Το 4ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ με θέμα «Ευρυζωνική Σύγκλιση Τηλεπικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» ξεκίνησε τις εργασίες του σήμερα, 20 Μαΐου, στο Divani Apollon Palace. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Οι θεματικές ενότητες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου επικεντρώθηκαν στη σύγκλιση ως μοχλό οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης και στις απαραίτητες ρυθμιστικές παρεμβάσεις για τη σύγκλιση.
Κεντρικοί ομιλητές της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου ήταν o υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο καθηγητής Nicholas Negroponte, πρόεδρος του Οργανισμού One Laptop per Child και Συνιδρυτής του MIT Media Laboratory. Χαιρετισμούς στους Συνέδρους απηύθηναν οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων Νίκος Σηφουνάκης (βουλευτής ΠΑΣΟΚ και Πολιτικός Εκπρόσωπος για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών), Μάκης Παπαδόπουλος (μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΚΚΕ, υπεύθυνος Τμήματος Οικονομίας), Θανάσης Λεβέντης (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής) και Κωστής Αϊβαλιώτης (βουλευτής ΛΑΟΣ).
Τι είπε ο Κώστας Καραμανλής
Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Ψηφιακή Επανάσταση που διανύουμε σχολιάζοντας: «οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, η ευρυζωνικότητα, διαμορφώνουν νέα δεδομένα, που δε μπορεί, ούτε να αγνοούνται, ούτε να αφήνονται σε δεύτερη προτεραιότητα. Όποιος δεν εναρμονίζεται, κινδυνεύει να βρεθεί στο περιθώριο της ανάπτυξης. Η ευρυζωνικότητα είναι η πλέον προωθημένη υποδομή για τις σύγχρονες ανάγκες της επικοινωνίας, της εκπαίδευσης, της εργασίας και της υγείας».
Επιπλέον, υπογράμμισε: «Για τη νέα προγραμματική περίοδο του προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» σκοπεύουμε να καλύψουμε, με ευρυζωνικές υποδομές, τα ημιαστικά κέντρα και τις αγροτικές περιοχές. Σχεδιάζουμε, ήδη, την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς και επεξεργαζόμαστε ένα φιλόδοξο σχέδιο συνολικής δαπάνης 2,1 δις ευρώ. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο που θα είναι ανοιχτό σε όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών και ψηφιακών υπηρεσιών. Στόχος είναι να φτάνει μέχρι το σπίτι μια οπτική ίνα που θα μεταφέρει ψηφιακά δεδομένα με άριστη ποιότητα, υψηλές και σταθερές ταχύτητες».
Τι είπε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ
Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Νικήτας Αλεξανδρίδης, τόνισε ότι: «εισερχόμαστε πλέον στην ψηφιακή εποχή της σύγκλισης, πορευόμενοι τάχιστα προς μια πλήρως διασυνδεδεμένη κοινωνία». Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στις «ψηφιακές δικτυακές υποδομές του 21ου αιώνα: το εθνικό ευρυζωνικό δίκτυο πρόσβασης επόμενης γενιάς, τα ασύρματα ευρυζωνικά δίκτυα, τα δίκτυα επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής και το ψηφιακό μέρισμα. Ο κ. Αλεξανδρίδης κατέθεσε προτάσεις προς συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς.
Συγκεκριμένα, η πρώτη πρόταση αφορούσε στο διαχωρισμό δικτύων από υπηρεσίες, ο οποίος «θα ωθήσει σε συμπράξεις μεταξύ τηλεπικοινωνιακών εταιριών και εταιριών παραγωγής οπτικοακουστικού περιεχομένου, για καλύτερες προσφορές ολοκληρωμένων υπηρεσιών». Η δεύτερη αφορούσε στην καλύτερη διαχείριση του ραδιοφάσματος της χώρας, «μέσω ενός κεντρικού φορέα για την απονομή και διαχείριση ολόκληρου του φάσματος». Η τρίτη πρόταση αφορούσε μεταξύ άλλων, «στη δημιουργία συντονιστικού οργάνου για τη στρατηγική και μεθοδολογία μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση, την επικαιροποίηση του τελικού ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων καθώς και το σχεδιασμό και υλοποίηση των πάρκων κεραιών».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Αλεξανδρίδης τόνισε: «Νομίζω ότι οι τηλεοπτικές και τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου να μην αντιληφθούν ότι το μέλλον τους ανήκει στο ευρυζωνικό Διαδίκτυο. Επειδή ο πολίτης επιθυμεί πλέον να παρακολουθεί ό,τι θέλει, όταν το θέλει, όσες φορές το θέλει, και κάθε φορά από διαφορετικό δίκτυο ή/και πάροχο περιεχομένου, το Διαδίκτυο αποτελεί γι’ αυτόν τον ιδανικό τρόπο εύκολης διασύνδεσης με το αγαπημένο του περιεχόμενο. Φοβάμαι ότι το τζίνι έχει ήδη βγει από το μπουκάλι και, γι’ αυτό, θα πρέπει όλοι μας να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι μέχρι τώρα νομίζαμε».
Η ομιλία του Ευριπίδη Στυλιανίδη
Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, κατά την ομιλία του, τόνισε ότι «η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, συμβαδίζοντας με συνέπεια με τα νέα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο, πραγματοποιεί μία πραγματική επανάσταση στον τομέα της ψηφιακής επικοινωνίας και καλύπτει με γοργούς ρυθμούς το ψηφιακό χάσμα που τη χώριζε από την υπόλοιπη Ευρώπη. Τον τελευταίο χρόνο η ευρυζωνική διείσδυση αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 4.3 μονάδες, ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα μας στην 6η θέση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης με τη μεγαλύτερη αύξηση. Στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών πιστεύουμε πως η Ελλάδα μπορεί και αξίζει να είναι ανάμεσα στις χώρες που αξιοποιούν, αναπτύσσουν και διαμορφώνουν τις σύγχρονες τάσεις της ψηφιακής εποχής. Με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την ποιότητα ζωής των πολιτών της. Προχωράμε σε έργα. Έργα σημαντικά που αξιοποιούν την τεχνολογία αιχμής και αποτελούν το κλειδί που θα ανοίξει έναν κόσμο δυνατοτήτων και ευκαιριών για κάθε πολίτη».
Τι είπε ο Nicholas Negroponte
O ιδρυτής του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού “One Laptop Per Child” και καθηγητής του MIT, Nicholas Negroponte, κατά την κεντρική ομιλία του έδωσε μια νέα διάσταση στον ορισμό της ευρυζωνικότητας αναφέροντας ότι είναι ο αριθμός των bits ανά δευτερόλεπτο (bit/sec) που καταναλώνει ο χρήστης, διαφοροποιώντας την ποιότητα του περιεχομένου από την ταχύτητα. Στη συνέχεια ανέφερε ότι η μελλοντική τάση είναι να εξαφανιστεί το χαρτί ως μέσο επικοινωνίας (βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά) διαχωρίζοντάς τα από τις λέξεις και την πληροφορία (ειδήσεις, νέα).
6Έδωσε παραδείγματα από διάφορες χώρες, όπως οι χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής (π.χ. Περού, Κολομβία, κ.ά.), όπου έχουν διατεθεί φορητοί υπολογιστές χαμηλού κόστους και έχουν δημιουργήσει από μηδενική βάση μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη 10.000 βιβλίων. Βασικό χαρακτηριστικό της δραστηριότητας “One Laptop Per Child” είναι η αντίληψη ότι το παιδί αποτελεί «αποστολή» και όχι «εμπορικό στόχο». Έτσι λοιπόν τα παιδιά γίνονται φορείς της αλλαγής και της τεχνολογικής επανάστασης που συντελείται μέσω της ψηφιακής σύγκλισης. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Negroponte πέρασε το μήνυμα ότι η δυνατότητα να έχεις πρόσβαση είναι πολύ σημαντική για την οικονομία, την παιδεία και τον πολιτισμό (Being connected).
Oι ομιλίες και οι παρουσιάσεις της πρώτης μέρας είναι διαθέσιμες και στο site της ΕΕΤΤ.