Απαντήσεις σε ερωτήσεις που έγιναν μέσω του Twitter έδωσε σήμερα το πρωί η Ντόρα Μπακογιάννη στην κάμερα του BlogChannel. Μέχρι χθες μπορούσε όποιος ήθελε να ποστάρει την ερώτησή του στο Twitter χρησιμοποιώντας το hashtag #askDora. Στη συνέχεια οι ερωτήσεις τέθηκαν σε ψηφοφορία και σήμερα η υπουργός απάντησε στις 15 πρώτες βάσει ψήφων.
Παρακολούθησα live τις απαντήσεις και κράτησα κάποιες απαντήσεις της υπουργού, που μπορείτε να δείτε παρακάτω. Η διάρκεια των ερωταπαντήσεων δεν κράτησε παραπάνω από 15 λεπτά και προσωπικά θα ήθελα να είχαν τεθεί όλες οι ερωτήσεις, που ήταν γύρω στις 30, οπότε 15 λεπτά παραπάνω νομίζω ότι μπορούσε να τα διαθέσει η Ντόρα. Περίμενα επίσης πιο συγκεκριμένες απαντήσεις.
Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις που έδωσε η υπουργός:
- Σχετικά με την ανωνυμία στα blogs τι έχετε σκοπό να κάνετε;
Ηανωνυμία είναι η δύναμη και η αδυναμία των blogs. Η λέξη κλειδί είναι η αυτορύθμιση. Οι bloggers είναι πρωτοπόροι άνθρωποι, αντιλαμβάνονται τη δύναμη του μέσου και με δικές τους πρωτοβουλίες μπορούν να μη χάσουν την ανωνυμία.
- Πιστεύετε πως όταν υπάρχουν “υποψίες” παρανομίας για κάποιο πολιτικό πρόσωπο, πρέπει να πηγαίνει σπίτι του όπως γίνεται αλλού;
Oι υποψίες και οι καταγγελίες πρέπει να εξακριβώνονται για όλους τους πολίτες. Έχω υποστηρίξει στο παρελθόν ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δε χρειάζεται και οι πολιτικοί πρέπει να πηγαίνουν στη δικαιοσύνη, όπως πηγαίνουν όλοι οι πολίτες, ενώ η λογική του να καλύπτει ο ένας πολιτικός τον άλλον είναι κάτι που μας κάνει όλους να νιώθουμε πολύ άσχημα.
- Σε κλίμακα από το 1 έως το 10 πόσο αφελείς κι ανόητους μας θεωρείτε, ώστε να ζητάτε τόσο ξεδιάντροπα την ψήφο μας;
Δε θεωρώ ανόητους τους Έλληνες πολίτες, ούτε αφελείς. Η Δημοκρατία έχει μια πάρα πολύ μεγάλη δύναμη, έχει το δικαίωμα ο πολίτης να επιλέγει τον πολιτικό του, έχει τη δυνατότητα να μας στείλει σπίτια μας. Αυτοί που μας τιμούν με την ψήφο τους είναι αυτοί στους οποίους δίνουμε λογαριασμό. Η απαξίωση των πολιτικών είναι λάθος προσέγγιση. Δεν είναι άχρηστοι και οι 300.
- Πριν περίπου 1 μήνα, Πρετεντέρης και Κακλαμάνης έκαναν λόγο για κεντρικό οργανωτικό σχεδιασμό της έκρηξης του Δεκέμβρη, ενώ πριν 1 περίπου εβδομάδα ο Καραμανλής μίλησε για blogs κουκουλοφόρων… Πώς εννοιολογείτε εσείς τα όσα συνέβησαν τον περασμένο Δεκέμβρη; Τί συμβόλιζε εκείνη την περίοδο το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Συντάγματος για εσάς;
Μία δολοφονία όπως αυτή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου προκάλεσε μια μεγάλη οργή, έφερε παιδιά στο δρόμο, ενώ από εκεί και πέρα πρέπει να προσθέσουμε και την πίεση που δέχεται μια ολόκληρη γενιά. Ένα πολιτικό σχέδιο προσπάθησε να “χαλιναγωγήσει” αυτή τη γενιά, με τα φαινόμενα των ληστείων, τις καταστροφές περιουσιών, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την έκρηξη της νέας γενιάς.
- Πώς σκέφτεστε να αυξήσετε θετικά την εικόνα της Ελλάδας στο διαδίκτυο;
Το υπουργείο Εξωτερικών έκανε ένα συνέδριο για να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για το πώς μπορούν να αξιοποιήσουμε το διαδίκτυο και άλλα μέσα για την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, ενώ είμαστε ανοιχτοί και σε νέες ιδέες από τον κόσμο.
- Πώς θα προτείνατε να δημοσιεύονται στους πολίτες τα οικονομικά των κομμάτων, ώστε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη διαφάνεια;
Πρέπει να σταματήσει αυτή η υποκρισία, τα κόμματα ποτέ δεν έχουν πει ότι αυτά τα πλαφόν που μπαίνουν είναι πλασματικά. Πρέπει να πουν ποιες ειναι οι ανάγκες των κομμάτων. Χρειάζεται ενα πολιτικό γραφειο να εχει ΑΦΜ, απόλυτη διαφάνεια. Πρέπει να υπάρξει συλλογική απόφαση όλων μας και να δημοσιευτούν όλα στο διαδίκτυο.
- Γιατί δεν γίνονται περισσότερες γυναίκες πολιτικοί στην Ελλάδα;
Είναι πολύ δύσκολο πράγμα να είσαι γυναίκα και πολιτικός, γιατί ο πολιτικός έχει πολύ απαιτητική δουλειά, δεν μπορείς εύκολα να οργανώσεις τη ζωή σου, οι γυναίκες θέλουν να είναι και σύζυγοι και μανάδες. Φυσικά μπορείς να τα κάνεις όλα αν θες, πάντα με τις αδυναμίες που θα υπάρξουν. Θέλει πίστη σε αυτό που κάνεις και ταυτόχρονα να περάσεις τη δυσκολία ότι πάντα θα υπάρξει ένα ποσοστό ανθρώπων που προτιμά τις γυναίκες στο σπίτι.
- Το κέντρο της Αθήνας παρουσιάζει μία εικόνα εγκατάλειψης με τη συσσώρευση λαθρομεταναστών. Έχουν γίνει κάποιες ενέργειες για αυτό;
Έχουν γίνει απανωτές κυβερνητικές συσκέψεις τον τελευταίο καιρό. Το πρόβλημα των μεταναστών είναι ένα απ΄τα μεγαλύτερα, δεν έχουμε αυταπάτες. Η οικονομική κρίση θα μεγαλώσει το πρόβλημα, αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας είναι ορατό το μέγεθος του προβλήματος. Πιστεύουμε οτι οι πρόσφατες αποφάσεις που πήραμε γρήγορα θα δώσουν απάντηση, χρειάζεται προσπάθεια.
- H online επικοινωνία σας, σας κάνει να αισθάνεστε πιο ανεξάρτητη/αυτόνομη απέναντι στα ΜΜΕ;
Προσπαθούσα πάντα να είμαι ανεξάρτητη, δεν έχω αυταπάτες, είναι δύσκολο, προσπαθούσα όμως πάντα να έχω άμεση επαφή, είτε στα καφενεία της Ευρυτανίας, είτε στους δρόμους της Αθήνας, είτε στο διαδίκτυο. Ξέρω ότι μόλις κλείσουμε θα “βαράνε” όλα τα blog μαζι, αλλά αυτό ειναι ωραίο στην πολιτική. Μακάρι να καθιερωθεί η προσπάθεια αυτής της επικοινωνίας.
- Aν είχατε την δυνατότητα να αλλάξετε ένα πράγμα στην Ελλάδα του σήμερα, ποιό θα ήταν αυτό;
Δυστυχώς δεν έχω μαγικό ραβδί. Αν είχα, θα άλλαζα τα σχολεία και την παιδεία.
- Ποια είναι η δυσκολότερη απόφαση που χρειάστηκε να πάρετε ως μέλος της κυβέρνησης και ως γυναίκα;
Η αλλαγή στρατηγικής για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ήταν η πιο δύσκολη απόφαση. Σαν γυναίκα η πιο δύσκολη απόφαση είναι όταν πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα στη δουλειά και τα παιδιά και, συνηθως, την πληρώνει η οικογένεια.
- Αν κάποιος ήθελε να μάθει περισσότερα πράγματα για την Ντόρα, τί θα του λέγατε;
Θα του έλεγα να κάνουμε ένα ταξίδι μαζί, αλλά ένα ταξίδι κανονικό, όχι από αυτά που κάνω σήμερα, που μπαίνω στο αεροπλάνο το πρωί και επιστρέφω το βράδυ. Ένα κανονικό ταξίδι που θα μπορούσαμε να δούμε μια χώρα, μια κοινωνία.
- Στα 5 χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ, σίγουρα έχουν γίνει και ορισμένα λάθη. Ποιο πιστεύετε ότι ήταν σημαντικότερο λάθος της κυβέρνησης;
Έχουν γίνει λάθη και όποιος δουλεύει κάνει και λάθη. Αυτός που δε δουλεύει δε κανει τίποτα. Το μεγαλύτερο λάθος είναι ότι αργήσαμε να πάρουμε κάποιες αποφάσεις.
- Πως νιώθετε σαν άνθρωπος, πολίτης και στέλεχος της κυβέρνησης για την απεργία πείνας του Θεόδωρου Τένεζου;
Νιώθω άσχημα για κάθε απεργεία πείνας. Από εκεί και πέρα απ΄ότι γνωρίζω για την υπόθεση, η Ελλάδα έχει πρόβλημα στα οικονομικά σε διάφορα θεσμικά πλαίσια. Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει πάρει πρωτοβουλίες στην αλλαγή της νομοθεσίας για να μην υπάρχουν προβλήματα στο μέλλον. Αξίζει τόσο πολύ μια ζωή που αξίζει να δώσει κανείς και την επόμενη και τη μεθεπόμενη μάχη.