Η δεύτερη ψηφιακή μετάβαση στην τηλεόραση, όπως το αποκαλούν μερικοί, θα ξεκινήσει του χρόνου στην Ελλάδα με αποτέλεσμα κάθε νοικοκυριό να πρέπει να αγοράσει για άλλη μια φορά νέους αποκωδικοποιητές ή συμβατές τηλεοράσεις.
Το πρόβλημα με τη σημερινή τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Digea είναι ότι το φάσμα των 700ΜΗz, μέσω του οποίου εκπέμπουν ψηφιακά τα κανάλια, θα δοθεί στις τηλεπικοινωνίες, και συγκεκριμένα για τα επερχόμενα δίκτυα 5G. Για αυτό τον λόγο η Digea θα αρχίσει να χρησιμοποιεί νέα μορφή ψηφιακής κωδικοποίησης και νέους ψηφιακούς πομπούς βασισμένους στην τεχνολογία DVB-T2.
Αυτό σημαίνει ότι καταναλωτές θα πρέπει να αγοράσουν νέους ψηφιακούς αποκωδικοποιητές ή νέες τηλεοράσεις που υποστηρίζουν την τεχνολογία DVB-T2. Προϊόντα που υποστηρίζουν την τεχνολογία DVB-T2 είναι ήδη διαθέσιμα στην ελληνική αγορά και μπορείτε να βρείτε αποκωδικοποιητή από €15 περίπου. Αν σκοπεύετε να αγοράσετε νέα τηλεόραση, ελέγξτε αν υποστηρίζει το DVB-T2.
Τι ακριβώς αναμένεται να αλλάξει στην τηλεόραση με το DVB-T2
Πιο αναλυτικά, η τηλεόραση θα πρέπει να μετακινηθεί κάτω από τη συχνότητα 50 στα UHF, όπως και οι επικοινωνίες του στρατού. Η ζώνη 694-790 MHZ που χρησιμοποιούν οι τηλεοπτικές υπηρεσίες ευρυεκπομπής θα αποδεσμευτεί, και η ζώνη 758-790 MHz που χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις θα αντικατασταθεί από τις ζώνες 694-703 MHZ και 736-758 MHz. Οι ζώνες συχνοτήτων 733-736 MHz και 788-791 MHz θα απονεμηθούν στα συστήματα PPDR (Δημόσιας Προστασίας και Αντιμετώπισης Καταστροφών). Όλες αυτές οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από το Δεκέμβριο του 2020.
Αναμένεται να ακολουθήσουν δημόσιες διαβουλεύσεις για το νέο μοντέλο και μελέτες για το κόστος από τον αναδιορισμό του φάσματος. Το ίδιο ισχύει και για τα περιφερειακά κανάλια για τα οποία αναμένεται να γίνει και δημόσια διαβούλευση για την τροποποίηση της σύμβασης Digea.