Μια ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, ΜΙΤ, δημιούργησαν ένα τσιπ που μιμείται τον τρόπο με τον οποίο οι νευρώνες του εγκεφάλου προσαρμόζονται στις νέες πληροφορίες.
Ο ανθρώπινος εγκάφαλος αποτελείται από 100 δισεκατομμύρια νευρώνες οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με συνάψεις, ενώ οι πληροφορίες φτάνουν σε αυτούς μέσω χημικών ουσιών, των νευροδιαβιβαστών. Η λειτουργία αυτή του εγκεφάλου ονομάζεται πλαστικότητα και είναι υπεύθυνη για τις λειτουργίες της μνήμης και της μάθησης.
Στο τσιπ που δημιούργησαν υπάρχουν 256 ηλεκτρονικοί πυρήνες με 262.144 συνάψεις που λειτουργούν με τρόπο ανάλογο με εκείνο των νευρώνων και οι επιστήμονες ελπίζουν πως το τσιπ θα μπορέσει να τους δώσει πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος.
Η έρευνα τους στοχεύει στο καταστεί εφικτή, στο μέλλον, η δημιουργία ηλεκτρονικών συστημάτων που θα μιμούνται τις νευρικές λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου τα οποία με τη σειρά τους θα δώσουν νέες δυνατότητες στην προσθετική ιατρική!