Web TV ή στα ελληνικά διαδικτυακή τηλεόραση… Πολλά ακούσαμε για Web TV τα δύο προηγούμενα χρόνια, είδαμε και κάποιες προσπάθειες, ωστόσο όμως το ερώτημα είναι: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για Web TV;
Προσπάθεια πρώτη – Zougla.gr
Πριν από δύο χρόνια περίπου ξεκίνησε τη λειτουργία του το Zougla.gr, το portal του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Ήμουν στην ομάδα του portal από τις δοκιμές πριν το ξεκίνημα μέχρι και ένα χρόνο περίπου μετά και από την αρχή άκουγα ότι υπάρχει πρόθεση για πλήρη Web TV, εκτός από τα δύο δελτία ειδήσεων που “ανέβαιναν” καθημερινά στο portal.
Τελικά το “Web TV” στο Zougla κατέληξε να είναι απλά κάποια βίντεο που “συνοδεύουν” κάποια θέματα του portal, κάθε Δευτέρα “ανεβαίνει” μία 30λεπτη εκπομπή-συνέντευξη της Κιμ Κίλιαν με κάποιο πρόσωπο της showbiz (η οποία απ΄όσο θυμάμαι στην αρχή είχε μέσο χρόνο παραμονής των επισκεπτών στη σελίδα με την κάθε εκπομπή γύρω στα 6-10 λεπτά), ενώ σε σημαντικά γεγονότα δημοσιογράφοι από τις εκπομπές του Μάκη στο Alter παρουσιάζουν live εκπομπές που μεταδίδονται από το portal, ενώ μεταδίδονται live εικόνες από πορείες, συγκεντρώσεις και άλλα γεγονότα.
Προσπάθεια δεύτερη – TVXS.gr
Λίγο καιρό μετά το Zougla.gr “ανέβηκε” στον αέρα του ίντερνετ το TVXS.gr (TV Χωρίς Σύνορα) του Στέλιου Κούλογλου. Αρχικά γίνονταν σε σταθερή εβδομαδιαία βάση κάποιες εκπομπές που “ανέβαιναν” στο tvxs, οι οποίες τώρα απ΄ότι βλέπω οι περισσότερες έχουν σταματήσει. Ανεβαίνουν ωστόσο κάποια βίντεο είτε συνοδευτικά σε κάποια θέματα, είτε άλλα βίντεο όπως ντοκιμαντέρ, ταινίες του Σ. Κούλογλου κλπ.
Σε έκτακτες περιπτώσεις μόνο, όπως για παράδειγμα σε εκλογικές αναμετρήσεις, στήνονται και μεταδίδονται live εκπομπές με τον Στέλιο Κούλογλου και άλλους καλεσμένους (εκπροσώπους κομμάτων, πολίτες κλπ).
Προσπάθεια τρίτη – Gossip-tv.gr
Ίσως η πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια και πιο κοντά στο “Web TV” με όλη την έννοια του όρου. Το gossip-tv.gr ξεκίνησε τη λειτουργία του πέρυσι τον Ιούνιο με διευθυντή τον δημοσιογράφο Νάσο Γουμενίδη, είχε live εξάωρο τηλεοπτικό πρόγραμμα από τις 6 το απόγευμα έως τις 12 κάθε βράδυ, που αναμεταδιδόταν σε επανάληψη μέχρι την επόμενη ημέρα στις 6, αλλά και θέματα με κείμενο και φωτογραφίες καθημερινά σχετικά με τη showbiz.
Πρόσφατα η συνεχής 24ωρη τηλεοπτική ροή σταμάτησε, οι εκπομπές ανέβαιναν καθημερινά σε βίντεο στο gossip-tv και μπορούσε να τις δει κανείς on demand. Ωστόσο απ΄ότι φαίνεται το εγχείρημα δεν “τράβηξε”, με αποτέλεσμα από χθες το “web tv” του gossip-tv να είναι μόνο ένα βίντεο 45 λεπτών κάθε βράδυ στις 8 με το δελτίο ειδήσεων που παρουσιάζει ο Ν. Γουμενίδης.
Προσπάθεια τέταρτη – CreteNetTV.gr
Η πιο πρόσφατη και μικρότερης δυναμικότητας δουλειά σε σύγκριση με τα παραπάνω εγχειρήματα, αλλά τη συμπεριλαμβάνω στο post γιατί βλέπω ότι έχει γίνει αξιόλογη δουλειά. Το CreteNetTV.gr αποτελεί το πρώτο διαδικτυακό κανάλι της Κρήτης και αν δε κάνω λάθος και ολόκληρης της περιφέρειας της Ελλάδας (αν υπάρχει αντίστοιχη προσπάθεια και από άλλη περιοχή της Ελλάδας και μου διέφυγε ενημερώστε με σχόλιο).
Έχει λιγότερο από εξάμηνο που βρίσκεται online και εκτός από 24ωρο τηλεοπτικό πρόγραμμα μπορεί να δει κανείς διάφορες εκπομπές on demand, που έχουν να κάνουν περισσότερο με την Κρήτη (τουρισμός, πολιτισμός, επικαιρότητα). Πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα, ελπίζω να αντέξει οικονομικά και να συνεχίσει.
Συμπέρασμα: Η Ελλάδα «σηκώνει» Web TV;
Οι παραπάνω κατά τη γνώμη μου είναι οι τέσσερις σημαντικότερες προσπάθειες για Web TV. Σχεδόν όλα τα portals πλέον δημοσιεύουν και βίντεο εκτός από θέματα με κείμενο και φωτογραφίες, ωστόσο παραπάνω συμπεριέλαβα προσπάθειες που είτε ξεκίνησαν ως πλήρη “διαδικτυακά κανάλια”, είτε πλησίασαν αρκετά στο να θεωρούνται “διαδικτυακή τηλεόραση”.
Από την “κατάληξη” ή μάλλον καλύτερα το στάδιο που βρίσκονται που είχαν οι παραπάνω προσπάθειες (εκτός από την τελευταία) καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμα έτοιμη για Web TV. Από τη μία οι χρήστες θεωρώ ότι δύσκολα θα κάτσουν πχ μισή ώρα ή μία ώρα στην οθόνη τους για να παρακολουθήσουν Web TV (πρέπει να είναι κάτι πάρα πολύ ενδιαφέρον για να το κάνουν) και από την άλλη νομίζω ότι είναι λιγάκι δύσκολο για να στηριχτούν και οικονομικά τέτοιες προσπάθειες.
Ποια η άποψή σου για το θέμα Web TV γενικά, αλλά και για τις παραπάνω προσπάθειες ειδικότερα;