Πώς θα έχω έναν ισχυρό Κωδικό Πρόσβασης στις online υπηρεσίες που χρησιμοποιώ;

Αν η χρήση των κωδικών ασφαλείας στην καθημερινότητα σας κοντεύει να σας τρελάνει, πιστέψτε μας δεν είστε ο/η μόνος/η.

Για λόγους ασφαλείας η χρήση κωδικών (passwords) σήμερα είναι αναγκαία παντού, στο email, στο κινητό, στο tablet, στον υπολογιστή, στην τράπεζα (e-banking), στα social media (Facebook, Twitter κλπ) , στις αγορές μας στα ηλεκτρονικά καταστήματα και γενικά σε πληθώρα άλλων υπηρεσιών!

Κάτι επίσης πολύ σημαντικό είναι ο τρόπος που επιλέγουμε τους κωδικούς μας (password) και πού τους φυλάμε, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι τα προσωπικά μας δεδομένα είναι ασφαλή.

Πώς να επιλέξετε έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης

Πολλοί χρήστες έχουν τον ίδιο κωδικό (password) σε πολλές υπηρεσίες χρησιμοποιώντας μια λέξη ή μια φράση που μπορούν εύκολα να θυμηθούν πχ ένα όνομα , ένα παρατσούκλι ή το επώνυμο τους, κάτι που είναι πολύ μεγάλο λάθος.

Αυτού του είδους οι κωδικοί πρόσβασης είναι πολύ εύκολο να τους ανίχνευσει κάποιος κακοπροαίρετος.

Για αυτούς τους λόγους:

  1. Επιλέξτε κωδικό πρόσβασης που να περιλαμβάνει σύμβολα, αριθμούς και γράμματα πεζά και κεφαλαία.
  2. Χρησιμοποιήστε σύμβολα που μπορούν να αντικαταστήσουν ένα γράμμα. Για παράδειγμα χρησιμοποιήστε το ! αντί για το i, το @ αντί για a και το 3 αντί για το e. Έτσι μπορείτε να πετύχετε έναν αρκετά ασφαλή κωδικό.
  3. Αποφύγετε τη χρήση προσωπικών πληροφοριών, λέξεων ή ακρωνύμιων που είναι εύκολο να βρεθούν στο λεξικό ή φράσεις που σας χαρακτηρίζουν.
  4. Πολλές σελίδες έχουν μηχανισμό ελέγχου του κωδικού πρόσβασης και σας ενημερώνουν, όταν τον πληκτρολογείτε για την εγκυρότητα αλλά και την πολυπλοκότητα του. Προσέξτε ώστε αν η σελίδα αναφέρει ότι ο κωδικός σας δεν είναι ασφαλής να πληκτρολογήσετε έναν άλλο.

Όσον αφορά τη φύλαξη των κωδικών πρόσβασής σας στις διάφορες υπηρεσίες, εννοείται ότι δεν πρέπει να στείλετε τους κωδικούς αυτούς πουθενά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ακόμα και στον εαυτό σας.

Τέλος, καλό είναι να αλλάζετε τους κωδικούς πρόσβασης κάθε 30 έως 90 ημέρες και ποτέ να μην κρατάτε σημειώσεις με τους κωδικούς κοντά στον υπολογιστή σας!

Πηγή: INTEC Hosting Solutions

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.