Μετά από την υποβολή 8.200 συμμετοχών από 2.234 σχολεία από όλη την Ελλάδα, ο διαγωνισμός Doodle 4 Google μπαίνει στη δεύτερη φάση του και καλεί όλους μας να επιλέξουμε το αγαπημένο μας doodle, με θέμα «η Ελλάδα μου».
Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου 2013 και η υποβολή των doodles έληξε στις 29 Μαρτίου, ενώ συγκεντρώθηκαν 8.200 ζωγραφιές παιδιών από 2.234 σχολεία από όλη την Ελλάδα οι οποίες χωρίστηκαν ανά ηλικιακές ομάδες για την αξιολόγησή τους. Στη συνέχεια, μια επιλεγμένη ομάδα κριτών, διάσημοι εικονογράφοι, συγγραφείς, διευθυντές μουσείων και ηθοποιοί ανέδειξαν τους 60 επιλαχόντες, 15 από κάθε ηλικιακή ομάδα.
H Google ανάρτησε αυτές τις 60 ζωγραφιές σε αυτή τη σελίδα (κλικ εδώ) και καλεί όλους να ψηφίσουν online τα αγαπημένα τους doodles. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από 15 Απριλίου έως τις 7 Μαΐου 2013 και κάθε επισκέπτης της ιστοσελίδας θα έχει δικαίωμα να ψηφίσει ένα doodle από κάθε κατηγορία/ηλικιακή ομάδα. Με βάση τα αποτελέσματα της online ψηφοφορίας θα αναδειχθούν οι 4 εθνικοί φιναλίστ, ένας από κάθε ομάδα.
Ο νικητής του διαγωνισμού θα είναι ένας από τους τέσσερις εθνικούς φιναλίστ και θα επιλεγεί από την Google. Το όνομα του νικητή θα ανακοινωθεί κατά την τελετή απονομής των βραβείων τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2013 και το νικητήριο doodle θα εμφανιστεί στην αρχική σελίδα της Google στις 14 Μαΐου 2013.
Ο μικρός καλλιτέχνης που θα κερδίσει το διαγωνισμό, θα κερδίσει επίσης ένα Chromebook, ένα Wacom tablet για digital art/drawing, μία μπλούζα με το doodle που έχει σχεδιάσει και ένα ταξίδι στην Αθήνα για να παρακολουθήσει την τελετή ανακοίνωσης του τελικού νικητή, στις 13 Μαΐου 2013. Οι φιναλίστ και τα σχολεία τους θα κερδίσουν πλούσια δώρα για να ανακαλύψουν τον κόσμο της τεχνολογίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Google φέρνει το διαγωνισμό Doodle 4 Google στην Ελλάδα, μέσω του οποίου οι μαθητές της χώρας σχεδιάζουν το δικό τους doodle και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.
Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:
Η κριτική επιτροπή
Η κριτική επιτροπή του Doodle 4 Google Ελλάδος απαρτίζεται από τους (με αλφαβητική σειρά):
- Άγγελος Αντωνόπουλος – Αναπληρωτής Καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και Διευθυντής Α΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής
- Μιχάλης Γεωργίου – Graphic designer, Υπεύθυνος τομέα graphic design Κολλεγίου Βακαλό
- Βαγγέλης Ηλιόπουλος – Συγγραφέας & Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
- Μαρία Καβογιάννη – Ηθοποιός
- Ίρις Κρητικού – Ιστορικός Τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια. Αντιπρόεδρος του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
- Εύα Σταμάτη – Διευθύντρια Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
- Βασίλης Χαραλαμπόπουλος – Ηθοποιός
Η ιστορία των doodles
Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία των doodles; Το 1998, οι ιδρυτές τις Google, Larry Page και Sergey Brin ήθελαν να ενημερώσουν τις χρήστες ότι θα λείπουν καθώς ήθελαν να πάνε στο φεστιβάλ Burning Man στην έρημο τις Νεβάδα.
Έτσι τοποθέτησαν το σχέδιο τις φιγούρας πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου, ενημερώνοντας τις χρήστες ότι βρίσκονται «εκτός γραφείου». Οι χρήστες, παρά το αρχικό ξάφνιασμά τους, αντιμετώπισαν με ενθουσιασμό την αλλαγή στο κλασσικό λογότυπο τις Google καθώς και την «παιχνιδιάρικη» διάθεση της εταιρίας τότε.
Το 2000, ο Larry και ο Sergey διόρισαν τον webmaster Dennis Hwang επικεφαλής της ομάδας των doodles, ενώ δώδεκα χρόνια αργότερα, η αρχική ομάδα έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο τμήμα εικονογράφων και μηχανικών (τους doodlers), οι οποίοι έχουν δημιουργήσει πάνω από 1500 doodles σε διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών για τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο αλλά και το doodle των εθνικών εκλογών.
Η προσπάθεια και το μεράκι της δημιουργίας αυτών των doodles αποζημιώνεται με τα χαμόγελα στα πρόσωπα των επισκεπτών της Google! Επισκεφθείτε το www.google.com/doodles για να δείτε όλα τα doodles που έχουν ανέβει κατά καιρούς σε όλο τον κόσμο. Μπορείτε να φτιάξετε τη δική τις μουσική με το doodle-κιθάρα του Les Paul, να παίξετε PAC-MAN ή να δείτε τις περιπέτειες των ηρώων του Star Trek.