Σχεδόν 200 χρόνια μετά τον θάνατο του Μπετόβεν, και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ολοκληρώθηκε η αριστουργηματική ημιτελής 10η Συμφωνία. Πρόκειται για το έργο “Beethoven X – The AI Project”, μία πρωτοβουλία της Deutsche Telekom, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου συνθέτη. Για την υλοποίησή του, χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence), ενώ συνέβαλαν και ειδικοί στην τεχνολογία και τη μουσική.
Συγκεκριμένα, συλλέχθηκαν δεδομένα από τις παρτιτούρες της 10ης Συμφωνίας, αλλά και από το σύνολο της καλλιτεχνικής κληρονομιάς του Μπετόβεν (Συμφωνίες, νότες, μουσικά σκίτσα, παρτιτούρες) και αναλύθηκαν μέσω μηχανικής εκμάθησης με αλγορίθμους. Αντίστοιχη ανάλυση έγινε και σε συνθέτες και μουσικούς, από τους οποίους εμπνεύστηκε και επηρεάστηκε ο Μπετόβεν κατά τη διάρκεια της ζωής του, όπως ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Τη σημειογραφία[1] μετέτρεψαν σε ζωντανή μουσική ο συνθέτης Walter Werzowa και η Ορχήστρα Beethoven της Βόννης, υπό τη διεύθυνση του Dirk Kaftan.
Η παγκόσμια πρεμιέρα της ολοκληρωμένης, πλέον, 10ης Συμφωνίας πραγματοποιήθηκε ζωντανά από το Telekom Forum στη Βόννη στις 9 Οκτωβρίου, ενώ το μουσικό κομμάτι είναι διαθέσιμο online.
[1] Σημειογραφία ονομάζεται κάθε συμβολογραφικό σύστημα, μέσω του οποίου καταγράφονται τα διάφορα είδη μουσικής. Συχνά συναντάται και ως μουσική σημειογραφία ή μουσική γραφή.