Η NASA και ο ESA ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους για τη πρώτη αποστολή του Solar Orbiter που έχει ως στόχο να φωτογραφίσει τους πόλους του Ήλιου. Οι ερευνητές θέλουν να μελετήσουν αυτές τις περιοχές για να αποκτήσουν μία καλύτερη εικόνα για τις πολύπλοκες διεργασίες που συντελούνται στο εσωτερικό του αστέρα.
Το Solar Orbiter θα φτάσει όσο πιο κοντά μπορεί στον Ήλιο για να φωτογραφίσει τους δύο πόλους του. Οι επιστήμονες θα βασιστούν σε αυτά τα στοιχεία για να δημιουργήσουν ακριβέστερα μοντέλα για τον διαστημικό καιρό. Ακόμη, θέλουν να μελετήσουν το μαγνητικό πεδίο για να καταλάβουν γιατί εμφανίζονται κάποιες σκοτεινές κηλίδες στην επιφάνεια του αστεριού ανά 11 χρόνια περίπου.
Το ταξίδι του Solar Orbiter
Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν έναν πύραυλο Atlas V για την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Solar Orbiter. Το κλειδί στην επιτυχία της αποστολής είναι να τεθεί σε μια πολύ ελλειπτική τροχιά για να πλησιάζει συγκεκριμένες περιοχές του Ήλιου. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα την θερμότητα και την ακτινοβολία, διότι θα κινείται αρκετά κοντά και αρκετά μακριά από τον Ήλιο, άρα θα πρέπει να επιβιώνει σε ακραίες θερμοκρασίες θέρμανσης και ψύξης (από -185°C έως 500°C). Το πλησιέστερο σημείο που θα φτάσει θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 41 εκατομμυρίων χιλιομέτρων μακριά από τον Ήλιο.
Οι δύο διαστημικές υπηρεσίες έχουν εξοπλίσει το Solar Orbiter με “ασπίδα θερμότητας” που αντανακλά την ακτινοβολία και θεωρητικά μπορεί να αντέξει έως τους 520°C. Η ασπίδα αυτή αποτελείται από πληθώρα πολύ λεπτών στρωμάτων τιτανίου (πάχος χαρτιού), έτσι ώστε να είναι ανθεκτικό στη θερμότητα και παράλληλα ελαφρύ για τη συνολική κατασκευή. Τα φύλλα αυτά τοποθετούνται επάνω σε αλουμινένια βάση, διαμορφωμένη σε δομή κυψέλης για υψηλή αντοχή και ελαφρύ βάρος, η οποία είναι επίσης επικαλυμμένη με ειδική θερμομόνωση. Να σημειωθεί, επίσης, ότι η ασπίδα έχει κενό 25cm και οπές για να μπορούν να “κοιτάξουν” τα όργανα μέτρησης. Τέλος, η ασπίδα είναι συνολικά επικαλυμμένη με μια σκούρη σκόνη που την προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Το Solar Orbiter αναμένεται να πραγματοποιήσει το πρώτο κοντινό πέρασμά του από τον Ήλιο το 2022.