Την εξαιρετική συλλογή του Μουσείου Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας θα έχει την τύχη να απολαύσει το ελληνικό και διεθνές κοινό που θα επισκεφθεί το νέο Μουσείο στο νησί της Ρόδου που άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στις 10 Ιουνίου σε έναν εμβληματικό χώρο εντός του μεσαιωνικού τείχους, στην «Κολόνα» της Παλιάς Πόλης, δεξιά από τη Θαλασσινή Πύλη και φιλοδοξεί να αποτελέσει ορόσημο για το πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού αλλά και εφαλτήριο για τη γνωριμία του επισκέπτη με μια σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, τα επιτεύγματα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας.
Σκοπός του Μουσείου είναι να αποδείξει ότι η αρχαία ελληνική τεχνολογία λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της νεωτερικής τεχνολογίας μας. Οι κοχλίες και τα περικόχλια, οι οδοντωτοί τροχοί και οι κανόνες, οι τροχαλίες και οι ιμάντες, οι αλυσοτροχοί και οι αλυσίδες, τα έμβολα και οι κύλινδροι, οι υδραυλικοί ελεγκτές και οι βαλβίδες, οι προγραμματιστές και οι αυτόματοι πλοηγοί (εξαρτήματα όλα της μηχανής ενός σύγχρονου αυτοκινήτου) είναι μερικά μόνο από τα εφευρήματα των αρχαίων Ελλήνων που αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους της πολύπλοκης τεχνολογίας τους. Αυτά τα κληροδοτήματα, ίδια και αναντικατάστατα, εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν τα δομικά στοιχεία της σύγχρονης τεχνολογίας μας, η εξέλιξη της οποίας θα ήταν αμφίβολη χωρίς την ανέξοδη και απροβλημάτιστη υιοθέτησή τους.
Η έκθεση που παρουσιάζεται στο κοινό της Ρόδου τιτλοφορείται «Αρχαία Ελλάδα: Οι απαρχές των τεχνολογιών» και περιλαμβάνει 50 επιλεγμένα εκθέματα-τεχνολογικούς σταθμούς που αποτελούν και μια παγκόσμια πρωτιά το καθένα. Εξέχουσα θέση καταλαμβάνουν στην έκθεση εμβληματικές εφευρέσεις με Ροδιακή καταγωγή όπως ο υπολογιστικός μηχανισμός των Αντικυθήρων – ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής της Ιστορίας, ο Πολυβόλος Καταπέλτης του Διονύσιου – η πρώτη εφαρμογή της επίπεδης αλυσοκίνησης παγκοσμίως, το φορητό δακτυλιοειδές ηλιακό ωρολόγιο του Παρμενίωνα κ.ά.
Όλα τα εκθέματα είναι πλήρως λειτουργικά και συνοδεύονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Οι επιμέρους σταθμοί προβολής βίντεο και κινουμένων σχεδίων απλοποιούν μέσω της εικόνας το τεχνικό μέρος των εφευρέσεων, καθιστώντας τη λειτουργία των μηχανισμών κατανοητή για τον επισκέπτη ανεξάρτητα το γνωστικό του αντικείμενο.
Επιστημονικό προσωπικό θα πραγματοποιεί βιωματικές εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σε μουσειακές διαδρομές για άτομα όλων των ηλικιών και για μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Στο χώρο θα λειτουργεί επίσης Πωλητήριο όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να προμηθευτούν χειροποίητα μοντέλα παραγωγής του μουσείου, αντίγραφα των εκθεμάτων όπως ένα ακριβές ομοίωμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, το φορητό ηλιακό ωρολόγιο του Παρμενίωνος, τον τετράντα του Ιππάρχου, αρχαιοελληνικά παιχνίδια, κ.ά.
Yπεύθυνος του νέου χώρου είναι ο Ροδίτης κ. Τσούλλος Νικόλαος.
Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις
- ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Κώστας Κοτσανάς, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Μελετητής και Ερευνητής της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.
- ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Ακτή Σαχτούρη 11, Θαλασσινή Πύλη, Παλαιά Πόλη, Ρόδος.
- ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 5 €, ελεύθερη περιήγηση στην έκθεση.
- ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: Καθημερινά & Σαβ/κο 09:00-21:00 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ: 7€/ άτομο (Η διάρκεια της ξενάγησης είναι 1 ώρα, στα Ελληνικά ή τα Αγγλικά).
- Τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες και κρατήσεις: 6944568208:
- E-mail: kolonagate@gmail.com
- Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, με πρωταρχικό μέλημά του την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών, τηρεί όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας που υπαγορεύουν οι αρμόδιοι φορείς.
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΤΣΑΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΩΣ
«ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019»
ΑΠΟ ΤΟ EUROPEAN MUSEUM FORUM (EMF).