New York Times: Αναπροσδιορίζοντας τη δημοσιογραφία…

Όλοι γνωρίζουμε τους New York Times σαν μια από τις πιο έγκριτες εφημερίδες στον κόσμο.

Δεν ήταν λίγες  οι φορές που αποκάλυψαν μεγάλα σκάνδαλα που αφορούν όλο τον κόσμο και όχι μόνο την ίδια την Αμερική.

Τώρα, ο Arthur Brisbane, υπεύθυνος των Times για την επικοινωνία με τους αναγνώστες και τις δημοσιογραφικές πρακτικές που ακολουθεί η ίδια η εφημερίδα, ανέβασε αυτές τις μέρες ένα άρθρο στο blog του, όπου ρωτούσε τους ίδιους τους αναγνώστες αν θέλουν η εφημερίδα μέσα στα άρθρα να ασκεί πιο σκληρή “κριτική” και να αναζητούν την πραγματική αλήθεια στα κείμενα οι δημοσιογράφοι.

Αυτό το ερώτημα ακούγεται λίγο περίεργο και γι΄αυτό ο ίδιος χρησιμοποιεί παραδείγματα μέσα στο άρθρο του για να το αναλύσει στους αναγνώστες.

Ένα από τα παραδείγματα που χρησιμοποιεί είναι το εξής: Ο Mitt Romney, ο κατά πάσα πιθανότητα υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, πολλές φορές λέει στην προεκλογική του εκστρατεία ότι ο Obama «απολογείται» για την Αμερική στις ομιλίες του.

Ο Paul Krugman, που έχει δική του στήλη στους Νew Υork Τimes, ανοιχτά αμφισβήτησε τα λεγόμενα του Romney.

Η ερώτηση, λοιπόν, που θέτει ο Brisbane στους αναγνώστες είναι αν θέλουν να κάνουν το ίδιο και οι ρεπόρτερ των Times.

Πρόκειται για μια πραγματικά πολύ σημαντική ερώτηση που θέτει που θα μπορούσε θεωρητικά να αλλάξει τον τρόπο που παρουσιάζονται τα γεγονότα.

Πλέον οι εφημερίδες θα περάσουν σε ένα νέο στάδιο. Βέβαια αυτή η αλλαγή αν τελικά έρθει θα σημαίνει μεγάλη ευθύνη στους αρθρογράφους αλλά αυτό είναι κάτι που συμβαίνει και τώρα.

Εσείς τι πιστεύετε ότι είναι το σωστό;

Πρέπει οι ρεπόρτερ να ασκούν κριτική στα ενημερωτικά άρθρα τους;

Πιστεύετε ότι θα γίνει ποτέ κάτι τέτοιο στην Ελλάδα;

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.