Η ζωή της Waris Dirie θα μπορούσε να είναι παρμένη από σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, όπερ και εγένετο. Η συγκλονιστική μαρτυρία της για τον ακρωτηριασμό των γεννητικών της οργάνων σε ηλικία τριών μόλις ετών… αλλά και η εκπληκτική πορεία ζωής της, αποτυπώνονται για πρώτη φορά στην μεγάλη οθόνη.
Το βιβλίο της, «Το λουλούδι της Ερήμου», έγινε παγκόσμιο best seller και συγκλόνισε τους αναγνώστες, αλλά και όσους έμαθαν για πρώτη φορά την βάναυση πρακτική που εφαρμόζεται όχι μόνο σε πολλές μουσουλμανικές χώρες, αλλά και σε Αμερική και Ευρώπη. Στην Ελλάδα, το βιβλίο ξεπέρασε τις 100.000 πωλήσεις και αν κρίνω από το γυναικείο, κυρίως, κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα, θα έχει και μια καλή πορεία στα ταμεία.
Είναι δύσκολο να κρίνει κανείς αυστηρώς καλλιτεχνικά μια ταινία που η αληθινή ιστορία υπερκαλύπτει κάθε τι άλλο. Εντύπωση προκαλεί η οπτική που θέλησε να δώσει η σκηνοθέτις, προσεγγίζοντας την τραγική αυτή ιστορία ως μια κομεντί. Δίπλα στην εύθραυστη και συνεσταλμένη Liya Kebede, που ενσαρκώνει την Dirie σε νεαρή ηλικία, μια πλειάδα ταλαντούχων ηθοποιών. Όλοι τους υπερβολικές, εξωστρεφείς καρικατούρες ελαφρύνουν την ατμόσφαιρα και τονίζουν μέσα από αυτή την αντίθεση την διαφορετική ιδιοσυγκρασία της ηρωίδας, απόρροια των σκληρών παιδικών της χρόνων.
Η επιλογή αυτή διχάζει, καθώς κάποιοι θεωρούν πως ένα τόσο σημαντικό θέμα θα έπρεπε να αποδοθεί με βαρύτητα και δραματικότητα, ώστε μέσα από τον «φόβο», με την αρχαιοελληνική σημασία του όρου, να φτάσει ο θεατής στην συνειδητοποίηση ή ακόμα και στην κινητοποίηση. Από την άλλη, θεωρώ πως ο στόχος είναι να παρουσιάσει την αξιοθαύμαστη δύναμη, που άντλησε η Dirie μέσα από τα βιώματα της, την οποία μετέτρεψε σε κινητήριο μοχλό για αλλαγές στη νομοθεσία των χωρών αυτών.
Η αισιοδοξία και το κουράγιο συγκινούν περισσότερο απ΄ότι ένα μελόδραμα, καθώς αποδεικνύουν ότι θαύματα μπορούν να συμβούν μέσα από τον προσωπικό αγώνα κάθε ανθρώπου.