Οι κάμερες για να δουλέψουν χρειάζονται φακούς και παρότι το σύστημά τους δεν είχε δημιουργήσει κάποιο σημαντικό πρόβλημα στις εταιρίες μέχρι σήμερα, ερευνητές στο ινστιτούτο επιστήμης και τεχνολογίας Caltech κατάφεραν να φέρουν την επανάσταση στις κάμερες με μία που δεν χρειάζεται φακό για να δουλέψει.
Η κάμερα που έφτιαξαν οι ερευνητές στο Caltech αποτελείται από μικροσκοπικούς δέκτες φωτισμού και κομμάτια από γυαλί, και με διάφορους υπολογισμούς που προσομοιώνουν όσα κάνουν οι φακοί, μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες.
Χάρη σε αυτό το σύστημα που ανέπτυξαν οι ερευνητές, η κάμερα έχει μικροσκοπικό και πολύ λεπτό σώμα, το οποίο σύμφωνα με τους ίδιους, μπορεί να αντικαταστήσει τις σημερινές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και έχει άπειρες χρήσεις. Επίσης θα επιτρέψει στις εταιρίες να κατασκευάσουν ακόμα πιο λεπτά κινητά.
Το πρωτότυπο chip που έχουν αναπτύξει ονομάζεται “optical phased array chip” και για να εστιάσει στο αντικείμενο προσθέτει μια μικρή, ελεγχόμενη καθυστέρηση χρόνου (στο ένα τετράκις ενός δευτερολέπτου) για να λάβει φως σε διάφορα μέρη της επιφάνειάς του.
Το πρωτότυπο chip διαθέτει ένα πλέγμα οπτικών φάσεων 8×8 που περιέχει 64 pixel. Όπως καταλαβαίνετε η εικόνα είναι πολύ χαμηλής ανάλυσης, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα – το θέμα είναι ότι υπάρχει και λειτουργεί. Στο μέλλον οι ερευνητές θα εξελίσσουν τη τεχνολογία τους αλλά μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο πότε θα καταφέρουν να την κάνουν εμπορεύσιμη για να την λάβουν οι εταιρίες.