Αυτή η κάμερα τραβάει 5 τρισεκατομμύρια φωτογραφίες το δευτερόλεπτο!

Τα πάντα φαίνονται ωραία σε αργή κίνηση, όμως η φωτογράφηση με υπερ-υψηλό αριθμό καρέ είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τους επιστήμονες. Η μελέτη φαινομένων που συμβαίνουν σε κλάσματα του δευτερολέπτου δεν θα ήταν εφικτή χωρίς αυτή τη τεχνολογία. Για αυτό το λόγο, ερευνητές του Πανεπιστημίου Λουντ στη Σουηδία δημιούργησαν την ταχύτερη κάμερα στον κόσμο, ικανή να τραβάει πέντε τρισεκατομμύρια φωτογραφίες κάθε δευτερόλεπτο.

Η νέα κάμερα δεν είναι η τυπική φωτογραφική μηχανή που έχουμε στο σπίτι, ούτε καν σαν μια επαγγελματική DSLR. Αντιθέτως, τέτοιες κάμερες είναι μεγάλες όσο ένα τραπέζι και δεν μετακινούνται. Μάλιστα, δεν δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο. Η συγκεκριμένη κάμερα χρησιμοποιεί ένα λέιζερ για την λήψη, και σε κάθε καρέ γράφει τέσσερις ξεχωριστές εικόνες από διαφορετικές αλλά όμοιες μετρήσεις για να εξαλειφθεί ο θόρυβος. Το λέιζερ στοχεύει το αντικείμενο και αναβοσβήνει, και κάθε φορά που αναβοσβήνει δημιουργεί έναν ξεχωριστό κωδικό που επιτρέπει την αποκωδικοποίηση και τον διαχωρισμό των συνδυασμένων εικόνων του κάθε καρέ.

Οι ερευνητές, Elias Kristensson και Andreas Ehn, έχουν ονομάσει τη νέα τεχνολογία FRAME — ή Frequency Recognition Algorithm for Multiple Exposures — όπως εξηγούν στην έκθεση που δημοσίευσαν στο περιοδικό Light: Science and Applications. Καταφέροντας να τραβήξουν πέντε τρισεκατομμύρια φωτογραφίες ανά δευτερόλεπτο μπορούν να παρακολουθήσουν γεγονότα που συμβαίνουν μέσα σε 0.2 τρισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου.

Ένα καρέ

Σε τι, όμως, θα χρησιμοποιηθεί η νέα κάμερα; Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κάμερα θα τους βοηθήσει σημαντικά στην αναλυτική μελέτη των περίπλοκων χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν σε μοριακό επίπεδο κατά την καύση ενός καύσιμου έτσι ώστε να δημιουργήσουν την επόμενη γενιά κινητήρων. Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη εκρήξεων, τυρβώδων αναφλέξων, εγκεφαλικών δραστηριοτήτων και άλλων βιολογικών διεργασιών.

Οι ερευνητές σε συνεργασία με μια Γερμανική εταιρία έχουν δημιουργήσει ένα πρωτότυπο μοντέλο, όμως θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να φτιάξουν και άλλες κάμερες για πώληση σε άλλους επιστήμονες. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε μια πρώτη επίδειξη της τεχνολογίας FRAME – στο βίντεο θα δείτε μια δέσμη φωτός να περνά μέσα από ένα φύλλο χαρτί!

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.