Η χρήση των drones σταματάει να είναι για ψυχαγωγία στην Ελλάδα, αφού η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε ριζικές αλλαγές και πρόστιμα για όσους το παρακάνουν.
Η Ελλάδα από το 2017 θα εναρμονίζεται με τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών, σε ότι αφορά την ασφαλή πτήση των “Συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών” ή αλλιώς ΣΜηΕΑ. Σύμφωνα με το νέο κανονισμό της ΥΠΑ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 30η Σεπτεμβρίου, οι κάτοχοι σύγχρονων drones με μάζα κατά την απογείωση (ΜΤΟΜ) κάτω από 25 κιλά που επιχειρούν πτήσεις εμβέλειας πέρα των 50 μέτρων είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν στο μητρώο της ΥΠΑ που θα δημιουργηθεί για αυτόν τον σκοπό.
Οι κάτοχοι ΣΜηΕΑ θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά, μέσα από τον ιστότοπο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Ακόμη, μαζί με την αίτηση θα πρέπει να υποβάλλεται και σχέδιο πτήσης μέσω ειδικής εφαρμογής.
Τα drones δεν θα πρέπει να υψώνονται 120 μέτρα πάνω από την Γη και η απόστασή τους από τον χειριστή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 500 μέτρα. Όσοι ξεπεράσουν αυτούς τους περιορισμούς θα κινδυνεύουν με πρόστιμο το οποίο θα ξεκινάει από τα €500 και μπορεί να φτάσει τα €250,000 ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, τη λειτουργία, την εκμετάλλευση, τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας και την ασφάλεια της πτήσης.
Οι κάτοχοι drones που τα χρησιμοποιούν για επαγγελματική χρήση θα πρέπει να κάνουν ασφάλιση για ζημιές έναντι τρίτων, υλικών ζημιών και για σωματικές βλάβες. Οι υπόλοιποι χρήστες σε περίπτωση ατυχήματος θα έχουν την αστική ευθύνη για τυχόν ζημιές που θα προκληθούν από την πτήση.
Η Υπηρεσία δήλωσε επίσης ότι η πτήση ΣΜηΕΑ επιτρέπεται κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια για την κυκλοφορία επανδρωμένων αεροσκαφών «με κανόνες πτήσεως διά οργάνων (IFR) ή/και εξ όψεως (VFR), με μέγιστο ύψος τα 400 πόδια επάνω από το έδαφος ή την επιφάνεια της θάλασσας». Οι πτήσεις δεν επιτρέπονται σε απόσταση μικρότερη των 8 χιλιομέτρων από την περίμετρο ενός αεροδρομίου και από τα ίχνη προσγείωσης/απογείωσης από και προς το αεροδρόμιο.
Όσοι έχουν drones με βάρος έως 4 κιλά ή άλλα αερομοντέλα δεν απαιτείται άδεια χειριστή ΣΜηΕΑ