Αλήθεια, θυμάται κανείς τις παλιές καλές οθόνες CRT (Cathode Ray Tube) με το μπεζ χρώμα και το ογκώδες μέγεθος; Με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και την παρουσίαση νέων καινοτομιών σχεδόν σε μηνιαία βάση, ξεχνάμε πόσο πολύ έχουμε προχωρήσει από τότε που οι πρώτες οθόνες έκαναν την εμφάνισή τους. Έκτοτε, η αγορά των οθονών αναπτύσσει και καινοτομεί συνεχώς τα προϊόντα της για να ταιριάζουν καλύτερα στις διαφορετικές ανάγκες και τον τρόπο ζωής των χρηστών, είτε με βελτιώσεις στο σχεδιασμό είτε με νέες τεχνολογίες που μεταξύ άλλων προσφέρουν ευκρινέστερες αναλύσεις από ποτέ. Αλλά μεταξύ των αναλύσεων 4Κ και των κυρτών οθονών, ποιος θυμάται ακόμα πώς φτάσαμε ως εδώ;
Πρωτοποριακές για την εποχή τους: 4:3 οθόνες CRT
Εάν πρότειναν σε κάποιον τη δεκαετία του 1990 να δοκιμάσει το στήσιμο δύο οθονών, θα έπρεπε να έχει σίγουρα ένα μεγάλο και γερό γραφείο. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι πιο συνηθισμένες οθόνες ήταν οι CRT, γνωστές για τη βαριά κατασκευή και μάλλον αδιάφορη εμφάνισή τους. Προς μεγάλη έκπληξη πολλών, η πρώτη CRT οθόνη χρονολογείται ήδη από το 1897 και αναπτύχθηκε από τον Γερμανό φυσικό Karl Ferdinand Braun. Ούτε ο ίδιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η ογκώδης εφεύρεσή του, θα αποτελούσε ορόσημο σε μια εξέλιξη που προσφάτως οδήγησε στη δημιουργία οθονών με πάχος λιγότερο από 1 εκ., όπως το μοντέλο AOC PDS241 με περίγραμμα 5,2 χιλιοστά. Σε αντίθεση με τις σημερινές λεπτές οθόνες, τα μοντέλα CRT καταλάμβαναν εύκολα σχεδόν όλη την επιφάνεια ενός γραφείου. Η οθόνη AOC CT720G για παράδειγμα, ένα CRT μοντέλο που κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1990, είχε πάχος 41,9 εκ. για να χωρέσει στο εσωτερικό του τους χρωματιστούς σωλήνες καθοδικών ακτινών, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για τη δημιουργία εικόνας σε φωσφορίζουσα οθόνη.
Το πάχος δεν είναι το μόνο στοιχείο που διαχωρίζει αυτές τις οθόνες από τις πιο σύγχρονες, καθώς διέθεταν σχήμα 4:3 και είχαν συνήθως ένα βαρετό μπεζ χρώμα. Παρόλα αυτά, οι οθόνες CRT κυριάρχησαν στην αγορά των οθονών μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Μόνο τότε οι οθόνες LCD έγιναν πιο προσιτές και δημοφιλείς στη μαζική αγορά.
Μια νέα εποχή: οθόνες LCD
Αν και οι οθόνες LCD έγιναν πολύ δημοφιλείς στην αρχή της χιλιετίας, η πρώτη LCD οθόνη είχε δει το φως της ημέρας ήδη από το 1972. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα LCD μοντέλα ήταν πολύ ακριβά για την παραγωγή και την αγορά, με αποτέλεσμα τα CRT να κυριαρχήσουν για περισσότερο από μισό αιώνα. Με το πέρασμα των χρόνων, η αγορά άλλαξε. Όχι μόνο τα ενεργειακά πρότυπα έγιναν αυστηρότερα, αλλά η επιθυμία των ανθρώπων για καλύτερα σχέδια και νέες τεχνολογίες απαιτούσαν μεγαλύτερα, λεπτότερα και πιο κομψά μοντέλα. Κατασκευασμένες από στρώματα φίλτρων γυαλιού και υγρού κρυστάλλου, οι οθόνες LCD δεν χρειάζονταν πλέον τους ίδιους ογκώδης καθοδικούς σωλήνες για να λειτουργήσουν, επιτρέποντας στους κατασκευαστές να αναπτύξουν μοντέλα που ταίριαζαν στις αναπτυσσόμενες ανάγκες της αγοράς. Ξαφνικά, κατέστη δυνατή η κατασκευή οθονών με ευκρινέστερες εικόνες και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας από ποτέ. Πειραματίστηκαν με νέους σχεδιασμούς που δεν έδειχναν μόνο καλά, αλλά ήταν και πιο εργονομικοί και φιλικοί για τους χρήστες τους. Οι προσαρμογές της θέσης οθόνης έγιναν πιο εύκολα διαθέσιμες, επιτρέποντας για παράδειγμα στους χρήστες να δώσουν κλίση στην οθόνη, μια εξέλιξη που ακόμη σήμερα βελτιώνει σημαντικά την εμπειρία του χρήστη. Με την εξαφάνιση των CRT, των οποίων οι ακτίνες καθόδου για καιρό δημιούργησαν το φόβο ότι εκπέμπουν μικρές ποσότητες ακτινοβολίας ακτινών Χ, μειώθηκαν και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που έχει η μακροχρόνια χρήση των οθονών στην υγεία.
Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ο σχεδιασμός των οθονών είχε αλλάξει τόσο πολύ ώστε η εποχή των ογκωδών CRT φαίνονταν ξεχασμένη. Το 2008, η AOC για παράδειγμα κυκλοφόρησε την Angelo, βραβευμένη με Red Dot Design Award, μια 16:9 LCD οθόνη με πλήκτρα αφής και ρυθμιζόμενη βάση 3 τρόπων.
Πολλά σχέδια ακολούθησαν, όπως το βραβευμένο με iF Product Design Award μοντέλο AOC Razor, με το αναδιπλούμενο στήριγμα για εύκολη τοποθέτηση σε τοίχο, ή τη βραβευμένη με iF Award σειρά AOC 57 με το ιδιαίτερο λεπτό πλαίσιο και την αποσπώμενη βάση. Τέτοιου είδους μοντέλα δε σηματοδότησαν μόνο την αρχή της σημερινής κούρσας αγώνα για νέα σχέδια και καινοτομία, αλλά και για την αύξηση της προσαρμογής.
Το παρόν: ευρύτερες, λεπτότερες, γρηγορότερες οθόνες για κάθε τρόπο ζωής
Πώς άλλαξε ο σχεδιασμός των οθονών; Όπως και με τόσα πολλά προϊόντα, οι ανάγκες και οι επιθυμίες των πελατών έχουν γίνει πιο συγκεκριμένες από ποτέ. Είτε πρόκειται για επαγγελματίες χρήστες, ανταγωνιστικούς gamers, επαγγελματίες γραφίστες ή απλούς οικιακούς χρήστες – δημιουργήθηκαν πολλές και διαφορετικές εξειδικευμένες αγορές που απαιτούν από τους κατασκευαστές να αναπτύξουν προσαρμοσμένα σχέδια και τεχνολογίες για να καλύψουν τις διαφορετικές ανάγκες και τον τρόπο ζωής τους. Ο σύγχρονος σχεδιασμός οθονών απευθύνονται οπτικά και λειτουργικά σε διαφορετικές ομάδες πελατών, οι οποίες συχνά έχουν τελείως διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες. Ενώ οι γραφίστες πιθανώς να αναζητούν εικόνα υψηλής ποιότητας και εργονομικά χαρακτηριστικά, οι σύγχρονοι επαγγελματίες μπορεί να εκτιμήσουν περισσότερο τις πιο κομψές και λειτουργικές οθόνες που τους επιτρέπουν όχι μόνο να εργάζονται αποτελεσματικά, αλλά και να φαίνονται όμορφα πάνω στο γραφείο. Ως αποτέλεσμα, ο πρωτοποριακός σχεδιασμός όπως αυτός της AOC PDS241 και της PDS271, που σχεδιάστηκαν από το διάσημο Studio F. A. Porsche, έχει γίνει ελκυστικός στους χρήστες. Η μοναδική αρθρωτή κατασκευή που διαχωρίζει τις συνδέσεις εσόδου/εξόδου από την οθόνη, επιτρέπει το εξαιρετικά λεπτό προφίλ των 5,2 χιλ., που είναι πιο λεπτό και από τα σύγχρονα smartphones. Τα καλώδια της τροφοδοσίας και της οθόνης περνάνε μέσα από την ασύμμετρη βάση, προσφέροντας μια ιδιαίτερα καθαρή και λεία εμφάνιση.
Οι σύγχρονες οθόνες είναι λεπτότερες και γρηγορότερες ενώ προσφέρουν μεγαλύτερα μεγέθη. Λόγω της συνεχώς αυξανόμενης δημοτικότητας των esports και του ανταγωνιστικού gaming, πολλοί χρήστες απαιτούν οθόνες που τους προσφέρουν όχι απλώς μικρότερους χρόνους απόκρισης και υψηλότερους ρυθμούς ανανέωσης, αλλά και σχεδιασμό για μια απόλυτα εντυπωσιακή εμπειρία gaming. Οι κυρτές οθόνες, οι οποίες πρωτοεμφανίστηκαν στον τομέα της τηλεόρασης το 1952, έχουν πλέον γίνει περιζήτητες στην αγορά από τις κοινότητες του gaming. Με format 21:9, ακτίνα καμπυλότητας 2.000 χιλ., χρόνο απόκρισης 4 ms, ρυθμό ανανέωσης στα 200 Hz και υποστήριξη Adaptive-Sync, το μοντέλο AOC AGON AG352QCX αποτελεί παράδειγμα αυτής της εξέλιξης. Οι δυνατότητες εργονομικής προσαρμογής έχουν προχωρήσει πολύ. Οι οθόνες CRT του παρελθόντος σπάνια ξεπερνούσαν τις βασικές λειτουργίες περιστροφής, ενώ πολλές από τις σημερινές οθόνες μπορούν να γέρνουν, να περιστρέφονται ή να προσαρμόζουν το ύψος. Η AG352QCX για παράδειγμα, επιτρέπει στους gamers να διατηρούν μια υγιή στάση σώματος ενώ παίζουν, χάρη στις επιλογές προσαρμογής ύψους, κλίσης και περιστροφής. Ακόμα και σε περιβάλλον γραφείου, οι επαγγελματικές οθόνες δε χρειάζεται πλέον να φαίνονται ογκώδεις και βαρετές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η AOC για παράδειγμα, ανανεώνει τη σειρά Pro Line με το σχεδιασμό των 3-πλευρών χωρίς πλαίσιο. Οι οθόνες της σειράς 90 επιτρέπουν στους χρήστες να εστιάζουν αποκλειστικά στο περιεχόμενο της οθόνης και να χρησιμοποιούν πολλαπλές οθόνες τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη, με διακριτικές ενώσεις.
Αυτά είναι μερικά παραδείγματα από τις σημερινές οθόνες ηλεκτρονικού υπολογιστή που δεν αποτελούν μόνο βασικό εξοπλισμό γραφείου, αλλά προσαρμοσμένες συσκευές που συνδυάζουν το στιλ με την άνετη λειτουργικότητα ώστε να ταιριάζουν στις ανάγκες του συνεχώς μεταβαλλόμενου τρόπου ζωής των καταναλωτών.
Ανασκόπηση: Τα προϊόντα AOC που αναφέρθηκαν
AOC PDS241 & PDS271
Οθόνες 16:9 IPS σε δύο μεγέθη; το μοντέλο 24″ PDS241 και το μοντέλο 27″ PDS271, με ανάλυση Full HD 1920 x 1080 και ιδιαίτερα λεπτό σχεδιασμό με 3 πλευρές χωρίς πλαίσιο. Η μοναδική ασύμμετρη βάση κρύβει εσωτερικά τα καλώδια της τροφοδοσίας και της οθόνης, τα οποία είναι τοποθετημένα χωριστά σε ένα εξωτερικό αρθρωτό κουτί. Με εξαιρετική ποιότητα εικόνας, ευρεία χρωματική γκάμα, ευρείες γωνίες θέασης και χαρακτηριστικά όπως η τεχνολογία Flicker-Free, η οθόνη συναντά τις ανάγκες των οικιακών και των επαγγελματιών χρηστών.
AOC AGON AG352QCX
Η κυρτή οθόνη των 35″ (21:9) διαθέτει VA πάνελ, ανάλυση Wide Full HD στα 2560 × 1080 pixels, 4 ms χρόνο απόκρισης, ρυθμό ανανέωσης στα 200 Hz και υποστήριξη Adaptive-Sync. Με ακτίνα καμπυλότητας 2000 χιλ. είναι πιο καμπύλη από άλλες συμβατικές κυρτές οθόνες, προσφέροντας ένα απίστευτα υψηλό επίπεδο βύθισης στους gamers και στους multi-tasking χρήστες.
AOC I2490PXQU και I2790VQ: Από την επερχόμενη σειρά 90
Οθόνες 24″ και 27″ με κομψό αλλά απλό σχεδιασμό, με 3 πλευρές χωρίς πλαίσιο και γυαλιστερό φινίρισμα, εξοπλισμένες με τελευταίας τεχνολογίας IPS πάνελ και ανάλυση Full HD. Διαθέτουν πολλαπλές εισόδους και χαρακτηριστικά όπως η τεχνολογία Flicker-Free και η λειτουργία Low Blue Light. Ανήκουν στη σειρά 90 που θα είναι διαθέσιμη αυτό το καλοκαίρι.