Samsung Electronics Hellas: προτάσεις για ασφάλεια στην τηλεργασία

H Samsung Electronics Hellas, στο πλαίσιο της νέας σειράς εκπαιδευτικών κειμένων «Samsung Security Insights», παρέχει χρήσιμες συμβουλές για τη διασφάλιση της προστασίας τόσο των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων όσο και των ανεκτίμητης αξίας εταιρικών πληροφοριών, που μπορούν να κινδυνεύσουν χωρίς τη λήψη κατάλληλων μέτρων ασφαλείας.

Τηλεργασία και χρήση εταιρικών συσκευών

Από την εμφάνιση της πανδημίας και την έναρξη της τηλεργασίας έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο οι χρήστες να αναμιγνύουν προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς στις ίδιες συσκευές, πρακτική που μπορεί να αποβεί καταστροφική ως προς την ασφάλεια τόσο των εταιριών όσο και των ίδιων των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια, η ανάμειξη δραστηριοτήτων εργασίας και ψυχαγωγίας στην ίδια συσκευή δεν ενδείκνυται, εκτός εάν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική για χρήση της προσωπικής συσκευής στην εργασία από την εκάστοτε εταιρεία[1].

Το κλειδί για επιτευχθεί ο διαχωρισμός μεταξύ προσωπικών και επαγγελματικών λογαριασμών συστημάτων και εφαρμογών κατά την τηλεργασία είναι η μέθοδος της απομόνωσης των δυο. Σε ό,τι αφορά τους χρήστες υπολογιστή, η λύση που προτείνεται είναι η δημιουργία ξεχωριστών λογαριασμών (ενός επαγγελματικού και ενός προσωπικού) και η εναλλαγή τους ανάλογα με το αν ο χρήστης πρόκειται να προβεί σε προσωπικές ή επαγγελματικές εργασίες.  Για τους χρήστες κινητών, πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία αφού τα smartphones και τα tablets της Samsung προσφέρουν τη δυνατότητα διαχωρισμού σε επαγγελματικό και προσωπικό προφίλ[2]. Με τον τρόπο αυτό, απομονώνονται οι διαφορετικές χρήσεις στην ίδια συσκευή. Συγκεκριμένα, οι χρήστες μπορούν να οργανώσουν ακόμη και τις εφαρμογές τους σε διαφορετικές οθόνες.

Επιπλέον, σε αυτό το διαχωρισμό προσωπικού και επαγγελματικού προφίλ μπορεί να βοηθήσει και η λειτουργία Samsung Bixby Routines που επιτρέπει στους χρήστες να ορίσουν διαφορετικές εργασιακές και προσωπικές ρυθμίσεις με βάση την ώρα – για παράδειγμα, η ρουτίνα εργασίας μπορεί να ξεκινήσει αυτόματα στις οκτώ το πρωί και να σταματήσει στις πέντε το απόγευμα.

Ασφαλής σύνδεση στο διαδίκτυο

Κατά την τηλεργασία, ο χρήστης συνδέεται μέσω του δικτύου του σπιτιού του (οικιακού δικτύου) για να αποκτήσει πρόσβαση στο διαδίκτυο, την αλληλογραφία και τα εταιρικά συστήματα. Αν και τα περισσότερα οικιακά συστήματα Wi-Fi είναι πλέον αρκετά ασφαλή, ορισμένες παλαιότερες εγκαταστάσεις δικτύων μπορεί να μην είναι. Οι χρήστες είναι σημαντικό να γνωρίζουν πως η σύνδεση των συσκευών τους στο διαδίκτυο, από μη-ασφαλή δίκτυα, μπορεί να επιτρέψει σε άτομα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση να παραβιάσουν την σύνδεσή τους. Τα μη-ασφαλή δίκτυα είναι το ίδιο επικίνδυνα με τα δημόσια «ανοικτά» δίκτυα ενώ η ανταλλαγή ευαίσθητων εταιρικών δεδομένων, για παράδειγμα μέσω email, δεν θα έπρεπε να συμβαίνει όταν ο χρήστης είναι συνδεδεμένος σε ανασφαλή δίκτυα.

Η καλύτερη μέθοδος προστασίας των χρηστών από τα μη-ασφαλή δίκτυα είναι η κρυπτογράφηση. Με την λειτουργία Secure WiFi της Samsung, οι χρήστες Galaxy είναι προστατευμένοι από τις παραβιάσεις ασφαλείας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της κρυπτογράφησης των κινήσεων των χρηστών στο διαδίκτυο. Με τη λειτουργία αυτή, η Samsung επιτρέπει στους χρήστες να περιηγηθούν στο διαδίκτυο με ασφάλεια και να εργαστούν εξ αποστάσεως από τη συσκευή τους, ακόμη και σε δημόσιες ασύρματες συνδέσεις[3].

Οι κίνδυνοι που κρύβει το VPN

Τους τελευταίους μήνες, οι ομάδες IT πολλών εταιριών ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν υπηρεσίες εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN) για να εξυπηρετήσουν το εργατικό δυναμικό κατά την εργασία εξ αποστάσεως. Ωστόσο, την ίδια χρονική περίοδο, οι συνδέσεις VPN που δημιουργήθηκαν μαζικά χρησιμοποιήθηκαν ως «δρόμοι» από εισβολείς που εκμεταλλευόμενοι μια εταιρική σύνδεση, προέβαιναν σε ψηφιακές επιθέσεις. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος από τους χρήστες είναι ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA), μια τεχνολογία που επιτρέπει στο χρήστη να προσθέσει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στον λογαριασμό του σε περίπτωση κλοπής του κωδικού πρόσβασής. Με αυτό τον τρόπο, γίνεται αρκετά πιο δύσκολη η πρόσβαση των ψηφιακών εισβολέων στα προσωπικά αλλά και στα εταιρικά δεδομένα[4].

Ισχυρή Προστασία με Samsung Knox

Η τηλεργασία αποτελεί την ιδανική αφορμή για να αναθεωρήσουν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι απλοί χρήστες, τα συστήματα ασφαλείας που χρησιμοποιούν για να προστατευθούν από τις ψηφιακές επιθέσεις. H Samsung διαθέτει μια σειρά εργαλείων ασφαλείας για την προστασία των εταιρικών συσκευών από κακόβουλα λογισμικά, υποκλοπές, ψηφιακές απειλές και επιθέσεις. Με την πλατφόρμα ασφαλείας αμυντικού τύπου Samsung Knox, οι χρήστες απολαμβάνουν ισχυρή προστασία. Σε επίπεδο hardware, οι συσκευές Galaxy διαθέτουν το ισχυρότερο τσιπ ασφαλείας στη βιομηχανία, το ενσωματωμένο Secure Element (eSE), ενώ παράλληλα το Secure Processor προστατεύει ενάντια στις κακόβουλες επιθέσεις, και το νέο Knox Vault, προσθέτουν ακόμα ένα επίπεδο ασφάλειας.

[1] https://www.enisa.europa.eu/tips-for-cybersecurity-when-working-from-home

[2] https://insights.samsung.com/2021/01/11/top-5-cybersecurity-threats-for-small-businesses-in-2021/

[3] https://www.samsung.com/gr/security/

[4] https://insights.samsung.com/2021/01/11/top-5-cybersecurity-threats-for-small-businesses-in-2021/

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.