Το Android Oreo (γνωστό και ως Android O ή Android 8), δηλαδή η νεότερη έκδοση της διάσημης πλατφόρμας, είναι επιτέλους εδώ. Η Google είχε αποκαλύψει το νέο λειτουργικό σύστημα στο συνέδριο Google I/O 2017, και στις 21 Αυγούστου πραγματοποίησε το επίσημο λανσάρισμα.
Η Google έχει κάνει πάρα πολλές αλλαγές και βελτιώσεις στο παρασκήνιο για να προσφέρει μια ομαλότερη, ασφαλέστερη και ταχύτερη εμπειρία στον χρήστη, όμως υπάρχουν και 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν όλοι χρήστες.
Όπως πιθανόν να γνωρίζετε, η Google ονομάζει κάθε έκδοση του Android με το όνομα ενός γλυκού. Μέχρι τώρα έχουν βγει οι παρακάτω εκδόσεις:
- Cupcake (1.5)
- Donut (1.6)
- Eclair (2.0 – 2.1)
- Froyo (2.2 – 2.2.3)
- Gingerbread (2.3 – 2.3.7)
- Honeycomb (3.0 – 3.2.6)
- Ice Cream Sandwich (4.0 – 4.0.4)
- Jelly Bean 4.1 – 4.3.1)
- KitKat (4.4 – 4.4.4)
- Lollipop (5.0 – 5.1.1)
- Marshmallow (6.0 – 6.0.1)
- Nougat (7.0 – 7.1)
Όταν η εταιρία αποκάλυψε το Android 8 ο κόσμος ήλπιζε ότι θα ονομάζεται Oreo και τελικά η Google τους άκουσε.
2. Η ημερομηνία κυκλοφορίας
Η Google σύντομα θα ολοκληρώσει την ανάπτυξη του Android Oreo. Αν και μένει άγνωστο πότε θα κυκλοφορήσει η τελική έκδοση σε όλους τους χρήστες, όσοι έχουν Google Pixel, Pixel XL, Pixel C, Nexus 6P ή Nexus 5X κινητό μπορούν να γραφτούν στο πρόγραμμα Android Beta για να το κατεβάσουν από σήμερα. Ως συνήθως, σας προειδοποιούμε να εγκαταστήσετε το Oreo σε κάποια δεύτερη συσκευή σας, και όχι στο κύριο κινητό σας, καθώς υπάρχουν bugs που μπορεί να κάνουν το κινητό σας ασταθές και να σας “κρεμάσει” όταν το χρειαστείτε.
Όταν η Google κυκλοφορήσει τη τελική έκδοση του Android 8.0, θα έρθει ειδοποίηση σε όλους τους κατόχους των παραπάνω Pixel και Nexus κινητών για να την εγκαταστήσουν. Άμα έχετε κινητό οποιασδήποτε άλλης μάρκας (Sony, Samsung, LG, Huawei, OnePlus, Motorola κτλ) θα πρέπει να περιμένετε μερικούς μήνες μέχρι να το λάβετε. Επίσης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην αναβαθμιστείτε ποτέ στο Oreo, ειδικά αν δεν έχετε ναυαρχίδα.
Γιατί διαρκεί τόσο πολύ αυτό; Σε αντίθεση με τις Pixel και Nexus συσκευές που κατασκευάζονται από/για τη Google, οι υπόλοιποι κατασκευαστές φτιάχνουν τις δικές τους εφαρμογές για τα κινητά τους, και πρέπει να τις ενημερώσουν για να δουλεύουν στη νέα έκδοση. Αυτό παίρνει χρόνο. Επίσης, μπορεί να μην αναβαθμιστείτε στο Oreo επειδή έχετε ξεπερασμένο κινητό ή η κατασκευάστριά του δεν θέλει να δαπανήσει λεφτά για να το αναβαθμίσει.
Μερικά Android smartphones, όπως τα Samsung Galaxy S3 και Galaxy S4, επέτρεπαν στους χρήστες να παρακολουθήσουν ένα βίντεο ακόμα και αν χρησιμοποιούν άλλη εφαρμογή. Τώρα, αυτό γίνεται σε όλα τα smartphones και tablets που χρησιμοποιούν τη τελευταία έκδοση του Android.
Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα οποιοδήποτε βίντεο (π.χ. στο YouTube ή το βίντεο τσατ) σε ένα ένα μικρό παράθυρο, ενώ μιλάτε με τους φίλους σας στο Messenger.
Μπορεί στα μικρά κινητά να μην είναι τόσο χρήσιμο, αλλά όσοι έχουν phablet ή tablet θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα αυτό το χαρακτηριστικό.
4. Ακόμα καλύτερες ειδοποιήσεις
Σε κάθε νέα έκδοση του Android, η Google βελτιώνει το σύστημα ειδοποιήσεων, και το Android Oreo δεν αποτελεί εξαίρεση. Εκτός από το ανανεωμένο κέντρο ειδοποιήσεων, οι χρήστες θα παρατηρήσουν και ένα νέο σύστημα ειδοποιήσεων.
Από το Android 8.0, όσες εφαρμογές εμφανίζουν μία νέα ειδοποίηση, θα υπάρχει και μια τελίτσα στο εικονίδιό τους για να ενημερώνουν τον χρήστη. Όταν αυτός πατήσει παρατεταμένα το εικονίδιο της εφαρμογής θα μπορεί να δει την ειδοποίηση, καθώς και συντομεύσεις για διάφορες ενέργειες σχετικά με αυτή την εφαρμογή (π.χ. σε εφαρμογή σημειώσεων θα εμφανίζεται συντόμευση για τη δημιουργία νέας σημείωσης πάνω από την ειδοποίηση, και στο Gmail θα υπάρχει κουμπί για σύνθεση νέου email).
Όπως και με το σύστημα ειδοποιήσεων, η Google κάνει συνεχώς βελτιώσεις στο παρασκήνιο για να τρέχει το Android πιο γρήγορα. Το Oreo θα είναι η ταχύτερη έκδοση του Android μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τη Google, το Android Oreo θα μπορεί να ανοίγει τις εφαρμογές δύο φορές πιο γρήγορα σε σχέση με το Android Nougat, βελτιώνοντας έτσι την εμπειρία χρήσης.
Ελπίζουμε ότι αυτό θα βελτιώσει τις επιδόσεις των φθηνότερων συσκευών, δίνοντάς τους επιπλέον ζωή.
6. Περισσότερη ώρα χρήσης
Το μοναδικό πράγμα που θα ικανοποιήσει όλους τους χρήστες του Android: μια δωρεάν αναβάθμιση λογισμικού που θα βελτιώσει την αυτονομία της συσκευής τους.
Η Google λέει ότι το Android Oreo έγινε πιο έξυπνο και τώρα γνωρίζει καλύτερα ποιες εφαρμογές πρέπει να αφήσει να τρέξουν στο παρασκήνιο, μειώνοντας τη κατανάλωση ενέργειας και πόρων, και δίνοντας στον χρήστη περισσότερη ενέργεια για αυτά που κάνει.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτό θα διαφέρει από συσκευή σε συσκευή, αναλόγως τις εφαρμογές που έχετε, τη κατάσταση της μπαταρίας σας και το λογισμικό του κατασκευαστή — μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι κατασκευαστές κινητών μπορεί κατά λάθος να κυκλοφορήσουν μια προβληματική έκδοση που μειώνει την αυτονομία της συσκευής.
Τα πρώτα emoji κυκλοφόρησαν στα γιαπωνέζικα κινητά στα τέλη του ’90, όμως τα τελευταία χρόνια κατάφεραν να εδραιωθούν για την επικοινωνία μας. Για αυτό η Google επανασχεδίασε από την αρχή όλα τα emoji και πρόσθεσε 60 νέες φατσούλες. Πλέον μοιάζουν περισσότερο με του iPhone, παρά με τα παλιά του Android.
8. Κινούμενα εικονίδια εφαρμογών
Τα εικονίδια στο Oreo παίρνουν ζωή. Εκτός από τις ειδοποιήσεις και τις συντομεύσεις που είδαμε πριν, τώρα έχουν και τη δυνατότητα να κουνιούνται όταν αλληλεπιδρά ο χρήστης με αυτά. Σίγουρα δεν θα αλλάξουν κάτι, αλλά είναι μια ωραία πινελιά και ανυπομονούμε να δούμε τι θα κάνουν οι προγραμματιστές με αυτή τη δυνατότητα.
Όλα στις μέρες μας είναι «έξυπνα.» Γιατί όχι και η αντιγραφή;
Χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση, η Google βελτίωσε το σύστημα για την αντιγραφή-επικόλληση κειμένου. Πλέον όταν επιλέγετε κείμενο για αντιγραφή, το σύστημα θα σκάναρει το περιεχόμενό του και θα προτείνει διάφορες ενέργειες.
Για παράδειγμα, άμα διαλέγετε έναν αριθμό το Android Oreo θα εμφανίσει μια συντόμευση για μετάβαση στην εφαρμογή τηλεφώνου, άμα επιλέξετε ένα email θα εμφανίσει το Gmail, και άμα επιλέξετε μια διεύθυνση θα εμφανίσει το Google Maps.
Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πόσο καλά θα δουλεύει αυτό στην Ελλάδα.
10. Βρείτε το κρυμμένο O…ctopus
Αν δεν το γνωρίζετε, η Google κρύβει ένα παιχνιδάκι σε κάθε έκδοση του Android (το λεγόμενο Easter Egg). Στο Android Oreo κρύβεται ένα χταπόδι.
Για να το βρείτε, πηγαίνετε Ρυθμίσεις > Σύστημα > Σχετικά με το Τηλέφωνο και πατάτε συνεχόμενα στο Έκδοση Android. Μόλις σας εμφανιστεί το λογότυπο του Android O πατάτε μερικές φορές στην οθόνη, και έπειτα πατάτε παρατεταμένα. Έτσι θα εμφανίσετε το Easter Egg.
Το συγκεκριμένο Easter Egg δεν είναι ένα πραγματικό παιχνίδι (όπως ο κλώνος του Flappy Bird στο Marshmallow), αλλά παραμένει διασκεδαστικό.