Ακούω και διαβάζω αρκετά τον τελευταίο καιρό ότι ο Ελληνικός Τουρισμός θα χτυπηθεί έντονα από την οικονομική κρίση. Τα πρώτα δείγματα μάλιστα είναι ήδη εμφανή: Μειωμένες κρατήσεις στα μεγάλα, γνωστά και ακριβά ξενοδοχεία, απολύσεις προσωπικού ή στην “καλύτερη” περίπτωση εξαναγκασμός σε εργασία με λιγότερες ώρες και χαμηλότερο μισθό.
Είμαι πολύ περίεργος να δω αν όλοι όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τον τουρισμό και έχουν θέσεις όπου λαμβάνουν αποφάσεις δουν σοβαρά και έξυπνα το όλο ζήτημα.
Αναφέρομαι στους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, στους εφοπλιστές, στους τουριστικούς πράκτορες, στους ιδιοκτήτες εστιατορίων, club και ταβερνών, γενικά σε όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού.
Κατάγομαι από νησί (την πανέμορφη Σκόπελο) και τα τελευταία χρόνια παρατηρώ ότι τα πράγματα γενικά πηγαίνουν απ΄το κακό στο χειρότερο:
- Κατακόρυφη αύξηση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων: Λίγα πλοία, μηδενικός ανταγωνισμός και οι τουρίστες (Έλληνες και μη) πληρώνουν ακριβά για να ταξιδέψουν με παλιά πλοία, χωρίς να έχουν άλλη επιλογή.
- Αύξηση των τιμών και στα ξενοδοχεία – ενοικιαζόμενα δωμάτια: Αυτό δεν παρατηρείται μόνο στο νησί μου, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Για τις τυπικές παροχές ζητούν ποσά που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τα 80 και 100 ευρώ τη βραδιά. Τι προτιμούν οι ξενοδόχοι; Να έχουν κόσμο όλη την εβδομάδα ή κρατήσεις μόνο κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή και τις υπόλοιπες μέρες να κλαίγονται που οι τουρίστες πάνε στην Τουρκία και όχι σε εμάς;
- Ταβέρνες, εστιατόρια: Αυξάνεται επικίνδυνα το ποσοστό των “επαγγελματιών” που κοιτάνε πώς θα γεμίσουν την τσέπη τους φέτος, αδιαφορώντας για το “του χρόνου”. Ανεβάζουν τις τιμές, ρίχνωντας παράλληλα την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών – προϊόντων. Έτσι, κάθε χρόνο ακούω από γνωστούς μου που δουλεύουν σε ταβέρνες ότι οι ιδιοκτήτες δεν διστάζουν να σερβίρουν χθεσινό ή και προχθεσινό ξαναζεσταμένο φαγητό, ακόμα και σε οικογένειες με μικρά παιδιά.
Τι προτιμάμε λοιπόν; Να προσφέρουμε καλές υπηρεσίες σε λογικές τιμές ή να κλαιγόμαστε όλο το καλοκαίρι που δεν έχουμε κόσμο ή που ο κόσμος προτιμάει να ταξιδέψει σε άλλες χώρες, όπου θα πληρώσει πολύ λιγότερα;
Πληρώνουμε που πληρώνουμε τόσα εκατομμύρια ευρώ σε διαφήμιση, δε θα ήταν καλύτερα να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα εκατομμύρια όμορφα μέρη που έχουμε σαν χώρα, χωρίς να τα υπερεκτιμάμε και να τα “πουλάμε” χρυσάφι;