Diaspora: Το δοκιμάσαμε και γράφουμε τις εντυπώσεις μας!

Πριν από λίγες μέρες έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες προσκλήσεις ανάμεσα στους Έλληνες χρήστες του διαδικτύου για το γνωστό πλέον social network “Diaspora”. Είχαμε, λοιπόν, την ευκαιρία, να δούμε από πρώτο χέρι πως είναι αυτή η νέα υπηρεσία και σας την παρουσιάζουμε εδώ!

Καταρχάς, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το Diaspora είναι ακόμη σε δοκιμαστική φάση (beta alpha), και πολλές βασικές δυνατότητες, που θα ενσωματωθούν στην τελική έκδοση, λείπουν αυτή την στιγμή.

Τα bugs ακόμα είναι πάρα πολλά, αλλά ο κάθε χρήστης έχει την δυνατότητα να αναφέρει τα bugs που βρίσκει και βεβαίως να κάνει προτάσεις για την βελτίωση του site μέσω της διαδικασίας ανατροφοδότησης (feedback). Επίσης, το site είναι σχετικά αργό.

Από την σχεδιαστική πλευρά, το Diaspora είναι πολύ καλό. Το design του είναι μινιμαλιστικό και ο χρήστης βλέπει μπροστά του μόνο τις πληροφορίες που χρειάζεται. Στην φωτογραφία από κάτω βλέπετε πως είναι η home page του κάθε χρήστη.

Diaspora, Homepage χρήστη

Ενώ εδώ βλέπετε το profile του κάθε χρήστη:

Diaspora, προφίλ χρήστη

Όπως θα παρατηρήσατε δεν υπάρχει τρόπος στο profile του κάθε χρήστη για να γράψετε ένα μήνυμα, το αντίστοιχο Wall του Facebook. Σε video που είχε ανεβάσει η ομάδα του Diaspora το καλοκαίρι φαινόταν όμως να υπάρχει κανονικά το Wall οπότε περιμένουμε να προστεθεί αυτή η νέα δυνατότητα στην επόμενη έκδοση.

Ο τομέας, όμως, που το Diaspora ξεχωρίζει είναι αυτός της ιδιωτικότητας των στοιχείων σας (privacy).

Όπως είχαμε γράψει πριν από μερικούς μήνες εδώ στο xblog.gr: «Φανταστείτε το Diaspora σαν ένα νέο Facebook, αλλά τώρα ο κάθε χρήστης θα έχει τον δικό του server (seed). Εκεί θα μπορεί να ανεβάζει ό,τι θέλει, όπως φωτογραφίες και βίντεο, και μετά ο χρήστης θα είναι αυτός που θα επιλέγει τι θα μοιράζεται με τους υπόλοιπους χρήστες. Έτσι διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα όλων των χρηστών».

Η χρήση των “aspects” είναι αυτό που δίνει στο Diaspora ένα προβάδισμα από τα άλλα social networks. Τα aspects είναι ουσιαστικά ομάδες χρηστών. Όταν προσθέτετε έναν «φίλο» πρέπει να τον εντάξετε σε μια ομάδα, πχ οικογένεια, συνεργάτες κλπ. Μπορείτε να κάνετε όσα aspects θέλετε.

Μετά έχετε την δυνατότητα να γράφετε status updates που θα μπορούν  να τα διαβάζουν οι ομάδες που θέλετε. Έτσι, όταν θέλετε να γράψετε ένα μήνυμα που δεν θέλετε να δουν οι συνεργάτες σας, πολύ απλά στέλνετε το μήνυμα αυτό στις άλλες ομάδες χρηστών.

Εν κατακλείδι, η πρώτη εντύπωση από το Diaspora είναι πολύ ενθαρρυντική.

Το γεγονός ότι προστατεύει την ιδιωτικότητα των χρηστών είναι ένα μεγάλο συν και όλος ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτό θα βοηθήσει ώστε να αποκτήσει σύντομα μια σχετικά μεγάλη βάση χρηστών. Ακόμη υπάρχουν πολλά περιθώρια για βελτίωση και θεωρώ ότι η τελική έκδοση που θα βγει στο κοινό θα έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το Diaspora υποστηρίζει όλους τους browser εκτός από τον Internet Explorer!

Τέλος, έχουμε και πέντε προσκλήσεις για τους πέντε πιο γρήγορους από εσάς που θα αφήσετε σχόλιο σε αυτό το post! Προσοχή να γράψετε σωστά το email σας, αφού σε αυτό το email θα λάβετε την πρόσκληση για να δοκιμάσετε κι εσείς το Diaspora!

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.