Δεν είναι μυστικό ότι η Apple προσπαθεί να κρατάει τα πάντα κρυφά από το κοινό έως ότου τα ανακοινώσει, και παρ’ όλα αυτά, οι διαρροές για τα προϊόντα της είναι συχνές. Ο Tim Cook αποφάσισε να διπλασιάσει την ασφάλεια της εταιρίας του το 2012, και μια νέα αναφορά αποκαλύπτει ότι η Apple βλέπει αποτέλεσμα. Οι σχετικές αποκαλύψεις έγιναν σε μια εσωτερική ενημέρωση στην Apple νωρίτερα αυτόν τον μήνα, και η ειρωνεία είναι ότι ενώ η ενημέρωση έπρεπε να παραμείνει μυστική, διέρρευσε.
«Stopping Leakers – Keeping Confidential at Apple» είναι ο τίτλος της ενημέρωσης και διέρρευσε από ένα blog που ονομάζεται The Outline. Είναι μια παρουσίαση μίας ώρας στην οποία μέλη της ομάδας Global Security της Apple εξηγούν πως δουλεύουν σε όλο τον κόσμο για να αποτρέπουν τις διαρροές τόσο από το campus της εταιρίας όσο και από τα εργοστάσια παραγωγής.
Οι άνθρωποι που δουλεύουν στην ομάδα Global Security έχουν “βαρύ” βιογραφικό σε ανάλογες θέσεις. Για παράδειγμα, επικεφαλής της ομάδας για πάνω από έξι χρόνια είναι ο David Rice ο οποίος είχε δουλέψει για τέσσερα χρόνια σαν αναλυτής δικτύων (Global Network Vulnerability Analyst) στην NSA. Πριν από αυτό ήταν ειδικός κρυπταναλυτής στο ναυτικό των ΗΠΑ.
Άλλα μέλη της ομάδας Global Security είχαν δουλέψει στο FBI, στην Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ και στον στρατό των ΗΠΑ. Αυτοί οι “anti-leakers” δουλεύουν συνεχώς έτσι ώστε ακυκλοφόρητες συσκευές της Apple να μην βγαίνουν στις ειδήσεις. Η Apple βάζει ακόμα και υπάλληλους ασφαλείας στις ομάδες που πρέπει να διατηρήσουν τη μυστικότητα, και έχει δικά της μέτρα για να σταματάει τις διαρροές που μπορεί να συμβούν μεταξύ των μελών που δουλεύουν σε μυστικά προγράμματα και των μελών που δεν έχουν άδεια.
Η αναφορά αποκαλύπτει ότι η ομάδα ασφαλείας βρήκε προβλήματα στα εργοστάσια και ανακάλυψε leakers στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας.
Στη Κίνα, για παράδειγμα, η Apple τοποθέτησε μηχανισμούς για τον έλεγχο των πραγμάτων των υπαλλήλων που θυμίζει τον αντίστοιχο μηχανισμό που έχουν τα αεροδρόμια. Ο Rice ανέφερε στην ενημέρωση ότι ελέγχουν 40 εργοστάσια στη Κίνα και πραγματοποιούν 2,7 εκατομμύρια ελέγχους κάθε μέρα.
Ο Rice αποκαλύπτει επίσης ότι οι υπάλληλοι “λαδώνονται” για να περνούν λαθραία μέρη των συσκευών έξω από τα εργοστάσια Αυτά τα κομμάτια γρήγορα εμφανίζονται στις ειδήσεις επειδή πωλούνται στην μαύρη αγορά. Το 2013, η Apple έπρεπε να αγοράσει 30,000 καπάκια του iPhone 5c για να αποτρέψει την διαρροή τους. Το 2014 διέρρευσαν “μόνο” 387 καπάκια, ενώ το 2015 ο αριθμός έπεσε στα 57 (εκ των οποίων τα 50 κλάπηκαν λίγες ώρες πριν ανακοινωθούν τα κινητά). Το 2016 η εταιρία έφτιαξε 65 εκατομμύρια σώματα για iPhone και μόνο 4 κλάπηκαν.
Το κόστος για μια διαρροή από εργοστάσιο αγγίζει και τον μισθό που παίρνει ο υπάλληλος τον χρόνο.
Διαβάστε επίσης: Με αυτό τον τρόπο αποτρέπει τις διαρροές η Apple των iPhone
Στην ενημέρωση, έγινε επίσης γνωστό ότι δύο υπάλληλοι της Apple που δούλευαν στα κεντρικά γραφεία, πιάστηκαν μέσα στο 2016 για διαρροές. Για να πιάσουν τον πρώτο, η ομάδα ασφαλείας τον παρακολουθούσε για τρία χρόνια. Ένας από αυτούς μιλούσε με δημοσιογράφο μέσω Twitter, ενώ ο άλλος είχε σχέσεις με δημοσιογράφο πριν πιάσει δουλειά στην Αμερικάνικη κατασκευάστρια.
Ο Rice δεν μίλησε όμως για τις τελευταίες διαρροές σχετικά με το iPhone 8 που βγαίνουν σχεδόν κάθε μέρα. Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα ασφαλείας έχει ακόμα δουλειά να κάνει ή ότι οι διαρροές ξεκινάνε από την ίδια την Apple.
Άμα θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα Global Security μπορείτε να διαβάσετε τα άρθρα του The Outline εδώ και εδώ.