Νέα υπόθεση aggregator στη δικαιοσύνη

Απίστευτο κι όμως ελληνικό!

Νέα υπόθεση με την εμπλοκή RSS aggregator όπως αυτή με το blogme.gr και τον Αντώνη Τσιπρόπουλο φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη στο χώρο της δικαιοσύνης χωρίς μάλιστα να έχει γράψει κανείς ως τώρα γι΄αυτήν!

Λύνουμε λοιπόν τη σιωπή μας και σας λέμε την υπόθεση:

Υπάρχει ένα website το οποίο λειτουργεί ως Aggregator, το οποίο αναδημοσίευσε αυτόματα μια ανάρτηση ενός ανώνυμου blogger από ένα τρίτο blog.

Η ανάρτηση περιλαμβάνει κάποια αρνητικά και συκοφαντικά σχόλια για ένα τρίτο άτομο. Το άτομο αυτό κάνει μήνυση κατά του blogger και κατά του Aggregator, και επειδή ο blogger δεν εντοπίζεται εύκολα (είναι από blogspot και η Google δεν δίνει στοιχεία), στην δίκη ως μοναδικός κατηγορούμενος οδηγείται ο επώνυμος διαχειριστής του Aggregator, ο οποίος ουδεμία σχέση έχει.

Σα να λέμε δηλαδή να μηνύσει κάποιος το Google επειδή έχει στα αρχεία του το αντίγραφο μιας σελίδας που υπάρχει στο Internet, η οποία τον συκοφαντεί.

Στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι παρά μία προσπάθεια να βρεθεί ο αποδιοπομπαίος τράγος στο πρόσωπο του επώνυμου διαχειριστή του aggregator, τον οποίο φυσικά θα κοιτάξουν να τιμωρήσουν παραδειγματικά, όταν οι Αρχές δεν μπορούν (ή δεν προσπαθούν αρκετά) να βρουν τα στοιχεία του blogger.

Όλα αυτά γίνονται παρόλο που είναι ξεκάθαρο και κατανοητό στον καθένα βάσει κοινής λογικής ότι ο aggregator είναι απλά αυτόματος αναμεταδότης και δεν μπορεί να ευθύνεται για την πληροφορία που αναμεταδίδει τη στιγμή που κάνει το ίδιο για όλες τις πληροφορίες που έχει επιλέξει να αναμεταδόσει.

Ακόμα και το ότι υπάρχει το Προεδρικό Διάταγμα 131 (ΦΕΚ 116/2003), το οποίο προσαρμόζει την Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το οποίο στο άρθρο 11 ορίζει ξεκάθαρα ότι «δεν υφίσταται ευθύνη του φορέα αναμετάδοσης όσον αφορά τις μεταδιδόμενες πληροφορίες» δεν φαίνεται να έχει αγγίξει τον εισαγγελέα.

Η παρόμοια υπόθεση του Τσιπρόπουλου που συγκλόνισε το πανελλήνιο πριν μερικά χρόνια μετά από τεράστια καμπάνια, έληξε με αθώωση του aggregator, όπως ήταν φυσικό.

Όλη η κοινωνία του Internet είχε βουήξει τότε υπερασπίζοντας το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο aggregator, η αυτόματη αναδημοσίευση πληροφοριών και το linking δεν μπορεί να ποινικοποιηθούν.

Τα ξένα μέσα προβάλανε τότε την εξέλιξη αυτή στην Ελλάδα ως παγκόσμια «πρωτοτυπία». Δεν ήταν τυχαίο που μας είχαν κράξει και ως χώρα για την έλλειψη τεχνολογικής κατάρτισης για να καταλάβουμε τι είναι aggregator και τι κάνει. Η υπόθεση αυτή διήρκησε εφτά χρόνια για να τελειώσει.

Αυτές τις μέρες πρόκειται να δικαστεί πάλι μια τέτοια υπόθεση στην Ελλάδα και υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί αρνητικό δεδικασμένο για RSS Aggregators στην Ελλάδα. Αυτό είναι φίμωση της ελευθερίας του λόγου.

Η δίκη θα γίνει τις επόμενες μέρες και νομίζω οφείλουμε ως ώριμοι πολίτες να φέρουμε στην προσοχή του Τύπου την υπόθεση αυτή και να τη θέσουμε ως θέμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

πηγή: suit.gr

 

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.