Guest blogged post από την Αφροδίτη-Μαρία Βράγκαλη
Επιστρέφοντας από την πανέμορφη και καταπράσινη Σκιάθο στα μέσα Αυγούστου, συνεχίζω τις διακοπές μου στην αριστοκρατική κυκλαδίτικη Σύρο. Εδώ το σκηνικό αλλάζει. Η Σύρος, μόλις 3 ώρες περίπου από το λιμάνι του Πειραιά, με κεντρίζει από περιέργεια από το γεγονός ότι είναι η πρωτεύουσα των κυκλάδων και η πιο αρχοντική. Γεμάτη ενθουσιασμό για την νέα μου περιήγηση ανυπομονώ να κατέβω στο λιμάνι για να σας μεταφέρω εντυπώσεις.
Και να΄μαι λοιπόν στο λιμάνι της Ερμούπολης. Το πρώτο που αντικρίζεις και κολλάς είναι οι δύο λόφοι. Στον ένα βρίσκεται ο καθολικός ναός του Σαν Τζώρτζη και στον διπλανό ο ορθόδοξος ναός της Ανάστασης. Η πόλη δημιουργήθηκε το 1821 από τους πρόσφυγες και πήρε το όνομα της προς τιμήν του αρχαιοελληνικού θεού του εμπορίου, Ερμή.
Η Ερμούπολη είναι το απόλυτο χάσιμο κυριολεκτικά απο αξιοθέατα, οπότε θα τα παραθέσω παρακάτω συνοπτικά, διαφορετικά θα χρειαστώ ολόκληρο section για να τα περιγράψω αναλυτικά. Εγώ το μόνο που έχω να πω είναι ότι την γυρίσαμε με την παρέα μου σπιθαμή προς σπιθαμή (μιας και είμαστε άρρωστοι με την εξερεύνηση) και λιώσαμε κυριολεκτικά δύο ζευγάρια flip–flop παντοφλάκια! Είναι από τις ελάχιστες πρωτεύουσες νησιών (και πιστέψτε με έχω πάει σε δεκάδες) που δεν χορταίνεις να βλέπεις αξιοθέατα σε κάθε γωνιά της Χώρας.
Έχουμε και λέμε λοιπόν σχετικά με τα αξιοθέατα της Ερμούπολης:
- Η Πλατεία Μιαούλη, με τον ανδριάντα του Ανδρέα Μιαούλη (1889) στο κέντρο και την μαρμάρινη εξέδρα της μουσικής (1907) με ανάγλυφες παραστάσεις του Απόλλωνα και των Μουσών.
- Το Αρχαιολογικό Μουσείο, φιλοξενείται στη βορειοδυτική πλευρά του Δημαρχείου, με είσοδο από την οδό Εμμ. Μπενάκη. Εκεί εκτίθενται διάφορα ευρήματα, από πρωτοκυκλαδικά έως βυζαντινά.
- Το Δημαρχείο. Το επιβλητικότερο κτίριο της Σύρου, χρειάστηκε 22 χρόνια για να τελειώσει. Θεμελιώθηκε το 1876 και ολοκληρώθηκε το 1898. Αρχιτέκτονας ήταν ο Ερνέστος Τσίλερ και δήμαρχος τότε, ο Δ. Βαφειαδάκης. Είναι ανοικτά για το κοινό τα πρωινά και ορισμένες φορές Σαββάτο και Κυριακή.
- Το πρώτο Γυμνάσιο στην Ελλάδα λειτούργησε το 1833 στην Ερμούπολη. Σε αυτά μαθήτευσαν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης. Στο ίδιο κτίριο, πίσω από το Δημαρχείο, στεγάζεται μέχρι σήμερα τα 1ο Γυμνάσιο.
- Ο Μητροπολιτικός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, βρίσκεται στο τέλος του γρανιτόστρωτου δρόμου, περίπου 200 μέτρα αριστερά, πίσω από το Δημαρχείο. Στον περίβολο του ναού συγκεντρώθηκαν οι πρώτοι κάτοικοι της Ερμούπολης και “βάφτισαν” την πόλη. Είναι πλούσια σε κειμήλια και εικόνες. Στο νότιο πρόπυλο τάφηκε το 1828 ο Άνθιμος Γαζής.
- Η εκκλησία της Κοίμησης, κτίστηκε το 1829 και φιλοξενεί την περίφημη εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου, του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (Εl Greco). Το κτίριο της σχολής Εμποροπλοιάρχων, στην προκυμαία. Εκεί στεγάστηκε το πρώτο Τηλεγραφείο στην Ελλάδα, το 1858 και απασχολούσε 160 υπαλλήλους.
- Η καθολική εκκλησία της Ευαγγελίστριας, βρίσκεται στο τέλος της εμπορικής οδού Πρωτοπαπαδάκη. Είναι τρίκλιτη βασιλική, χτισμένη στις αρχές του 19ου αιώνα.
- Το θέατρο Απόλλων που είναι μικρογραφία της σκάλας του Μιλάνου και κτίστηκε το 1864.
- Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, βρίσκεται πιο πάνω από το Θέατρο Απόλλων. Ο ναός τελείωσε το 1905, μετά από εργασίες 61 ετών. Είναι ένας πανέμορφος ναός που πρέπει να τον θαυμάσει κάθε επισκέπτης. Στο κηπάριο που βρίσκεται μπροστά από τον ναό, υπάρχει το μνημείο του “Άταφου αγωνιστή”, το πρώτο μνημείο που στήθηκε για τους άγνωστους αγωνιστές της ελευθερίας, έργο του γλύπτη Γ. Βιτάλη (1880) και οι προτομές των αδελφών Ρεθύμνη, ευεργετών.
- Το Νεκροταφείο του Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται στην περιοχή της Νεάπολης. Χωρίζεται σε τρία τμήματα: το πρώτο με τις απλές ταφόπλακες, το δεύτερο που χρησιμοποιείται σήμερα και το τρίτο που περιέχει πλήθος ταφικών μνημείων, ναΐσκων, αγαλμάτων, προτομών και γενικά περισσότερο θυμίζει ανοικτό Μουσείο, παρά νεκροταφείο. Σίγουρα αξίζει την επίσκεψή σας. Σημαντικά επίσης είναι και τα άλλα δύο γειτονικά νεκροταφεία, το Καθολικό και το Βρετανικό.
- Ο ναός της Ανάστασης, βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Δήλι. Του δεξιού λόφου, όπως κοιτάζουμε από το λιμάνι. Ο αριστερός λόφος, η Άνω Σύρος, έχει στην κορυφή της τον καθολικό ναό του Αγίου Γεωργίου.
- Το Καρνάγιο και παραδίπλα ο Ταρσανάς, είναι οι χώροι κατασκευής και επισκευής ξύλινων σκαφών και βρίσκονται δίπλα στο μεγάλο ναυπηγείο του νησιού, το Νεώριο.
- Το Λοιμοκαθαρτήριο, βρίσκεται στα Λαζαρέτα και είναι ένα τεράστιο κτίριο που κτίστηκε το 1837 για να μένουν σε καραντίνα οι ταξιδιώτες που έρχονταν στο νησί, την εποχή που η χολέρα και άλλες ασθένειες θέριζαν τους πληθυσμούς. Κατά την Κρητική επανάσταση, το 1866, χρησιμοποιήθηκε σαν καταφύγιο των Κρητών προσφύγων και στα τέλη του περασμένου αιώνα, σαν χώρος φυλακών.
- Το καζίνο στην είσοδο του λιμανιού.
Αφού έχεις τελειώσει ζαλισμένος από όσα έχεις δει από την Κάτω Σύρο, παίρνεις ένα ταξί, αν δεν έχεις αυτοκίνητο, και ανεβαίνεις στην εξίσου εκπληκτική Άνω Σύρο (ή άνω Σύρα). Εκεί χάνεις την αίσθηση του χώρου και του χρόνου, θαμπωμένος απο τη θέα (μπορείς να αντικρίσεις καθαρά τη Μύκονο, την Τήνο, τη Δήλο, την Πάρο και τη Νάξο στο βάθος), ζαλίζεσαι από τις οσμές των ντόπιων φαγητών που έρχονται από τις ταβέρνες και τα σπίτια, ενώ η «Φραγκοσυριανή» και τα τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη σε ακολουθούν σε κάθε σου βήμα. Χτισμένη αμφιθεατρικά από τους Βενετούς στο λόφο του Σαν Τζώρτζη η Άνω Σύρος διατηρεί μέχρι και σήμερα τον μεσαιωνικό της χαρακτήρα. Αμέτρητα σκαλάκια και σοκάκια για να γυρίσεις. Ένα ολόκληρο απόγευμα και σου φαντάζει λίγο. Οι δε Άνω-Συριανοί έχουν τυπώσει και φυλλάδιο καλής συμπεριφοράς για τους επισκέπτες!
Ο οικισμός της Άνω Σύρου αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της εποχής στην οποία δημιουργήθηκε. Για πρακτικούς λόγους που αφορούσαν στην προστασία τους από τις επιδρομές, οι τότε κάτοικοί της έχτισαν με τέτοιο τρόπο τα σπίτια τους, ώστε οι εξωτερικοί τοίχοι να αποτελούν φυσική οχύρωση. Τα μικρά, στενά, πλακόστρωτα δρομάκια και τα στεγάδια, εκτός από οικονομία χώρου, παρείχαν στους κατοίκους τη δυνατότητα να κρύβονται και να προστατεύονται ευκολότερα από τον επερχόμενο κίνδυνο. Οι μεγάλες πύλες, που ως σήμερα αποτελούν τις κεντρικές εισόδους του οικισμού (Πορτάρα, Επάνω και Κάτω Τέρμα, Σκαλάκια, Σα-Μπαστιάς), έκλειναν με ξύλινες πόρτες που εξασφάλιζαν τους κατοίκους από ενδεχόμενη νυχτερινή επιδρομή.
Ας δούμε επιγραμματικά τα αξιοθέατα της Άνω Σύρου:
- Οι πύλες του παλαιού Κάστρου της Άνω Σύρου
- Το Μνημείο Ηρώων
- Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου (Μητρόπολη των Καθολικών της Σύρου)
- Οι Ναοί και τα εξωκλήσια: Αγίου Αντωνίου, Αγίου Νικολάου, Κιουρά (Κυρά) της Πλάκας, Κιουρά (Κυρά) του Κάρλου, Γεννήσεως Χριστού, Αγίου Νικολάου (των πτωχών), Αγίου Αθανασίου, Αγίας Τριάδας
- Το Κέντρο Ιστορικών Μελετών της Καθολικής Επισκοπής Σύρου
- Το Μοναστήρι των πατέρων Καπουκίνων
- Το Μοναστήρι των πατέρων Ιησουϊτών (σήμερα Αδελφών Κλαρισσών)
- Το Δημαρχείο Άνω Σύρου
- Το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη
- Το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Άνω Σύρου
- Η Πλατεία Μάρκου Βαμβακάρη, στην οποία βρίσκεται η προτομή του μουσικοσυνθέτη
Θέλω εδώ να κάνω μία παρένθεση σχετικά με τους κατοίκους του νησιού. Έπαθα σοκ με την απίστευτη ευγένεια και τους τρόπους τους. Πραγματικά αριστοκρατικοί και πρόθυμοι να σε εξυπηρετήσουν σε ό,τι χρειαστείς με το χαμόγελο στα χείλη.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά την έκφραση ενός ηλικιωμένου όταν του εξέφρασα την εντύπωσή μου για τους κατοίκους, ο οποίος μου είπε «Όταν οι υπόλοιποι Έλληνες έμπαιναν στη βουλή με τα τσαρούχια και τη φουστανέλλα, εμείς ερχόμασταν με το φράκο αγορασμένο απο το Παρίσι». Είναι αλήθεια ότι η Σύρος ήταν και παραμένει νησί με ευμάρεια πλούτου και ενδείκνυται για υπέρ του δέοντος οικονομικές διακοπές για οικογένεια και όχι μόνο. Εξαιρετικά εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι καθολικοί και χριστιανοί ζουν τόσο αρμονικά που γιορτάζουν το Πάσχα τους μαζί, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και διχόνοια.
Αυτά από την Ερμούπολη. Ας δούμε τώρα τι λέει η Σύρος απο παραλίες.
Οι «κοσμογυρισμένοι» δεν θα ενθουσιαστούν. Εδώ θα βρείτε επί το πλείστον ήρεμες παραλίες, οι πιο πολλές χωρίς ξαπλώστρες, εκτός από τις παραλίες Κίνι, Γαλησσά και Αγκαθωπών, που είναι θεωρητικά οι πιο τουριστικές του νησιού. Μην περιμένετε τον τρελό χαμό με τα beach bar. H Σύρος είναι ιδανική για οικογένειες και ζευγάρια ή παρεές που θέλουν να κάνουν ήρεμες διακοπές, χωρίς να πλήξουν όμως.
Όπως προανέφερα, υπάρχει πληθώρα αξιοθέατων στην Ερμούπολη και επίσης εκεί θα βρείτε πολλές ποιοτικές επιλογές σε καφετέριες και bar για τη νυχτερινή σας εξόρμηση.
Μπορείτε να επισκεφθείτε και τη «Μικρή Βενετία», που θα σας θυμίσει όντως μικρή Βενετία σε ρυμοτομία και γραφικότητα (μόνο οι γόνδολες λείπουν)!