Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) στην ετήσια έκθεσή της με τίτλο «Ο Κόσμος το 2011» παρουσίασε τους παγκόσμιους δείκτες της Τηλεπικοινωνίας, σύμφωνα με τους οποίους 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Συγκεκριμένα, από τα 2,3 δισεκατομμύρια των χρηστών του διαδικτύου, το 50% είναι άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών, ενώ στο μέλλον ο μέσος όρος ηλικίας αναμένεται να κατέβει ακόμη περισσότερο, καθώς το διαδίκτυο, σταδιακά, «μπαίνει» και στις σχολικές αίθουσες.
Επίσης, η μέση ταχύτητα σύνδεσης στην Ευρώπη έχει αυξηθεί σημαντικά από 11.000 Gbps το 2006 σε 90.000 Gbps το 2011.
Παράλληλα, παρατηρείται εξίσου σημαντική ανάπτυξη και στις Τηλεπικοινωνίες, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, στο τέλος του 2011 θα υπάρχουν περίπου 6 δισεκατομμύρια συνδρομές κινητής τηλεφωνίας.
Την ίδια στιγμή, η έκθεση της ITU έφερε στο φως το χάσμα μεταξύ των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών του πλανήτη και στο χώρο της τηλεπικοινωνίας. Η μέση ταχύτητα, λοιπόν, στην Αφρική είναι περίπου 2.000 bps ανά χρήστη, ενώ και στην Γκάνα, τη Μογγολία, το Ομάν και τη Βενεζουέλα η μέση ταχύτητα είναι κάτω από 2 Mbps.
Στη Δημοκρατία της Κορέας παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση της φορητής ευρυζωνικότητας, η οποία ξεπερνά το 90% με ταχύτητες 10 Mbps ή υψηλότερες.
Το αισιόδοξο, ωστόσο, είναι οι πρωτοβουλίες επιστημόνων και φορέων για την εξάπλωση του διαδικύου και τη δίκαιη πρόσβαση σε αυτό.
Σημαντικότερη θεωρείται εκείνη του Ελληνοαμερικανού Κώστα Γραμμάτη του MIT Media Lab, το ahumanright.org, το οποίο στοχεύει στο μέλλον όλοι οι κάτοικοι να δικτυωθούν στο διαδίκτυο.
«Ένας στόλος τηλεπικοινωνιακών μικροδορυφόρων, που θα σταλούν στο διάστημα από χαμηλού κόστους οχήματα εκτόξευσης, θα δώσει πρόσβαση στο ίντερνετ στο 95% της Γης, μέσω επίγειων σταθμών. Το μόνο που θα χρειάζεται να έχουν οι χρήστες είναι μια συσκευή που θα μπαίνει ασύρματα στο δίκτυό μας», είχε τονίσει ο κ. Γραμμάτης.