Γνωρίζω τον Γιώργο Χατζημανώλη αρκετά χρόνια, παλαιότερα μάλιστα είχαμε κάνει και μία συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 για το Hotelz.gr, μία μηχανή αναζήτησης ξενοδοχείων σε Ελλάδα και εξωτερικό, προσπάθεια που είχε ξεκινήσει τότε και “τρέχει” μέχρι σήμερα.
Τώρα, η αφορμή για τη συνέντευξη που θα διαβάσετε παρακάτω είναι το “Startup Stories”, ένα εβδομαδιαίο podcast με θέμα -τι άλλο;- τις ελληνικές startup εταιρίες και γενικότερα τον επιχειρηματικό χώρο στην Ελλάδα.
Γιώργο, μίλησέ μας αρχικά για σένα…
Γεια σου Γιάννη. Κατ’αρχάς θέλω να σε ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και για τη δυνατότητα που μου δίνεις να ακουστεί η νέα μου προσπάθεια. Είμαι ο Γιώργος Χατζημανώλης, παρουσιαστής του Startup Stories Podcast. Φυσικά αυτό δεν είναι το επάγγελμα μου.
Είμαι προγραμματιστής και δουλεύω για τη Nuance Communications τα τελευταία πέντε χρόνια. Μπορώ να πω ότι θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που μπορώ να κάνω κάτι που πραγματικά αγαπάω ως επάγγελμα καθώς από μικρός θυμάμαι είχα τρέλα με τους υπολογιστές. Σε ηλικία 8 ετών απόκτησα τον πρώτο μου υπολογιστή και 1 χρόνο αργότερα έκανα τα πρώτα μαθήματα πληροφορικής.
Αρκετοί πιστεύουν ότι έχω κάποια σχέση με τη δημοσιογραφία και για αυτό ξεκίνησα ένα podcast κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Άλλωστε για να ξεκινήσεις ένα Podcast δε χρειάζεται να είσαι δημοσιογράφος, χρειάζεται να έχεις αγάπη για θέμα που θέλεις να παρουσιάσεις και απλά να μπορείς να μιλήσεις σε ένα μικρόφωνο.
Τι είναι το StartupStories.gr; Πώς ήρθε η ιδέα; Ποιο το όραμά σου για αυτό;
Το Startup Stories είναι ένα εβδομαδιαίο Ελληνόφωνο podcast με θέμα τις Ελληνικές startup εταιρίες και γενικά τον επιχειρηματικό χώρο στην Ελλάδα.
Επειδή όμως ο όρος Podcast δεν είναι τόσο διαδεδομένος στην Ελλάδα ίσως πρέπει να πούμε τι ακριβώς είναι. Ένα Podcast πρακτικά είναι μία ηχογραφημένη εκπομπή με τουλάχιστον ένα επεισόδιο η οποία είναι διαθέσιμη μέσω του διαδικτύου. Ο κάθε ακροατής μπορεί να ακούει τα επεισόδια όποτε και όπου εκείνος θέλει καθώς τα κατεβάζει στο smartphone του ή σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή μπορεί να αναπαράγει ένα MP3 αρχείο.
Φαντάσου, λοιπόν, ότι κάθε μέρα μπορείς να ρυθμίσεις το smartphone σου να κατεβάζει αυτόματα όλα τα νέα επεισόδια των podcasts που σε ενδιαφέρουν και να τα ακούς χωρίς να πρέπει να είσαι πίσω από μία οθόνη υπολογιστή. Πολλοί μπερδεύουν τα Podcast με τις ραδιοφωνικές εκπομπές. Οι βασικές τους διαφορές τους όμως είναι ότι τα Podcast δεν τα ακούς σε πραγματικό χρόνο αλλά είναι προηχογραφημένα, δεν χρειάζεται να είσαι συνέχεια στο Internet αφού μπορείς να κατεβάσεις το αρχείο της εκπομπής και να το ακούσεις όποτε και όπου θέλεις και φυσικά δεν έχουν διαφημίσεις.
Η ιδέα του Startup Stories λοιπόν ξεκίνησε από την αγάπη μου τόσο για τα Podcasts όσο και για τις Startup εταιρίες. Τα τελευταία χρόνια μπορώ να πω ότι ακούω σχεδόν αποκλειστικά podcast, άλλωστε πριν περίπου πέντε χρόνια είχα δημιουργήσει ένα άλλο podcast μαζί με ένα φίλο.
Ακούω πολλές και διαφορετικές εκπομπές, οι οποίες όμως κατά βάση έχουν να κάνουν με την επιχειρηματικότητα και το Internet Marketing. Έψαξα γενικά αν υπάρχουν Ελληνικές εκπομπές καθώς ήθελα να ακούσω την άποψη των Ελλήνων επιχειρηματιών μιας και το Ελληνικό οικοσύστημα των Startups με γοητεύει πολύ όμως δυστυχώς δε βρήκα τίποτα.
Εκείνη τη στιγμή ήταν που μου ήρθε η ιδέα να δημιουργήσω μία εκπομπή μέσα από την οποία θα γνωρίσουμε όλες τις Ελληνικές startup προσπάθειες και θα ακούσουμε την ιστορία και τις εμπειρίες των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από αυτές.
Γενικά θεωρώ ότι υπάρχουν αρκετές αξιόλογες Ελληνικές προσπάθειες και μέσα από την ιστορία τους μπορεί ο κάθε ακροατής να πάρει την έμπνευση και ίσως και τις γνώσεις που χρειάζεται για να ξεκινήσει τη δική του προσπάθεια. Αυτό είναι και το όραμα μου. Θέλω το Startup Stories να γίνει η σπίθα και η ώθηση που χρειάζονται κάποιοι για να υλοποιήσουν την επόμενη μεγάλη ιδέα.
Τι θα ακούσουμε στα πρώτα επεισόδια του podcast που έχουν ήδη ανέβει και τις μας ετοιμάζεις για τη συνέχεια;
Γενικά κάθε επεισόδιο είναι μοναδικό αφού πρόκειται να ακούσουμε την ιστορία πίσω από κάθε εταιρία. Σε κάθε επεισόδιο θα μάθουμε διαφορετικά πράγματα και θα ακούσουμε πολύτιμες συμβουλές από ανθρώπους που ασχολούνται καθημερινά με τις startups. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα τρία επεισόδια. Το πρώτο επεισόδιο είναι κυρίως μία ανάλυση της εκπομπής από εμένα καθώς εκεί μπορεί κάποιος να ακούσει επακριβώς τι είναι το Startup Stories.
Στο δεύτερο επεισόδιο ο γενικός διευθυντής της Tradenow, Γιάννης Δεληγιάννης, μιλάει για την εταιρία. Αναλύει όλο το επιχειρηματικό μοντέλο καθώς και την ιστορία της.
Το τρίτο επεισόδιο είναι πραγματικά γεμάτο πληροφορίες και νομίζω ότι δε πρέπει να το χάσει κανείς. Φιλοξενούμενος είναι ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος συνιδρυτής της BugSense και μιλάει για όλη την ιστορία της εταιρίας, από την δημιουργία της έως και την εξαγορά της από τη Splunk. Μας λέει λεπτομέρειες που δεν έχουν γίνει γνωστές και φυσικά στο τέλος μοιράζεται μαζί μας υπερπολύτιμες συμβουλές γύρω από τις Startups και την επιχειρηματικότητα.
Στη συνέχεια θα ακούσουμε ιστορίες και συμβουλές από εξίσου επιτυχημένους επιχειρηματίες. Για παράδειγμα στο επόμενο επεισόδιο καλεσμένος είναι ο Γιάννης Κατσιώτης από το ParkAround ενώ θα μάθουμε λεπτομέρειες για πολλές και καλές Ελληνικές προσπάθειες όπως το Delivery.gr, Workable, GoodVid.io και πολλές ακόμα.
Κάθε Παρασκευή θα είναι διαθέσιμο ένα νέο επεισόδιο τόσο από το StartupStories.gr όσο μέσω iTunes και Stitcher.
Πώς βλέπεις την ελληνική startup scene; Ποιες ελληνικές startups έχεις ξεχωρίσει και ποιους Έλληνες entepreneurs και γιατί;
Τα τελευταία χρόνια βλέπω μία ανάπτυξη στο χώρο των Ελληνικών Startups και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα. Βλέπω ολοένα και περισσότερες καλές προσπάθειες οι οποίες πολλές από αυτές βγαίνουν και έξω από τα Ελληνικά σύνορα.
Όσον αφορά τις Startups μπορώ να πω ότι υπάρχουν αρκετές που έχω ξεχωρίσει. Φυσικά μου άρεσε και χρησιμοποιούσα τη BugSense ενώ έχω πολύ καλή άποψη για τη Workable, τη Transifex, το Discoveroom, το TaxiBeat, την Tapely, το LongAccess και πολλές πολλές ακόμα.
Όσον αφορά του entrepreneurs δεν θα ήθελα να αναφέρω κάποιον συγκεκριμένο καθώς γνωρίζω αρκετούς επιτυχημένους και ικανούς ανθρώπους με διαφορετικά χαρακτηριστικά αλλά εξίσου ικανούς. Δε μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον ιδιαίτερα, όμως μπορώ να πω ότι υπάρχουν αρκετοί καλοί Έλληνες entrepreneurs.
Τι έχεις ξεχωρίσει στο web (Ελλάδα και εξωτερικό) τελευταία; Κάποια sites, κάποιες υπηρεσίες…
Υπάρχουν πάρα πολλές καλές υπηρεσίες που έχω βρει το τελευταίο διάστημα. Γενικά είμαι λάτρης των Cloud υπηρεσιών και πιστεύω ότι εκεί είναι το μέλλον. Αγαπημένες μου υπηρεσίες μπορώ να πω ότι είναι το Skype, το Dropbox, το github, Mailchimp, AWeber και αρκετές ακόμα.
Μία υπηρεσία που ανακάλυψα σχετικά πρόσφατα είναι το Canva.com το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε κάποιο μη designer να δημιουργήσει όμορφες εικόνες ή infographics εύκολα και γρήγορα. Επίσης να πω ότι είμαι ενεργός συνδρομητής στο Pluralsight και πιστεύω ότι πραγματικά είναι το νούμερο ένα site εκπαίδευσης για προγραμματιστές.