 2005. Η θεματολογία του περιστρέφεται γύρω από την επικαιρότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τεχνολογικά νέα, θέματα Διαδικτύου, blogs και εναλλακτικών μέσων ενημέρωσης γενικότερα. Ο Γιάννης Καρακατσάνης είναι ο διαχειριστής και αρθογράφος του xblog.gr: απολαύστε τον σε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη.
Computer Για Όλους: Τι είναι το xblog.gr και τι μπορεί να βρει κανείς μέσα στις σελίδες του;
Γιάννης Καρακατσάνης: Το xblog.gr έχει γενική θεματολογία, με posts που αφορούν περισσότερο στη νεολαία, δηλαδή τεχνολογία, Διαδίκτυο, κινητά τηλέφωνα, διασκέδαση, αυτοκίνητα και αθλητισμό, χωρίς να λείπουν posts για πολιτική, υγεία, περιβάλλον και κάποιες συνεντεύξεις. Από το καλοκαίρι του 2008, στο xblog.gr γράφει και ο Τάσος Βελιάδης, που αποτέλεσε την πρώτη μετεγγραφή στην ελληνική blogόσφαιρα, οπότε αυξήθηκαν θεαματικά τα posts για κινητή τηλεφωνία, gadgets και τεχνολογία γενικότερα, που απ΄ότι βλέπουμε στα στατιστικά επισκεψιμότητας, προτιμούν πάρα πολύ οι αναγνώστες μας.
CΓΟ: Ποιοι ήταν οι λόγοι που σε ώθησαν να ξεκινήσεις το xblog.gr;
Γ.Κ.: Έχοντας ασχοληθεί στο παρελθόν με το στήσιμο και τη διαχείριση μικρών portals, ξεκίνησα το xblog.gr, για να πειραματιστώ και με το blogging. Το έκανα περισσότερο για να πω τη γνώμη μου για διάφορα θέματα, να κάνω κριτική (κοινώς να “κράξω”) σε εταιρείες, τα τμήματα Εξυπηρέτησης Πελατών των οποίων με ταλαιπώρησαν πολύ, να προτείνω εστιατόρια ή οτιδήποτε άλλο. Με τον καιρό, είδα ότι είχε πολύ ενδιαφέρον η ενασχόλησή μου με το blogging, εμπλούτισα τη θεματολογία του xblog και πλέον αφιερώνω αρκετές ώρες καθημερινά σε αυτό, το “τρέχω”, δηλαδή, κάθε μέρα και περισσότερο!
CΓΟ: Από πού αντλείς και εμπνέεσαι για τα θέματα που γράφεις; Θεωρείς απαραίτητο εργαλείο για έναν blogger κάποιον RSS reader με δεκάδες feeds;
Γ.Κ.: Κύρια πηγή άντλησης των θεμάτων που γράφω είναι… ό,τι κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο και όχι μόνο! Μπορεί να είναι posts άλλων blogs (ελληνικών ή ξένων), θέματα γνωστών και λιγότερο γνωστών portals ή δημοσιεύματα εφημερίδων και περιοδικών για θέματα που με ενδιαφέρουν… Από εκεί και πέρα, μπορεί να δω κάτι ενδιαφέρον σε μία βόλτα μου με αγαπημένους φίλους, για να πιούμε ένα ποτό, και επιστρέφοντας σπίτι, να ανοίξω το laptop και να το κάνω post! Το Google Reader είναι για εμένα ένα από τα πλέον απαραίτητα εργαλεία στην on-line ζωή μου, αφού εκεί έχω καταχωρημένα τουλάχιστον 150-200 feeds, τα οποία τσεκάρω καθημερινά.
CΓΟ: Εκτός από την εξωτερίκευση εσωτερικών αναγκών, πολλοί ξεκινούν κάποιο blog πιστεύοντας ότι θα συναντήσουν την “κότα που γεννά τα χρυσά αυγά”. Προσφέρεται η ελληνική on-line πραγματικότητα, με δεδομένους τους περιορισμούς της γλώσσας, αλλά και του πληθυσμού, για πραγματοποίηση τέτοιου είδους ονείρων;
Γ.Κ.: Στην Ελλάδα λίγοι, για να μην πω ελάχιστοι, θα συναντήσουν την κότα με τα χρυσά αυγά στο… δρόμο του blog τους. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, κυρίως λόγω του περιορισμού της γλώσσας για όσους γράφουν στα Ελληνικά, πιστεύω, όμως, ότι όσοι έχουμε υπομονή, επιμονή και μεράκι γι΄αυτό που κάνουμε, μπορούμε να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα!
CΓΟ: Έχει διαστρεβλωθεί η ουσία του blogging με την ενσωμάτωση του οικονομικού στοιχείου;
Γ.Κ.: Αυτό έχει να κάνει καθαρά με τον κάθε blogger. Εγώ προσωπικά, αν καταφέρω να βγάζω τα προς το ζην μέσα από το xblog.gr, τότε θα συνέχιζα με περισσότερο μεράκι και όρεξη αυτό που κάνω, χωρίς να αφήσω την αυθεντικότητά μου. Αν γινόμουν υποχείριο των διαφημιστών, οι πρώτοι που θα με εγκατέλειπαν αργά ή γρήγορα θα ήταν οι αναγνώστες, οπότε δεν θα ρίσκαρα σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο, που θα σήμαινε αυτόματα το… γκρέμισμα του ονείρου.
CΓΟ: Τα social media είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα και στην Ελλάδα. Πώς μπορεί ένας blogger να τα χρησιμοποιήσει, ώστε να μπορέσουν νέοι αναγνώστες να γνωρίσουν την ύπαρξη του; Ποιους άλλους τρόπους off-site προώθησης χρησιμοποιείς ή φαντάζεσαι ότι θα είναι επωφελείς για την επισκεψιμότητα ενός blog;
Γ.Κ.: Ένας blogger μπορεί σε πρώτο στάδιο να δημιουργήσει το Facebook group ή fan page του blog του, καθώς επίσης και ένα Twitter account, το οποίο καλό θα ήταν να μην ανανεώνει μόνο με την προσθήκη των links για τα posts του. Εμείς στο xblog.gr δεν χρησιμοποιούμε άλλους on-line τρόπους προώθησης, αλλά περισσότερο το “word of mouth”, ενώ φροντίζουμε να έχουμε πολύ καλό SEO, κάτι στο οποίο βοηθάει τα μέγιστα η χρήση της πλατφόρμας του WordPress!
CΓΟ: Συμφωνείς με την άποψη ότι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός blog είναι η πρωτοτυπία του περιεχομένου και η εξειδίκευση σε κάποιο θέμα (πχ τεχνολογία, ειδήσεις κλπ); Ποια άλλα χαρακτηριστικά μπορούν να κάνουν δημοφιλές κάποιο blog;
Γ.Κ.: Εν μέρει συμφωνώ με αυτό, με δεδομένο ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε πολλά εξειδικευμένα blogs σε κάποιο θέμα. Απ΄την άλλη, δεν είναι μόνο η πρωτοτυπία, αλλά και η ουσία και η ποιότητα, που θα κάνουν ένα blog να κερδίσει αναγνώστες. Ένα blog που χαρακτηρίζεται μόνο από την πρωτοτυπία, πιστεύω ότι δύσκολα θα κερδίσει σταθερούς αναγνώστες.
CΓΟ: Ποια εργαλεία ή plug-ins χρησιμοποιείς τα οποία σε βοηθούν στη διαχείριση περιεχομένου και όχι μόνο του xblog.gr;
Γ.Κ.: Το xblog.gr βασίζεται στη δημοφιλή πλατφόρμα του WordPress, το οποίο νομίζω ότι είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή για τη διαχείριση ενός blog. Το σημαντικότερο plug-in που έχουμε εγκαταστήσει, είναι το Akismet, που κρατάει μακριά τα ενοχλητικά spam σχόλια. Χρησιμοποιούμε και άλλα plug-ins για τη διευκόλυνσή μας στη διαχείριση και για κάποιες άλλες λειτουργίες του xblog.gr, όπως την εμφάνιση σχετικών posts κάτω από κάθε post κλπ.
CΓΟ: Ποιες συμβουλές θα έδινες σε κάποιον που ξεκινάει την ενασχόλησή του με το blogging; Τι θα ευχόσουν να γνώριζες, όταν ξεκινούσες το xblog.gr;
Γ.Κ.: Δυστυχώς, οι περισσότεροι φίλοι και γνωστοί μού λένε ότι “θα” ξεκινήσουν ένα blog για να βγάλουν χρήματα, οπότε η πρώτη συμβουλή μου σε όσους σκέφτονται να ξεκινήσουν ένα blog, είναι να βγάλουν γρήγορα αυτή τη σκέψη απ΄το μυαλό τους. Ας ξεκινήσουν ένα blog για ένα θέμα που τους απασχολεί – ενδιαφέρει με μεράκι και όρεξη και να μη χάσουν την αυθεντικότητα της άποψής τους! Επίσης, καλό θα είναι να έχουν συγκεκριμένη συχνότητα με την οποία θα ανανεώνουν το blog τους, δηλαδή, να αποφασίσουν αν θα γράφουν κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα, ούτως ώστε οι αναγνώστες να ξέρουν κάθε πότε θα βρουν κάτι νέο στο blog. Τι θα ευχόμουν να γνώριζα αν ξεκινούσα τώρα; Τον Τάσο (Βελιάδη) και να τον είχα μαζί μου από την έναρξη της λειτουργίας του xblog.gr! Ο Τάσος, κατά τη γνώμη μου, είναι ένας απ΄τους καλύτερους γνώστες στον τομέα της τεχνολογίας, των κινητών και των καταναλωτικών ηλεκτρονικών και έχουμε “κολλήσει” πολύ ως blogging δίδυμο!