Η διατροφή πλέον έχει μπει δυναμικά στην ζωή μας, αποτελώντας ένα από τα πιο σύγχρονα και επίκαιρα θέματα ενημέρωσης. Πληροφόρηση καθημερινά υπάρχει παντού. Διαβάζουμε, ακούμε και μαθαίνουμε για το τι πρέπει να προσέχουμε στη διατροφή μας, τι να τρώμε, τι να αποφεύγουμε, ποια τρόφιμα είναι υγιεινά και ποια μπορούν να μας βλάψουν. Ωστόσο αν και υπάρχει γνώση, κάποιοι διατροφικοί μύθοι επικρατούν ακόμη και σήμερα και μάλιστα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι και οικείοι.
Ήρθε λοιπόν η ώρα να αναλύσουμε και να καταρρίψουμε τέσσερις από αυτούς…
- Υπάρχουν τρόφιμα που «παχαίνουν» ή «αδυνατίζουν»;
Πολλά τρόφιμα είναι συνώνυμα της απώλειας βάρους, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ άλλα αυτομάτως ενοχοποιούνται ως «παχυντικά», όπως είναι η πατάτα και το ψωμί, καθώς παρά την θρεπτική τους αξία είναι τα πρώτα που συνήθως αποκλείουμε από το διαιτολόγιό μας όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος. Η αλήθεια είναι πως όλα τα τρόφιμα περιέχουν θερμίδες και μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση του βάρους μας όταν υπερκαταναλώνονται. Τα φρούτα για παράδειγμα έχουν περίπου 60-80 θερμίδες ανά μερίδα, ενώ άλλες τόσες έχει και μια μικρή πατάτα (ψητή ή βραστή) ή μια φέτα ψωμί. Το θερμιδικό πλεόνασμα που θα έχουμε λοιπόν είτε καταναλώσουμε 10 μήλα είτε 10 μικρές φέτες ψωμί είναι περίπου το ίδιο. Δεν πρέπει λοιπόν να βάζουμε ταμπέλες στα τρόφιμα, χαρακτηρίζοντάς τα ως «παχυντικά» ή «αδυνατιστικά», αλλά να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στις ποσότητες και στην ποιότητα όσων θα καταναλώσουμε… Διότι σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο θέση έχουν όλα τα τρόφιμα, απλά σε μέτριες ποσότητες.
- Πρέπει να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα;
Αν και είναι μια άποψη που επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια, πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα έρχονται να την διαψεύσουν, δείχνοντας ότι δεν χρειάζεται κανείς να πίνει οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα για να είναι καλά ενυδατωμένος, αλλά οκτώ ποτήρια υγρών γενικά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται όλα τα ροφήματα (με εξαίρεση τα οινοπνευματώδη): το νερό, οι χυμοί φρούτων και λαχανικών, οι καφέδες, το τσάι, τα αφεψήματα βοτάνων, ακόμα και τα αναψυκτικά. Βέβαια, το καθένα έχει άλλη θρεπτική και θερμιδική αξία και πρέπει να δίνετε σημασία και σε αυτό, αλλά είναι πλέον βέβαιο ότι ενυδατώνουν αποτελεσματικά
- Δεν πρέπει να τρώμε μετά τις 8 το βράδυ;
Άλλος ένας μεγάλος μύθος… Δεν παίζει ρόλο τι ώρα θα φάμε, αλλά τι θερμίδες έχουμε καταναλώσει συνολικά μέσα στην ημέρα. Αν ημερησίως τρώμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίμε, κάποια στιγμή αυτό το θερμιδικό πλεόνασμα θα οδηγήσει σε πρόσληψη βάρους, είτε τρώμε το βραδύ είτε το πρωί. Μάλιστα, αν μένει κανείς νηστικός από τις 8 το βράδυ και μετά, θα πεινάει αρκετά το πρωί της επόμενης μέρας και θα υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να υπερκαταναλώσει. Ένα ελαφρύ γεύμα το βραδύ βοηθά και στον ύπνο, αλλά και στη διατήρηση της σιλουέτας.
- Τα προϊόντα “light” δεν περιέχουν θερμίδες;
Τα «λάιτ» προϊόντα πολλές φόρες αποτελούν παγίδα, καθώς οι περισσότεροι νομίζουν πως δεν περιέχουν καθόλου θερμίδες και οδηγούνται στην υπερκατανάλωσή τους, πιστεύοντας ότι είναι οι καλύτερες επιλογές για να διατηρηθεί κανείς λεπτός. Εάν ένα προϊόν είναι 0% σε ζάχαρη, θα περιέχει θερμίδες από λίπος και αντίστροφα, εάν είναι 0% και σε ζάχαρη και λίπος θα περιέχει θερμίδες από τις πρωτεΐνες και τα υποκατάστατα λίπους ή/και ζάχαρης που έχουν πιθανώς προστεθεί προκειμένου να διατηρηθούν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων που καταναλώνουμε για να είμαστε σίγουροι για την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα των θερμίδων που λαμβάνουμε.