“Σημεία και τέρατα” αποκαλύφθηκαν στο Μέτσοβο, σχετικά με το περιβόητο Mobile Portal του δήμου, ένα έργο φάντασμα, το οποίο παραλήφθηκε, πληρώθηκε περίπου 250.000 ευρώ αλλά δεν δούλεψε ποτέ.
Το θέμα είχε έρθει στην επικαιρότητα τον Νοέμβριο του 2012 και τώρα, περίπου ενάμιση χρόνο αργότερα, έγινε γνωστό το πόρισμα των αρμόδιων μετά τον έλεγχο που διενεργήθηκε. Τα αποτελέσματα της έρευνας της “Ψηφιακής Σύγκλισης” της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, έβγαλε “λαβράκι”, αφού επιβεβαιώθηκε ότι το Mobile Portal λειτουργεί χωρίς τα απαραίτητα, δηλαδή εξοπλισμό και λογισμικό.
Συγκεκριμένα, στο πόρισμα αναφέρονται:
- Το έργο στο σύνολό του βρέθηκε μετά την επιτόπια επαλήθευση ως μη λειτουργικό, καθώς το σύνολο των προβλεπόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες δεν ήταν σε λειτουργία, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του υπό προμήθεια εξοπλισμού και έτοιμου λογισμικού δε βρέθηκε.
- Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού εξοπλισμού δεν βρέθηκε στο Δήμο Μετσόβου ή σε άλλο χώρο που είχε προδιαγραφεί. Ακόμη και οι δύο εξυπηρετητές που βρέθηκαν στους χώρους του Δημαρχείου δεν χρησιμοποιούνταν για τους σκοπούς του έργου.
- Το σύνολο σχεδόν του έτοιμου λογισμικού δε βρέθηκε εγκατεστημένο, ούτε παρουσιάστηκαν οι άδειες χρήσης στο κλιμάκιο ελέγχου.
- Το λογισμικό εφαρμογών που υποστηρίζει την παροχή της υπηρεσίας αμφίδρομης αλληλεπίδρασης επιπέδου 3 προς τους πολίτες βρέθηκε εγκατεστημένο με τις αρχικές ρυθμίσεις, χωρίς καμιά τροποποίηση. Η εγκατάσταση είχε γίνει πρόσφατα, λίγο πριν τη διενέργεια της επιτόπιας επαλήθευσης, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων που είχαν θέσει εκτός λειτουργίας τις εφαρμογές και την υπηρεσία. Βέβαια δεν παρουσιάστηκαν στο κλιμάκιο ελέγχου στοιχεία που να αποδεικνύουν τη λειτουργία εφαρμογών και τις υπηρεσίες σε παρελθόντα χρόνο.
Η υπηρεσία ενημέρωσης – βασικής πληροφόρησης επιπέδου 1 για τα γεγονότα – εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Δήμο βρέθηκε σε λειτουργία, μετά όμως από επικοινωνία με τον ανάδοχο το κλιμάκιο ενημερώθηκε ότι ο εξοπλισμός που φιλοξενεί την υπηρεσία δεν είναι εγκατεστημένος στο Δήμο Μετσόβου.
- Δεν τηρήθηκαν οι κανόνες δημοσιότητας για το ΕΣΠΑ από τον Δικαιούχο, όπως προβλέπονται από τον οδηγό πληροφόρησης και δημοσιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».
- Δεν κατέστη δυνατή η παρουσίαση αρκετών παραδοτέων ή και άλλων στοιχείων που αποδεικνύουν την υλοποίηση υποστηρικτικών δράσεων του έργου, όπως η εκπαίδευση χρηστών ή η παραγωγική λειτουργία, παρόλο που υπάρχουν πρακτικά παραλαβής για το σύνολο του φυσικού αντικειμένου.
Καταλήγοντας, το κλιμάκιο ελέγχου εισηγείται την απένταξη του έργου και την επιστροφή του συνόλου των δαπανών, που φτάνουν στα 233.000 ευρώ.
[πηγή]