Ο Όμιλος ΟΤΕ ιδρυτικό μέλος της «Χάρτας Διαφορετικότητας»

Ιδρυτικό μέλος της Χάρτας Διαφορετικότητας (Diversity Charter) στην Ελλάδα, η οποία υπογράφηκε στο πλαίσιο του «Diversity Conference», εναρκτήριου συνεδρίου για τη Διαφορετικότητα στην Ελλάδα, είναι ο Όμιλος ΟΤΕ. Εκπροσωπώντας τον Όμιλο, τη Χάρτα υπέγραψε η Chief Officer Ανθρώπινου Δυναμικού, κα Έλενα Παπαδοπούλου.

Η Χάρτα Διαφορετικότητας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως μέσο δέσμευσης για την εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της διαφορετικότητας σε κάθε εργασιακό περιβάλλον στην Ευρώπη. Προωθείται σε κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε. από το 2004, με το έργο διάδοσής της να υποστηρίζεται από Ηγέτες κρατών, καθώς και από Θεσμούς, Κρατικούς Φορείς, Υπουργεία και Συνδέσμους Επιχειρήσεων.

Συμμετέχοντας στο πάνελ «Διαφορετικότητα, Ίσες Ευκαιρίες & Ηγεσία» του συνεδρίου, η Chief Officer Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου ΟΤΕ, μίλησε μεταξύ άλλων για τις βαθιά ριζωμένες, ασυνείδητες προκαταλήψεις που επικρατούν στην κοινωνία και τον εργασιακό χώρο, ενώ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συχνά αντιμετωπίζουν γυναίκες που ανελίσσονται στην ιεραρχική κλίμακα, φαινόμενο που συνδέεται με τις παγιωμένες αντιλήψεις για τη θέση των δύο φύλων. Όπως ανέφερε, η αλλαγή αυτού του καθεστώτος δεν είναι μόνο ευθύνη της κοινωνίας, της παιδείας και της οικογένειας, αλλά και των εταιρειών, που μπορούν να αναπτύξουν, από το αρχικό στάδιο της προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού, μια κουλτούρα που να συμπεριλαμβάνει όλες τις διαφορετικές ομάδες ισότιμα (inclusive culture), υιοθετώντας πρωτοβουλίες που προωθούν την πολυμορφία στον εργασιακό χώρο. Ορισμένες από τις πρωτοβουλίες αυτές είναι η διασφάλιση ενός diverse pool υποψηφίων για την κάλυψη των θέσεων εργασίας, ένα κοινό σύστημα αξιολόγησης για όλους, αμοιβές χωρίς διακρίσεις, καθώς και η δημιουργία cross-functional ομάδων, όπου όλοι θα συμμετέχουν επί ίσοις όροις βάσει της εξειδίκευσής τους και όχι βάσει φύλου, ηλικίας ή άλλου προσανατολισμού.

Στελέχη του Ομίλου OTΕ για τη Χάρτα Διαφορετικότητας
[irp][/irp]

Όπως σημείωσε η κα Παπαδοπούλου, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει διαμορφώσει μια cross-functional ομάδα, με στελέχη των μονάδων Κανονιστικής Συμμόρφωσης, Εταιρικής Υπευθυνότητας και Ανθρώπινου Δυναμικού, που αναπτύσσει και υλοποιεί συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εξάλειψη φαινόμενων διακρίσεων. Όπως επεσήμανε η κα Παπαδοπούλου: «Στον Όμιλο ΟΤΕ, μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας και του Κώδικα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Αρχών, διασφαλίζεται το κατάλληλο πλαίσιο για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών. Όσον αφορά στο ποσοστό των γυναικών σε μεσαίες και ανώτερες διοικητικές θέσεις, στον Όμιλο, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουμε θεσπίσει ένα female quota. Σήμερα, στον Όμιλο ΟΤΕ, από το πρώτο επίπεδο του management μέχρι και το top management, το ποσοστό των γυναικών ανέρχεται στο 31%», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Παπαδοπούλου.

Επιπλέον, ο Όμιλος ΟΤΕ υλοποιεί δράσεις για την εξάλειψη των κοινωνικών διακρίσεων. Όπως επεσήμανε η κα Παπαδοπούλου: «Με κεντρικό μήνυμα “ένας κόσμος καλύτερος για όλους”, η εταιρεία δηλώνει την πίστη της στην τεχνολογία και τη δέσμευσή της να την κάνει προσιτή σε όλους, προσπερνώντας ανισότητες και εμπόδια, ώστε να μειωθεί το ψηφιακό χάσμα στην Ελλάδα και να μπορεί ο καθένας να αξιοποιεί τις ευκαιρίες του σήμερα και να χτίζει ένα καλύτερο αύριο. Ο Όμιλος ΟΤΕ, ως η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα, επενδύει στην νέα γενιά και, μέσα από χορηγίες για το STEM, όπως η Ρομποτική ή η ταινία Robogirl, στοχεύει στο να εξοικειώσει τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια, με την τεχνολογία».

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.