Η Google αποκάλυψε την νέα έκδοση του Android, το Android Q, στο συνέδριο προγραμματιστών I/O 2019 στην Καλιφόρνια. Η 10η μεγάλη αναβάθμιση του Android φέρνει καινούργια χαρακτηριστικά όπως βελτιωμένο σύστημα χειρονομιών και περισσότερες επιλογές ασφαλείας. Οι περισσότερες αλλαγές έχουν να κάνουν με τον τρόπο χρήσης του κινητού, και όχι με την εμφάνιση.
Πότε μπορώ να το πάρω;
Η Google κυκλοφόρησε την τρίτη δημόσια δοκιμαστική έκδοση του Android Q, επομένως άμα έχετε ένα Google Pixel κινητό μπορείτε να το κατεβάσετε. Επαναλαμβάνουμε ότι είναι δοκιμαστική-beta έκδοση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει να την εγκαταστήσετε στο κύριο ή το μοναδικό κινητό σας.
Θα κυκλοφορήσουν άλλες τρεις δοκιμαστικές εκδόσεις μέσα στο καλοκαίρι, πριν την επίσημη.
Οι δοκιμαστικές εκδόσεις του Android Q υποστηρίζονται επίσημα από 21 κινητά τρίτων κατασκευαστών, όπως των Huawei, OnePlus, LG, Nokia και Xiaomi. Για να δείτε αν έχετε κάποιο συμβατό μοντέλο μπορείτε να ανατρέξετε στην σελίδα υποστήριξης της Google.
Πότε θα κυκλοφορήσει η τελική έκδοση;
Η Google προβλέπει ότι η τελική και επίσημη έκδοση του Android 10 Q θα κυκλοφορήσει μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2019. Συνήθως αυτό σημαίνει τον Αύγουστο. Εκείνη την περίοδο θα αναβαθμιστούν όσοι έχουν κινητό Google Pixel και αργότερα όλοι οι υπόλοιποι αναλόγως το πλάνο των κατασκευαστών. Για παράδειγμα, η Huawei υπόσχεται να κυκλοφορήσει το Q αμέσως μετά το λανσάρισμα του update στα Pixel, ενώ η HTC που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα το update στο Android 9 στις ναυαρχίδες της λογικά θα το προσφέρει τελευταία.
Πως θα ονομάζεται;
Η ονομασία του λειτουργικού συστήματος θα είναι “Android 10 Q-κάτι”. Η Google χρησιμοποιεί ονόματα γλυκών για τις ονομασίες του Android (όπως Pie, Oreo, Marshmallow και Kit Kat) όμως φέτος δεν έχουμε ιδέα τι μπορεί να διαλέξει επειδή υπάρχουν ελάχιστα γλυκά που ξεκινούν από Q στα αγγλικά. Μήπως Quince Jelly (κυδώνι);
Πόσο θα κοστίζει;
Όλες οι αναβαθμίσεις του Android είναι πάντα δωρεάν. Αν κάποιος σας ζητήσει λεφτά για την αναβάθμιση, είναι μάλλον απατεώνας.
Νέες τεχνολογίες
Με την άφιξη των foldable κινητών και των δικτύων 5G, όπως ήταν φυσικό η Google αποφάσισε να φέρει την επίσημη υποστήριξής τους στο Android. Με το Q θα υπάρχει επίσημη υποστήριξη για foldables έτσι ώστε όταν ο χρήστης ανοίγει την οθόνη οι εφαρμογές να προσαρμόζονται αυτόματα στο μεγαλύτερο μέγεθος. Για το 5G θα δοθούν εργαλεία στους προγραμματιστές έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν τις μεγαλύτερες ταχύτητες για το gaming, την επαυξημένη πραγματικότητα κτλ.
Βελτιωμένο σύστημα πλοήγησης με χειρονομίες
Το Android 9 Pie εισήγαγε ένα σύστημα πλοήγησης με χειρονομίες που δεν άρεσε στον κόσμο. Φέτος η Google αποφάσισε να αντιγράψει εντελώς την Apple και εισήγαγε με το Android Q ένα σύστημα πλοήγησης ολόιδιο με των iPhone X/XS/XR. Στο κάτω μέρος της οθόνης υπάρχει μια μπάρα την οποία πρέπει να σύρουμε προς τα πάνω για να επιστρέψουμε στην αρχική οθόνη, ενώ άμα θέλουμε να ανοίξουμε το μενού πρόσφατων εφαρμογών απλά σέρνουμε την μπάρα προς τα πάνω και περιμένουμε για λίγο. Αν σύρουμε προς τα πάνω και αριστερά ή δεξιά ανοίγει η προηγούμενη εφαρμογή που χρησιμοποιήσαμε, ενώ άμα σύρουμε από τα πλάγια της οθόνης πηγαίνει πίσω, όπως στα Huawei και Honor κινητά.
Έξυπνες απαντήσεις σε περισσότερες εφαρμογές
Οι έξυπνες απαντήσεις είναι διαθέσιμες για έναν μικρό αριθμό εφαρμογών, κυρίως της Google, όπως το Gmail και τα Μηνύματα. Με το Android Q οι έξυπνες απαντήσεις θα δουλεύουν για περισσότερες εφαρμογές και χάρη στη μηχανική μάθηση των συσκευών θα εμφανίζονται προτάσεις για απαντήσεις που μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Το σύστημα θα μπορεί επίσης να καταλάβει ποιες ειδοποιήσεις είναι σημαντικές και ποιες ασήμαντες.
Νέο χαρακτηριστικό του Android Q: Σκοτεινή λειτουργία
Οι λειτουργίες νύχτας ή σκοτεινές λειτουργίες είναι στη μόδα πλέον, και για καλό λόγο. Το Android Q εισάγει επίσημα ένα σύστημα σκοτεινής λειτουργίας (dark mode) που δουλεύει είτε όλη την ώρα είτε το βράδυ, αναλόγως πως θα το ρυθμίσετε.
Η σκοτεινή λειτουργία θα μπορεί να ενεργοποιηθεί και σε εφαρμογές που δεν την υποστηρίζουν επίσημα.
Tip: Άμα έχετε κινητό με OLED οθόνη ενεργοποιήστε το dark mode για εξοικονόμηση μπαταρίας.
Γρηγορότερες αναβαθμίσεις ενώ χρησιμοποιείτε το κινητό
Με το Android Q οι ενημερώσεις του κινητού αλλάζουν ριζικά. Χάρη στο νέο Project Mainline της Google οι ενημερώσεις ασφαλείας, τις οποίες κυκλοφορεί η Google σχεδόν κάθε μήνα και μερικοί κατασκευαστές αγνοούν, πλέον θα διαδίδονται μέσω του Play Store και θα εγκαθιστώνται στο παρασκήνιο ενώ χρησιμοποιείτε το κινητό.
Μέχρι σήμερα αυτές τις ενημερώσεις τις πρόσφεραν οι κατασκευαστές μέσω ενημέρωσης κινητού και έπρεπε να τις εγκαταστήσετε σαν οποιοδήποτε άλλο update του Android. Με τη νέα μέθοδο το κινητό σας θα μένει ασφαλές χωρίς να το καταλάβετε αφού τις περισσότερες φορές δεν θα απαιτείται καν επανεκκίνηση του κινητού.
Επιπρόσθετα, υπάρχουν νέα εργαλεία για προγραμματιστές (in-app updates API) που θα επιτρέπουν να ενημερώνουν τις εφαρμογές τους ενώ τις χρησιμοποιείτε.
Ο θάνατος του Android Beam
Το Android Beam, ένα σύστημα για να στέλνετε αρχεία μεταξύ κινητών μέσω NFC, θα αφαιρεθεί από την 10η έκδοση του Android. Επίσημα τουλάχιστον, το NFC στα Android smartphones θα χρησιμεύει μόνο για ένα πράγμα: ανέπαφες πληρωμές.
Βελτιωμένη ασφάλεια
Η Google μίλησε πολύ για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων στο I/O και παρουσίασε κάποιες αλλαγές στο Android που θα επιστρέψουν στους χρήστες να αποκτήσουν περισσότερο έλεγχο στις άδειες των εφαρμογών και την πρόσβαση που έχουν σε διάφορα μέρη του κινητού.
Η πρώτη σημαντική αλλαγή είναι η υιοθέτηση ενός χαρακτηριστικού του iOS για τις υπηρεσίες τοποθεσίας. Με το Android Q οι χρήστες θα μπορούν να επιλέξουν επιτέλους αν θέλουν η εφαρμογή να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες τοποθεσίας μόνο όταν την χρησιμοποιεί, και όχι όταν τρέχει στο παρασκήνιο. Μέχρι τώρα η μόνη επιλογή που είχε ο χρήστης ήταν να δώσει άδεια στην εφαρμογή να βλέπει την τοποθεσία όλη την ώρα ή καθόλου.
Με το scoped storage οι χρήστες θα μπορούν να ελέγχουν ποια αρχεία μπορούν να προσπελάσουν οι εφαρμογές τους. Επίσης οι εφαρμογές θα μπλοκάρονται όταν προσπαθούν να διαβάσουν την οθόνη ενώ είναι στο παρασκήνιο, κάτι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κακόβουλες εφαρμογές για να κλέψουν κωδικούς και δεδομένα. Η πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα του κινητού σας, όπως τα μοναδικά αναγνωριστικά συσκευών (UDI), θα είναι επίσης περιορισμένη. Τέλος, θα μπορείτε να απενεργοποιήσετε τους αισθητήρες του κινητού σας εάν δεν τους χρησιμοποιείτε και θα μπορείτε να έχετε ανώνυμη πρόσβαση (incognito mode) σε διάφορες εφαρμογές, όπως στο Google Maps.
Ακόμη, η Google ενσωματώνει ακόμα περισσότερα χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης στα κινητά, και έτσι για παράδειγμα η ανάλυση της φωνής θα γίνεται στο κινητό και δεν θα χρειάζεται να σταλεί στους servers της Google. Αυτό βελτιώνει την ασφάλεια και φυσικά κάνει τα πράγματα να τρέχουν πιο γρήγορα.
Ζωντανοί υπότιτλοι – Live captions
Οι ζωντανοί υπότιτλοι χρησιμοποιούν το προαναφερόμενο χαρακτηριστικό (on-device AI) για να υποτιτλίζει τον ήχο σε προγραμματικό χρόνο χωρίς την ανάγκη για πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Θα δουλεύει σε ήχους ή βίντεο που βλέπετε, ακόμα και στις δικές σας ηχογραφήσεις.
Η Google σχεδίασε αυτό το χαρακτηριστικό για όσους έχουν προβλήματα ακοής, αλλά φυσικά θα είναι πολύ χρήσιμο και για εμάς στην Ελλάδα που βλέπουμε βίντεο στα αγγλικά. Είναι επίσης χρήσιμο για όταν βλέπουμε βίντεο χωρίς ήχο.
Focus mode
Το Android Pie εισήγαγε το Digital Wellbeing για την καταπολέμηση του “εθισμού” στα κινητά. Με το Q επεκτείνονται οι δυνατότητές του. Συγκεκριμένα η Google ανακοίνωσε το focus mode στο οποίο μπορείτε να μπλοκάρετε τις ειδοποιήσεις ενοχλητικών παιχνιδιών (όπως από εκείνο το παιχνίδι που σας ενημερώνει ότι ο στρατός σας είναι έτοιμος για επίθεση) έτσι ώστε να μπορείτε να συγκεντρωθείτε στην δουλειά σας χωρίς να χάνετε τις ειδοποιήσεις για τα σημαντικότερα θέματα (π.χ. κάποιο email).
Γονικοί έλεγχοι
Οι γονικοί έλεγχοι έχουν αναβαθμιστεί στο Android Q και πλέον είναι πιο εύκολοι στην διαχείριση.
Ένα νέο χαρακτηριστικό για το γονικούς ελέγχους είναι το Family Link που θα βρίσκεται στις ρυθμίσεις του κινητού. Οι γονείς θα μπορούν να ρυθμίσουν το νέο κινητό του παιδιού τους, να συνδέουν τον λογαριασμό τους και να ρυθμίσουν διάφορες γονικές ρυθμίσεις (όπως τον χρόνο που μπορούν να το χρησιμοποιούν και πόσες εφαρμογές μπορούν να κατεβάσουν) ή να δουν τα στατιστικά χρήσης του παιδιού τους.
Διαβάστε επίσης: Το Google Pixel 3a προσφέρει μια κορυφαία κάμερα σε ένα προσιτό πακέτο