Καιρό τώρα είχα στο μυαλό μου να ξεκινήσω την ενότητα των συνεντεύξεων στο xblog.gr, την οποία τελικά εγκαινιάζω σήμερα με τον Δημήτρη Καλαβρό από το away.gr, ο οποίος απαντάει σε δέκα ερωτήσεις. Ο Δημήτρης γεννήθηκε το 1987, σπουδάζει Νομικά στην Αγγλία και ξεκίνησε το away.gr τον Ιανουάριο του 2006. Δείτε τις μας είπε για το away.gr, το ελληνικό web, τα blogs κλπ…
Πότε ξεκίνησες να σερφάρεις στο διαδίκτυο; Τι θυμάσαι από εκείνα τα πρώτα κλικ στα sites που επισκεπτόσουν πριν από χρόνια;
Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το διαδίκτυο πριν από περίπου 9 χρόνια, γύρω στο 2000 όταν ήμουν 11 ετών. Θυμάμαι ότι εκείνο τον καιρό ήταν στα πρώτα του βήματα το in.gr το οποίο και διάβαζα, περισσότερο για τις επιστήμες και τα αθλητικά. Όταν ήμουν 12 ετών ξεκίνησα και την πρώτη μου σελίδα στα Geocities με τον αθάνατο Page Builder της Yahoo! και δεν είχα ιδέα από coding, design ή οτιδήποτε άλλο.
Πότε “ανέβηκε” το away.gr; Γιατί επιλέχθηκε το domain away.gr;
Η σελίδα ξεκίνησε επίσημα τον Ιανουάριο του 2006 με την πρώτη της έκδοση. Επιλέξαμε το away.gr σαν domain γιατί παρουσίαζε ακριβώς τη φιλοσοφία της σελίδας σε μια μικρή και πολύ γνωστή λέξη. Με το away απλά θέλαμε να πούμε στον κόσμο ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια ήταν διαφορετική -μακριά- από όλες τις υπόλοιπες σελίδες. Ήταν θέμα φιλοσοφίας η επιλογή του ονόματος!
Υπάρχει κάποια ενότητα που είναι η πιο αγαπημένη σου στο away.gr;
Θα σου πω τις συνεντεύξεις για δύο λόγους. Εκτός από τον προφανή, ότι δηλαδή αποτελεί ένα σημαντικό μαγνήτη για τον κόσμο, η ενότητα έχει δώσει την ευκαιρία και σε εμάς να γνωρίσουμε γνωστούς και σημαντικούς ανθρώπους και -ουσιαστικά- να τους ρωτήσουμε δικές μας απορίες και ερωτήσεις, πράγματα που θέλαμε να μάθουμε κι εμείς οι ίδιοι. Θα σου πω μάλιστα και μια ανέκδοτη ιστορία σχετικά με τις συνεντεύξεις. Όταν θελήσαμε να πάρουμε συνέντευξη από την Erica Durance του Smallville, επειδή δεν καταφέραμε να βρούμε κάποιο email του manager ή εκπροσώπου της, έστειλα email στον manager της Kristin Kreuk (η πρωταγωνίστρια της σειράς), με τον οποίο είχαμε συνεργαστεί πριν λίγους μήνες, ζητώντας του κάποιο email επικοινωνίας. Ο άνθρωπος μου απάντησε λέγοντας μου πως, επειδή μέσα στις επόμενες ημέρες το Smallville είχε ξανά filming, θα ενημέρωνε την Kristin για να έρθει εκείνη σε επαφή με την Erica, όπως και έγινε. Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση πόσο άνετοι και συνεργάσιμοι ήταν όλοι.
Πριν από λίγο καιρό πήρατε συνέντευξη από τον Paul Stamatiou, έναν από τους δημοφιλέστερους bloggers παγκοσμίως. Πρόσφατα ακολούθησε συνέντευξη με τη Βίκυ Καγιά. Με ποια κριτήρια επιλέγετε στο Away.gr τα πρόσωπα για συνέντευξη; Ποιο πρόσωπο θα δούμε τον επόμενο μήνα;
Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου κάνεις τη συγκεκριμένη ερώτηση. Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι λοιπόν. Η σελίδα ναι μεν είναι τεχνολογικού περιεχομένου, ωστόσο η συγκεκριμένη ενότητα έχει μια μερικώς αυτούσια υπόσταση. Θέλουμε κάθε μήνα να εκπλήσσουμε ευχάριστα τους επισκέπτες μας, φιλοξενώντας γνωστούς και πετυχημένους ανθρώπους, ο καθένας στον τομέα του. Θεωρώ μάλιστα πως είναι πραγματικά εξαιρετική τιμή για το ελληνικό διαδίκτυο όταν ο Jimmy Wales, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Wikipedia, δίνει μια αποκλειστική συνέντευξη σε μια ελληνική σελίδα. Και να το τονίσω αυτό. Όλες οι συνεντεύξεις μας είναι αποκλειστικές, ποτέ δεν αναδημοσιεύουμε συνέντευξη από άλλο μέσο για δύο λόγους, σεβόμαστε τους αναγνώστες και τους εαυτούς μας.
Πόσο χρόνο αφιερώνεις καθημερινά στο Away.gr; Θα έλεγες ότι το κάνεις για την πλάκα σου ή σαν χόμπι ή το βλέπεις πιο σοβαρά, για παράδειγμα πιστεύεις ότι μπορεί κάποια μέρα να αποτελέσει μία βασική πηγή εσόδων; Τι σκέψεις υπάρχουν τώρα στο μυαλό σου για το μέλλον του Away.gr;
Νομίζω πως δεν έχω σταθερό ωράριο. Τα πάντα έχουν να κάνουν με το γενικότερο πρόγραμμα μου εκείνη την ημέρα, το πανεπιστήμιο και το διάβασμα ειδικά. Μια ημέρα που θα έχω μάθημα 5 ώρες θα μπω λιγότερο, αλλά σίγουρα θα κοιτάξω τα emails μου και την πορεία των κειμένων μας (long live Wi-Fi!). Με ρωτάς μετά αν το κάνω για πλάκα, για hobby ή αν το βλέπω περισσότερο επαγγελματικά. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση. Μου αρέσει πολύ αυτό που κάνω, αλλά πλέον το κοιτάω και επιχειρηματικά. Γιατί το Away ουσιαστικά είναι μια Startup. Και όπως κάθε Startup πρέπει να βρει έσοδα, να εδραιωθεί σε μια αγορά, να επεκταθεί και αλλού. Αυτό το «αλλού» για εμάς είναι το εξωτερικό. Για αυτό τον λόγο ετοιμάζουμε τους τελευταίους μήνες την αγγλική έκδοση της σελίδας, η οποία θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από πλευράς λειτουργικότητας και σχεδιασμού σε σχέση με το .gr, αυτό είναι σίγουρο!
Επισκέπτεσαι ελληνικά sites; Πες μου τα 5-10 sites ελληνικά sites που επισκέπτεσαι περισσότερο και γιατί;
– Sport24.gr: Γιατί πρέπει να ενημερωθώ για την αγαπημένη μου ομάδα (ΠΑΟ) και να διαβάσω πρωτοσέλιδα
– Realfm.gr: Ακούω το πρωινό πρόγραμμα του σταθμού και ειδικά τον Χατζηνικολάου, είναι 8-10 ώρα Αγγλίας και είναι ό,τι πρέπει για ξύπνημα με καφέ
– Skai.gr: Είναι το τηλεοπτικό σπίτι της αγαπημένης μου εκπομπής (Νέοι Φάκελοι με τον Αλέξη Παπαχελά) και το μοναδικό ελληνική κανάλι, πλην του MAD, που κάνει live streaming το πρόγραμμα του
– Sync.gr: Σίγουρα το ξέρεις, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, το sync έχει συμμαζέψει για τα καλά εδώ και αρκετό καιρό την ελληνική blogόσφαιρα. Εξαιρετική προσπάθεια
Οι παραπάνω είναι οι τέσσερις βασικές σελίδες τις οποίες επισκέπτομαι σίγουρα καθημερινά, ωστόσο θέση στα bookmarks μου έχουν και άλλα sites όπως τα meteo.gr, foracamp.gr, opencoffee.gr και το pathfinder.gr (μου αρέσουν πολύ τα Pathfinder Video News).
Η βασικότερη πηγή ενημέρωσής σου στα θέματα που σε ενδιαφέρουν ποια είναι; Διαδίκτυο, τηλεόραση, εφημερίδες, ραδιόφωνο;
Νομίζω πως τελικά επιλέγω λίγο απ΄όλα. Διαδίκτυο για νέα από την Ελλάδα (μένω 8 μήνες τον χρόνο στην Αγγλία), στην τηλεόραση ενημέρωση από το BBC One κυρίως και από εφημερίδες ποτέ δεν θα πω όχι στην Herald Tribune, κατά τη γνώμη μου η κορυφαία εφημερίδα για πολιτικά θέματα.
Τα ελληνικά blogs κοντεύουν να ξεπεράσουν τις 30.000. Εσύ διαβάζεις blogs; Ποια η γνώμη σου για τα blogs και το blogging γενικότερα;
Θα ξεκινήσω λέγοντάς σου ότι στο Away.gr έχουμε υπηρεσία blogging για τα μέλη μας βασισμένη στο WordPress Mu. Επίσης στο Away Network υπάρχει τόσο το maybe.gr (με θέμα τις τέχνες), όσο και το δικό μου wmega.gr, οπότε όπως βλέπεις υποστηρίζουμε ενεργά το blogging! Το θεωρώ μάλιστα ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο για μια δημοκρατική κοινωνία, καθώς προάγει την πολυφωνία και την ελευθερία του λόγου. Ωστόσο έχω μερικές ενστάσεις και συνυπογράφω την άποψη του Media Blog του Sport24.gr που πριν από λίγες ημέρες έγραψε «Καλό το μπλόγκινγκ, αλλά οι υπερβολές μας έχουν κουράσει. Δεν είναι και τίποτα φοβερό πια, όλοι μπορούν να το κάνουν. Κάποιοι το κάνουν καλά, κάποιοι βαριούνται και τα παρατάνε, κάποιοι νομίζουν πως μπορούν να κάνουν περιουσία παριστάνοντας τους μπλόγκερς». Θεωρώ πως είναι με διαφορά το πιο εύστοχο σχόλιο για το blogging στην Ελλάδα. Παρακολουθώ ωστόσο blogs τα οποία θεωρώ αξιόλογα, όπως το cpil.info του Κωνσταντίνου Πιλάβιου, το webz.gr, το δικό σου και το metablogging.gr.
Χρησιμοποιείς κάποιον RSS reader και πόσα feeds έχεις αποθηκευμένα για να ενημερώνεσαι για νέες δημοσιεύσεις;
Και όμως δεν χρησιμοποιώ RSS Reader, μάλλον δε με βολεύει! Αν είχα πάντως, θα σου έλεγα πως η καθημερινότητα μου θα περιελάμβανε γύρω στα 15 feeds από blogs, όπως τα mashable.com, paulstamatiou.com, engadget.com, αλλά και portals όπως το iht.com, cnn.com και bbc.co.uk.
Θα ήθελα να κάνεις μία ευχή ή μία πρόβλεψη για την εξέλιξη/μέλλον του ελληνικού Web…
Να γινόμαστε παραγωγικότεροι κάθε χρόνο, ανεβάζοντας παράλληλα τον πήχη του ελληνικού διαδικτύου με αξιόλογες προτάσεις. Αυτή είναι η ευχή μου. Μπορώ να κάνω και πρόβλεψη μαζί; Χμ, θα το τολμήσω. Η αγορά του Internet στην Ελλάδα θα είναι ώριμη για κέρδη και μεγαλύτερες επενδύσεις μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, όλο και περισσότερες διαφημιστικές εταιρίες δημιουργούν και εξελίσσουν τα Interactive Marketing κομμάτια τους, αυτό λέει σίγουρα πολλά.