Το 57% των καταναλωτών στην Ελλάδα αυτές τις γιορτές θα ξεπεράσει τις ανησυχίες του περί ασφάλειας συναλλαγών και θα πραγματοποιήσει τις φετινές χριστουγεννιάτικες αγορές του μέσω internet, στοχεύοντας έτσι σε καλύτερες ευκαιρίες. Αυτά προκύπτουν από έρευνα που διεξήγαγε ο Internet Explorer 8 της Microsoft σε 11 χώρες της Ευρώπης, αποκαλύπτοντας τι σκέφτονται 4.000 περίπου άνθρωποι για τις διαδικτυακές αγορές. Άλλες χώρες της Ευρώπης με παρόμοιες αγοραστικές συνήθειες είναι η Αγγλία με 83%, η Ιρλανδία με 74%, η Σουηδία με 62% και η Πορτογαλία με 51%.
Ωστόσο, η έρευνα δείχνει επίσης ότι υψηλό ποσοστό των καταναλωτών στην Ελλάδα ανησυχεί για την ασφάλεια των online αγορών. Συγκεκριμένα, το 78% διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με την ασφάλεια των συναλλαγών στο internet, ενώ το 84% των καταναλωτών προβληματίζεται για το ιδιωτικό του απόρρητο.
Αν και οι Έλληνες καταναλωτές ξεπερνούν τις ανησυχίες τους και εξακολουθούν να κάνουν τις αγορές τους μέσω διαδικτύου, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και φέτος τα Χριστούγεννα, καθώς ο κυβερνοχώρος μπορεί να αποβεί επικίνδυνος για όσους δεν γνωρίζουν πώς να προφυλαχτούν.
Παρά το ότι οι web browsers αποτελούν σημαντικό σύμμαχο για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, μόλις το 55% των καταναλωτών στην Ελλάδα φαίνεται να έχει πραγματοποιήσει αναβάθμιση του browser που χρησιμοποιεί τους τελευταίους έξι μήνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έκθεσή τους σε διαδικτυακές απειλές κατά τη διάρκεια της πλοήγησής τους και τα χαμηλά επίπεδα προστασίας από το κακόβουλο λογισμικό, όπως το ClickJacking, ή το Cross-Site scripting.
Η Κική Καρακατσάνη, Windows Client Manager στην Microsoft Ελλάς, δήλωσε σχετικά: «Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για εμάς στη Microsoft Ελλάς να βλέπουμε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη γενικότερη ευρωπαϊκή τάση στις online αγορές. Εξάλλου, οι διαδικτυακές αγορές εξασφαλίζουν σε πολλές περιπτώσεις οικονομικά οφέλη και μας προσφέρουν και την πολυτέλεια του να «χαζεύεις βιτρίνες» από την άνεση του σπιτιού σου. Αυτό αποτελεί και έναν λόγο παραπάνω ώστε οι καταναλωτές να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα λόγω των απειλών στο διαδίκτυο, ακριβώς όπως θα έκαναν και με το πορτοφόλι τους σε μία ενδεχόμενη βόλτα στα μαγαζιά. Για παράδειγμα, η αναβάθμιση του web browser που χρησιμοποιούμε στον Internet Explorer 8, παρέχει στους καταναλωτές σιγουριά, καθώς αυτός διαθέτει ενσωματωμένα χαρακτηριστικά που τους προστατεύουν από πιθανές απειλές στο διαδίκτυο».
Γλωσσάριο όρων ασφαλείας
- Κακόβουλο λογισμικό (Malware): Το κακόβουλο λογισμικό είναι λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να κλέψει τα στοιχεία των τραπεζικών σας λογαριασμών, να εντοπίσει οτιδήποτε δακτυλογραφείτε, να στείλει επικίνδυνο λογισμικό ή ανεπιθύμητα μηνύματα ή να βλάψει τον υπολογιστή σας.
- Cross-Site Scripting: Οι απειλές Cross-Site Scripting (XSS) επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τρωτά σημεία των ιστοσελίδων που χρησιμοποιείτε. Μπορεί να λάβετε ένα email που περιέχει μία παραποιημένη ιστοσελίδα. Όταν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο, μεταφέρεστε σε μία “νόμιμη” ιστοσελίδα που έχει αλλοιωθεί ώστε να περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο, το οποίο και μπορεί να εντοπίσει πατήματα των πλήκτρων ή ακόμα και να καταγράψει τους κωδικούς σύνδεσης και πρόσβασης σας.
- ClickJacking: Αν και ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει για τις επιθέσεις υποκλοπής προσωπικών στοιχείων (phishing) ένα νέο είδος επιθέσεων που ονομάζεται ClickJacking είναι η ανερχόμενη δύναμη. Το ClickJacking συμβαίνει όταν μία παραπλανητική ιστοσελίδα σας ζητά να κάνετε κλικ πάνω σε περιεχόμενο από μία άλλη τοποθεσία χωρίς να το συνειδητοποιήσετε, έτσι, για παράδειγμα, κάνετε κλικ πάνω σε κάτι που αγοράζει ένα προϊόν από την εν λόγω τοποθεσία, αλλάζει τις ρυθμίσεις του browser που χρησιμοποιείτε ή σας μεταφέρει σε διαφημίσεις για τις οποίες αυτοί οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου πληρώνονται.