Είναι καλό να σε παίρνει ο ύπνος στη δουλειά;

Μπορεί για τους περισσότερους εργοδότες το να κοιμηθείς στη δουλειά να είναι λόγος απόλυσης, η Google και η Nike όμως ενθαρρύνουν το προσωπικό τους να το κάνει. Μήπως ξέρουν κάτι περισσότερο;

Δεν είναι αστείο αλλά πραγματικότητα. Και οι δύο παραπάνω εταιρείες είναι από τις πρώτες που στα γραφεία τους έχουν δημιουργήσει ειδικούς χώρους για ένα σύντομο μεσημεριανό ύπνο των εργαζομένων τους. Μια τάση που κερδίζει συνέχεια έδαφος τα τελευταία χρόνια ενώ κάποτε αποτελούσε ίσως το απόλυτο ταμπού της εργασιακής συμπεριφοράς.

ΟΚ, για να είμαστε τίμιοι, η εφαρμογή του μέσου δεν προέκυψε από κάποια μαγική ευαισθησία των πολυεθνικών απέναντι στους υπαλλήλους τους. Στις εταιρίες τα πάντα αξιολογούνται με βάση την παραγωγικότητα και το χρήμα. Μόνο που σε αντίθεση με τη φράση “ο χρόνος είναι χρήμα” οι μελέτες απέδειξαν ότι λίγος “χαμένος” χρόνος για ξεκούραση φέρνει πολύ περισσότερο χρήμα εφ’ όσον η κούραση προκαλεί μειωμένη παραγωγικότητα που με τη σειρά της μεταφράζεται σε απώλεια ύψους 18 δισεκατομμυρίων το χρόνο.

Αυτό αναφέρει σε ένα “ξεκούραστο” λόγω επαρκούς ύπνου, άρθρο της η Washington Post που απαριθμεί τους 8 λόγους για τους οποίους αξίζει να κοιμάσαι στη δουλειά.

1. Γίνεσαι πιο παραγωγικός και φρεσκάρεσαι. 18 δισεκατομμύρια δολάρια είναι αυτά. Ένας μικρός ύπνος στο γραφείο λοιπόν ωφελεί και το αφεντικό σου κι εσένα που ταυτόχρονα έχει λιγότερες πιθανότητες αυτοκινητιστικού ατυχήματος κατά την επιστροφή σου στο σπίτι λόγω κούρασης.

2. Θα ζήσεις περισσότερο. Μια μελέτη του 2007 έδειξε ότι με ένα μεσημεριανό υπνάκο έχεις 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνεις από καρδιά.

3. Ο Τσόρτσιλ έπαιρνε τον ύπνο του ακόμα κι όταν γύρω του έπεφταν βόμβες. Το αποτέλεσμα: Αυτός που έχασε τον πόλεμο ήταν τελικά ο Χίτλερ. Στα απομνημονεύματα του, ο Τσόρτσιλ γράφει: “Είναι αφύσικο για τον άνθρωπο να δουλεύει από τις 8 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα χωρίς την αναζωογόνηση της ευλογημένης λήθης. Έστω και 20 λεπτά αρκούν για να ανανεώσεις όλες σου τις ζωτικές δυνάμεις”.

4. Ο Τσόρτσιλ δεν ήταν ο μόνος οπαδός της παραπάνω θεωρίας. Σημειώστε: Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Μπέντζαμιν Φράνκλιν, Άλμπερτ Αϊνστάιν, Τόμας Έντισον, Ναπολέων. Πολύ απλά, μερικά από τα μεγαλύτερα μυαλά της ιστορίας.

5. REM δεν είναι μόνο το συγκρότημα. Ή μάλλον το συγκρότημα δανείστηκε το όνομα του από τις λέξεις Rapid Eye Movement που στα ελληνικά σημαίνει Γρήγορες Κινήσεις του Ματιού, δηλαδή το πέμπτο από τα πέντε και πιο ελαφρύ στάδιο του ύπνου μας. Ένας μικρός ελαφρύς ύπνος αντιστοιχεί σε στάδιο REM και δίνει τουλάχιστον 40% ώθηση στη δημιουργικότητα μας. Τεχνίτης στο είδος, ο Σαλβατόρ Νταλί ο οποίος κρατούσε στο χέρι του ένα ζευγάρι κλειδιά, ούτως ώστε αν τον έπαιρνε πιο βαθύς ύπνος, να ξυπνούσε από τα κλειδιά που θα έπεφταν στο πάτωμα.

6. Γιατί τα άλλα θηλαστικά κι όχι εμείς; Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό θηλαστικό που για κοινωνικούς λόγους κοιμάται κατά κανόνα μόνο μια περίοδο στο 24ωρο. Όλα τα υπόλοιπα απολαμβάνουν αρκετά μικρά διαστήματα ύπνου.

7. Γλυτώνεις περίπου 1092 δολάρια το χρόνο. Τόσο έχουν υπολογιστεί τα έξοδα του μέσου Αμερικάνου σε καφέδες.

8. Κάτι ξέρει ο Γιαπωνέζος. Δεν ανήκει τυχαία στους πιο παραγωγικούς λαούς του κόσμου. Όπως λέει κι ένας παράγοντας της Toyota, “όταν βλέπουμε κάποιον να παίρνει ένα μικρό ύπνο το μεσημέρι, ξέρουμε ότι το απόγευμα θα αποδώσει το 100% των δυνατοτήτων του”.

Εσύ ακόμα είσαι ξύπνιος;

[πηγή]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.